Saturday, 30 March 2013

FUYOO! Komando VAT69 Terbaik Didunia

Pasukan Komando Vat 69 Malaysia adalah satu2nya pasukan didunia iaitu pasukan komando unit polis Malaysia yg mempunyai keupayaan tempur di hutan setanding pasukan komando tentera negara2 lain dengan kejayaan menawan satu kem komunis yg berkekuatan 82 pengganas pada 1975 tanpa ada kecelakaan dari pihak Unit mereka. 

Pada 2005, Lima pegawai dan 32 anggota dari Pasukan Anti-Pengganas 69 Komando Ulu Kinta telah diterbangkan ke Kukup bagi melaksanakan operasi merampas semula sebuah kapal MV Natris yg telah ditukar nama kepada MV Paulijing dipercayai dilarikan di perairan Bertam,Indonesia. Kapal tersebut telah dikesan oleh Pasukan Gerakan Marin di perairan Selat Melaka setelah dilaporkan hilang pada tahun 2003. Operasi ini telah dinamakan sebagai Ops MV Paulijing. Akhirnya mereka berjaya menawan semulakapalini & dibawa pulang ke Malaysia. 

Pada 1985 pula, Vat 69 & UTK terlibat dalam satu operasi menyelamat tebusan seorang doktor dan pembantu perubatan oleh enam banduan yg bersenjata api di Penjara Pudu, Kuala Lumpur. 

Enam hari kemudian, serbuan yg dijalankan berjaya membuahkan hasil apabila tebusan tersebut berjaya diselamatkan, manakala Jimmy Chua, seorang penjenayah warga Singapura yg merupakan dalang disebalik drama tebusan tersebut berjaya ditangkap dan dijatuhi hukuman gantung sampai mati.

Admin amRF
-

Anwar: Dia Yang Meliwat, UMNO Yang Disuruh Istighfar?


LATARBELAKANG pendidikan Anwar sebagai lulusan am dalam Pengajian Melayu bukan satu rahsia, ini semua orang tahu.  Walaupun tidak mendapat kepujian, tapi pengetahuan yang diperolehinya semasa belajar dulu rupanya banyak membantu Anwar dalam ‘permainan bahasa’ politik.

Baru-baru ini, Anwar meminta UMNO supaya beristighafar banyak-banyak berikutan penyebaran video lucahnya yang dikaitkan dengan parti tersebut.
Macam mana tu?  Dia yang buat hal, lain orang pulak yang kena istighafar? Tak pelik ke?

Sementara dakwaan UMNO terlibat dalam penyebaran video lucah tersebut masih tidak terbukti sampai sekarang, tindakan Anwar yang lebih memberi keutamaan untuk menyalahkan UMNO lanjutan dari penyebaran video tersebut dari menjawab persoalan sama ada dia terbabit atau tidak, telah mencetus tanda tanya ramai orang.

Ada banyak video yang kita cerita ni, yang cium ketiak itu satu hal, video borak-borak manja dengan jantan yang sedang tersebar sekarang, bila Anwar nak istigfar?

Penulis suka nak tengok, sampai bila Anwar boleh bertahan dengan pendedahan demi pendedahan berkaitan salah laku seksnya ni.
Anwar mungkin lupa, tahun 1998 dulu, tidak macam sekarang.  Waktu itu melopong mulut semua orang, antara percaya dengan tidak bila dia dipecat kerana salah laku seks.

Video yang ada pun adalah video pengakuan seorang jantan kepada bekas Imam Masjid Negara, Taib Azzamudin mengenai dakwaan dia diliwat Anwar.  Video cakap-cakap manja dengan jantan dan cium-cium ketiak ini semua mana ada?

Rakyat perlu ingat, semua ini tidak terjadi dengan sendiri.  Maksud penulis, kalau Anwar tidak ada sejarah terlibat dengan hubungan luar tabie ini dan tiba-tiba keluar video cium ketiak dan dia berbual manja dengan jantan, itu suspicious juga.

Masalahnya sekarang, dah banyak yang dicakapkan tentang Anwar dan hubungan luar tabienya, 10 Mahkamah mengesahkan penglibatannya dalam hubungan seksual (termasuk Mahkamah Persekutuan yang membebaskannya pada 2004), dan sekarang video ini keluar, apa maksud?

Takkan susah nak fikir, maksudnya dia memang terlibatlah.

Macai pembangkang jangan percaya bila video menuduh pemimpin BN rasuah saja, tapi video Anwar menggatal dengan jantan, taknak percaya pulak.

Rasa-rasa penulislah, Anwar yang perlu istighfar banyak-banyak.

Mykmu.net
-

OPS Daulat Sidang Media YDH PJP Sabah – 30 Mac 2013 Jam 4.30 petang.

Keadaan keselamatan di Negeri Sabah adalah terkawal dan selamat kecuali di kawasan-kawasan operasi.

Pada jam lebih kurang 9.30 pagi tadi, pasukan keselamatan bersama Pasukan Penilaian Keselamatan (MKN), Jabatan Kerja Raya (JKR), Pegawai Pejabat Daerah, Ketua Kampung serta ketua keluarga telah membuat lawatan ke kawasan Tanjung Labian. Lawatan ini diadakan adalah bertujuan untuk menilai kerosakkan yang berlaku terhadap rumah penduduk kampung yang terlibat di dalam Op Daulat ini. Penduduk kampung Tanjung Batu dan Tanjung Labian dibenarkan balik pada hari ini.

Pada jam 11.00 pagi tadi, Pasukan Keselamatan telah membawa keluar satu mayat pengganas bertempat di Tanjung Batu di mana mayat pengganas tersebut adalah mayat yang telah ditembak dalam kejadian pada 6 Mac 2013. Mayat telah dihantar ke hospital untuk post mortem.

Statistik terkini jumlah keseluruhan tangkapan ialah seramai 453 orang dengan pecahan 126 tangkapan disiasat di bawah Security Offences (Special Measures) Act 2012, (SOSMA) manakala tangkapan kes-kes lain seramai 327 orang.

Jumlah mayat pengganas yang berjaya dibawa keluar adalah seramai 43 orang dan 03 mayat kanak-kanak serta jumlah pengganas yang ditembak mati adalah seramai 66 orang dan 03 orang mayat kanak-kanak.

Jumlah pegawai/anggota pasukan keselamatan yang tercedera seramai 11 orang dengan pecahan 8 orang PDRM dan 3 dari ATM.

Jumlah mayat yang telah dikebumikan adalah seramai 29 orang.
-

XCLUSIVE FOTO (5) : Acara Menarik Lima 13 Menarik Tumpuan Dan Tarikan Ekonomi


Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA) membawa teknologi terkini dan produk industri aeroangkasa sebagai pameran terbesar di Langkawi. Pameran yang diadakan setiap dua tahun sekali itu memberi kesan kepada ekonomi negara dari segi pelancongan dan juga pertahanan. LIMA kini ditubuhkan sebagai salah satu pertunjukan udara utama di dunia.

Di ilhamkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bagi mempamerkan negara pengeluar aeroangkasa dan industri yang berkaitan serta mempromosikan teknologi aaeroangkasa terkini kepada pegawai kanan kerajaan, tentera, ketua-ketua industri aeroangkasa dari Malaysia serta rantau Asia Pasifik. Pameran pertama diadakan pada tahun 1991.

Kini pameran ini sudah dua belas kali diadakan dan sedang berlangsung di Padang Matsirat, Pulau Langkawi. Dijadualkan pada tahun ini pameran akan berakhir pada hujung minggu ini. Sejak diadakan selama tiga hari, sudah terpatri 24 perjanjian bernilai RM4.271 billion. Penganjur mensasarkan 500 peserta dengan 270 buah syarikat dari 22 buah negara menyertai pameran LIMA pada kali ini. Antara yang menyertai LIMA13 ialah Finmeccanica Fincantieri dari Itali, EADS dan anak syarikat Eurocopter, Navantia dari Sepanyol, Rosoboronexpect dari Rusia, SAAB dari Sweden, Bombardier dari Kanada dan Lockheed Martin dan L-3 Communications Amerika Syarikat.

Antara perjanjian-perjanjian tersebut ialah memperkuatkuasakan industri pertahanan Malaysia, penempatan syarikat industri aeroangkasa Eropah di Perak, membuka peluang perniagaan kepada Eurofighter Typhoon dan penerbangan pelatih PLKN hingga tahun 2015. Apabila dilihat perjanjian-perjanjian ini, kita dapati ianya menguntungkan negara dan mempertingkatkan ekonomi serta pertahanan negara. Latihan asas yang akan diadakan kepada peserta PLKN juga membuka peluang kepada mereka untuk menjadikan ruang angkasa sebagai kerjaya.

Selain tarikan pertunujukan udara, kapal selam KD Tunku Abdul Rahman yang mengambil alih sistem pertahanan TLDM yang baru turut menjadi tarikan kepada pengunjung LIMA dan ianya dilihat sebagai satu suasana berbeza bagi kali ke dua ianya dipamerkan.

Tujuan Langkawi dijadikan lokasi pameran besar-besaran ini kerana ia adalah tempat bagi pameran pesawat ringan dan eksperimen lalu lintas pesawat udara berat seperti jet enjin berkapasiti tinggi kepunyaan Amerika Syarikat. LIMA kini menjadi tumpuan negara yang mempunyai sistem dan alat pertahanan yang berteknologi tinggi bagi tujuan pameran kepada negara lain dan juga orang ramai. Tidak seperti negara luar yang lain dimana LIMA menjadi pertunjukan udara yang hebat sebanyak empat jam sehari sepanjang hari.

Hampir setiap kali pameran LIMA diadakan, telah meraih persefahaman dan tandatangan perjanjian sehingga mencecah berbillion ringgit. Pameran ini menjadi contoh untuk menjana perniagaan melalui berpuluh-puluh kontrak, surat tawaran dan penerimaan melalui MOU.

Suara Generasi Baru
-

HOT NEWS! Pakatan Rakyat Confirm Tak Puashati Bila Baca Nih!


Berdasarkan senario Pilihan Raya 2008, Barisan Nasional (BN) hanya kurang lapan kerusi untuk membentuk majoriti dua pertiga majoriti Parlimen, dan harapan untuk parti yang diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memenangi semula dua pertiga majoriti itu sangat tinggi.

Hal ini kerana, dengan perkembangan ekonomi negara dalam keadaan ekonomi dunia yang suram, Datuk Seri Najib Razak sebenarnya telah berjaya membantu meningkatkan ekonomi negara sekaligus memperbaiki taraf hidup rakyat.

Kepercayaan pelabur dan kejayaan Program Transformasi Kerajaan (GTP) dalam menguruskan ekonomi domestik negara turut diperakui Dana Kewangan Dunia atau lebih dikenali sebagai IMF yang mana berkata pertumbuhan ekonomi Malaysia “melepasi jangkaan.”

Perkara itu turut dilaporkan akhbar perniagaan The Financial Times, ketika temubual dengan perdana menteri baru-baru ini.

Financial Times melaporkan Datuk Seri Najib mempunyai kelebihan berbanding Anwar Ibrahim apabila beliau berjaya memacu prestasi ekonomi Malaysia tahun lalu sehingga mampu berkembang mencecah 5.6 peratus, dengan dipacu permintaan dalam negara yang tinggi dan eksport komoditi seperti gas dan minyak.

Lebih membanggakan, apabila laporan tahunan GTP dan ETP yang dibentangkan, menunjukkan banyak kejayaan yang telah berjaya dikecapi. Kejayaan demi kejayaan itu adalah merupakan hasil kerja keras semua pihak, daripada rakyat sehinggalah kepada pihak swasta dan penjawat awam. Kesannya, taraf dan kualiti hidup rakyat menjadi semakin baik, ekonomi negara menjadi semakin berkembang manakala kewangan negara terus kukuh hari demi hari.

Perancangan dan perlaksanaan GTP dan ETP itu bukan sahaja membuktikan iltizam Kerajaan untuk membangunkan negara, tetapi juga merupakan satu eksperimen paling berani dalam mengamalkan prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban terhadap rakyat. Melalui GTP dan ETP itu juga rakyat boleh menilai prestasi Kerajaan menerusi laporan tahunan dan berkala yang dikeluarkan dari semasa ke semasa.

Kecemerlangan prestasi negara ini boleh disaksikan daripada peningkatan Pendapatan Negara Kasar (PNK) per kapita negara yang meningkat kepada AS$9,970 pada 2012 berbanding hanya AS$257 sahaja pada 1957. Ini adalah peningkatan sebanyak 4,000 peratus dalam tempoh lima dekad ini. Ia boleh diperjelaskan lagi apabila Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah (PPIR) negara untuk tahun 2012 meningkat kepada RM5,000 daripada hanya RM4,025 pada 2009.

Malah, pelabur asing juga turut menyatakan keyakinan terhadap transformasi yang dilaksanakan Datuk Seri Najib yang menyaksikan pegangan asing dalam bon kerajaan Malaysia mencecah 550 peratus atau RM215 bilion sejak 2009.

Akhbar antarabangsa itu juga berkata pakatan pembangkang sebaliknya akan membelanjakan lebih banyak duit kerajaan berbanding kerajaan BN sekarang sekiranya berjaya ke Putrajaya dengan janji pembangkang memberikan pendidikan percuma, harga bahan api yang murah dan memansuhkan tol, harga kereta murah, dan banyak lagi janji-janji yang semuanya percuma.

Jika kadar simpanan dan pendapatan negara habis dibelanjakan untuk beri barang percuma, bagaimana negara akan berdaya saing?

Itu sebabnya, dengan mandat rakyat dan majoriti dua pertiga Parlimen yang diperolehi BN untuk Pilihan Raya 2013 kali ini, rakyat akan semakin menikmati keselesaan hidup yang jauh lebih baik berbanding kehidupan di bawah pimpinan Pakatan Rakyat.

Jika dikira pelaksanaan GTP, ETP, dan banyak lagi pembaharuan kerajaan BN, ia masih dikira “baru” dan pelaksanaannya belum menyeluruh, tapi rakyat sudah merasa nikmatnya, bayangkan jika peluang BN besar dalam PRU13 nanti, dan dasar – dasar itu boleh dilaksanakan secara menyeluruh, sudah pasti habuan yang cukup besar akan dinikmati rakyat.

Atas faktor itu unjuran Datuk Seri Najib ketika ucapan penggulungannya semasa Perhimpunan Agung Umno yang lalu, mengenai keyakinan BN akan berupaya mendapat mandat rakyat dan majoriti dua pertiga Parlimen itu seakan pasti! Insyallah.

Suara Generasi Baru
-

HOT! Wajah Sebalik Muka Anwar Raja Dana Asing


Apa lagi yang mahu dinafikan oleh manusia bernama Anwar Ibrahim. Semuanya telah jelas sumber kekuatan kewangan datangnya dari luar atau ertikata mudahnya dana asing. Dana-dana asing masuk dengan pelbagai tujuan diantaranya adalah untuk menyebarkan fahaman Islam Liberal ke Malaysia.

Dana dari CIA dimasukkan melalui yayasan Kristian Jerman termasuklah Konrad Adenauer Stiftung (KAS) sejak tahun 1980-an lagi.  Yayasan ini telah menaja Institut Kajian Dasar (IKD) sejak dari awal penubuhan badan pemikir Anwar Ibrahim.

Fahaman pluralisme dan liberalisme ini akan tersebar secara meluas dinegara ini setelah Umno yang memperjuangkan Melayu Islam tewas. Selain itu, dana asing ini juga telah disalurkan kepada Anwar dan Pakatan Pembangkang menerusi beberapa agensi yang bernaung di bawah NED (National Endownment for Democracy) yang diwujudkan untuk menguasai negara-negara Islam seperti Malaysia.

Penyokong-penyokong pembangkang harus sedar, perkara ini bukan didedahkan oleh BN tapi oleh bekas-bekas jentera-jentera kanan Anwar itu sendiri. Bekas Setiausaha Biro Penerangan Pemuda PKR, Nordin Ahmad berkata, beliau sendiri pernah dimaklumkan mengenai bantuan sebuah badan di AS yang menyalurkan wang kira-kira AS$100,000 (RM310,000) setiap bulan.

Menurut Naib Ketua Angkatan Muda PKR, Zahid Md. Arip berkata, beliau juga pernah dimaklumkan bahawa dana pilihan raya parti itu pernah dibiayai oleh George Soros dan bantuan ini dipercayai sejak 1999 lagi.

Penyumbang dana asing itu ingin mengeksploitasikan sentimen pembangkang yang dibangkitkan oleh NGO, media alternatif dan parti politik untuk kepentingan mereka.

Penerima-penerima dana akan diperalat bagi menimbulkan kebencian rakyat terhadap parti pemerintah Barisan Nasional. Budaya menerima dana asing khususnya oleh pihak pembangkang akan membuatkan nikmat kemerdekaan yang kita kecapi selama ini hilang sekelip mata.

Walau apa jua sebab dan alasan yang diberikan, penyaluran dana asing untuk menghuru-harakan negara adalah satu bentuk penjajahan moden.

Sekiranya parti tajaan dana asing itu memerintah, negara berada dalam situasi yang amat merbahaya kerana setiap dasar dan undang-undang digubal kerajaan akan ditentukan oleh pihak luar.

Suara Generasi Baru
-

BREAKING NEWS! 30 Anggota PAS Kampung Kubang Telaga Sertai Umno


Tu Dia! Lagi rakyat meluat dengan PAS! Cakap tak serupa bikin. Agama Islam digadai demi cita-cita untuk menawan Putrajaya! Terbukti perjuangan yang digembar-gemburkan untuk memperjuangkan Islam hanya omong-omong kosong dan hanya untuk meraih undi semata-mata. Tidak hairan la jika ramai ahli-ahli PAS keluar dari parti sesat itu kerana sudah terbukti parti penipu..

Laporan Bernama, seramai 30 anggota PAS di Kampung Kubang Telaga dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelawat mengisytiharkan keluar parti dan menyertai Umno di sini malam Jumaat.

Kumpulan yang diketuai Mohd Yaacob Mohamad, 42, itu menyerahkan borang penyertaan kepada Ketua Umno Bahagian Bachok, Datuk Dr Awang Adek Hussin disaksikan Penyelaras Barisan Nasional (BN) DUN berkenaan, Datuk Dr Ilias Hussin.

"Saya nekad menyertai Umno kerana mahukan perubahan apabila PAS gagal membantu rakyat sebagaimana dijanjikan," kata Mohd Yaacob kepada pemberita selepas menyerahkan borang itu.

Beliau berkata, walaupun diberi peluang 23 tahun memerintah Kelantan, PAS terbukti gagal menunaikan janji untuk membantu rakyat terutama golongan miskin.

"Kami juga kecewa apabila PAS yang bergabung dalam pakatan pembangkang sanggup menjadi 'pak turut' DAP seperti yang dilihat dalam isu penggunaan kalimah Allah," tegasnya.

Sementara itu, Awang Adek yang juga Timbalan Menteri Kewangan ketika berucappada majlis itu berkata, ini kali kedua penduduk kampung itu menyertai Umno selepas kumpulan pertama lebih 30 orang berbuat demikian bulan lepas.

Beliau menjangka ramai lagi anggota PAS menyertai Umno terutama di DUN Tawang dalam tempoh terdekat.
-

BREAKING NEWS: PKR Pulau Pinang Rampas Tanah Penduduk Di Teluk Kumbar

Tu Dia! PKR Pulau Pinang dah jadi macam komunis. Main rampas tanah penduduk dengan sewenang-wenangnya. Itu baru berkongsi memerintah Pulau Pinang dengan DAP. Belum lagi dapat perintah negara, Sudah tentu habis tanah rakyat dirampas sesuka hati.
Tanah yang dirampas PKR

Kejadian terbaru, PKR telah merampas tanah seorang penduduk kampung di Teluk Kumbar untuk dijadikan Markas dan Bilik Gerakan PKR tanpa ada apa-apa rundingan dan persetujuan tuan tanah. Sebentar tadi satu demontrasi aman dibuat oleh tuan tanah tersebut, En Hashim Ahmad bersama penduduk kampung di Teluk Kumbar. Beliau kesal dan kecewa dengan sikap PKR yang merampas tanah beliau sesuka hati.
Tuan Tanah yang malang berbaju biru
Bukti geran tanah kepunyaan Hashim Bin Ahmad


Dimana keadilan kepada tuan tanah ini. Tidak mustahil perkara ini akan berlaku lagi dimasa akan datang jika puak-puak komunis Pakatan Rakyat memerintah Pulau Pinang dan negara. Nauzubillah! Sedarlah wahai rakyat Pulau Pinang, ini adalah satu contoh begitu rakusnya Pakatan Rakyat. Sanggup merampas dan menginaya rakyat malang ini. 
-

HOT NEWS! Stubborn and Errogant! Projek Terowong Guan Eng Yang Punya!

Ini Guan Eng banyak degil woo! Stubborn! Tokong! oppsss. Apa tujuan Guan Eng buat terowong? Nak bagi kroni makan ke? Apakah sudah sesak sangat sehingga Jambatan kedua  yang sedang bina tidak dapat menyelesaikan masalah kesesakan.


Bantah projek terowong ni dah ramai. Sampai nelayan pun bantah hingga boleh menjejaskan pendapatan hasil tangkapan. Tapi Guan Eng degil jugak sebab dia adalah tokong! Oppss. Sepatutnya Guan Eng kena tengok dulu sejauhmana kesan Jambatan Kedua apabila dibuka nanti baru lah boleh menilai samada keperluan untuk membina jambatan ketiga atau terowong. Jika Jambatan Kedua sudah pun mencukupi menampug traffic,  jadi apa perlu membelanja wang agak lebih besar? 

Jadi Guan Eng sengaja mencari jalan untuk memberikan projek kepada kroni-kroni waima syarikat RM2 sekalipun. Yang penting massyukkk!!!!


-

PANAS! Apa Ahmad Maslan Buat Ni?

Buku Jingga adalah Buku Haram..Manifesto Pakatan Rakyat Bukanlah satu janji. Mari kita cuci-cuci Malaysia dari Pakatan Haram. Malaysia lebih aman tanpa Pakatan Rakyat...
-

BONGKAR! Guan Eng Rompak Duit Rakyat Didedah!Mari kita buat matematik mudah! Bagaimana Guan Eng menipu rakyat Pulau Pinang. Kome teliti betul-betul..

Surcaj air bersamaan RM 0.24. Ini bermakna jumlah surcaj bermula Januari 2011 hingga Mac 2011 bersamaan RM2,120,174.00

Bilangan pengguna yang dikenakan surcaj bagi 3 bulan pertama 2011 seramai 132,122 orang. Ini bermakna 3 bulan pertama 2011 sebanyak RM2,120,174.00. Selebihnya purata Bulan April 2011 hingga Disember 2012 bersamaan 21 bulan (RM660,000 Sebulan). Dengan jumlah tersebut kos surcaj berjumlah RM13,860,000. 

Campur tolak bermakna Kerajaan DAP Pulau Pinang telah mengambil duit rakyat dalam diam sebanyak RM16 Juta bermula Janauri 2011 hingga Disember 2012.

Fikir-fikirkan la..
-

HOT! Pakatan Rakyat Yang Kaki Penipu!


Rakyat terutamanya masyarakat Cina di negara ini diminta agar tidak lagi terpedaya dengan janji manis parti pembangkang yang mudah menabur pelbagai janji semata-mata mahu memancing undi pada Pilihan Raya Umum ke-13, (PRU-13).

Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, pilihan raya umum 2008 membuktikan kerajaan pembangkang di beberapa negeri yang dikuasai pakatan pembangkang gagal melaksanakan segala janji ketika berkempen sebelum itu.

"Saya berharap rakyat jangan mudah terperangkap dengan segala janji manis baharu itu kerana pembangkang hanya berjanji kosong dan tidak seperti Barisan Nasional (BN), janji ditepati dan ditunaikan.

"Rakyat akan rugi jika menyokong pembangkang kerana pembangkang tidak akan dapat berbuat apa-apa pun untuk kebaikan rakyat melainkan BN yang mampu membela dan melaksanakan pembangunan untuk rakyat,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Jentera Pilihan raya BN Parlimen Bentong di sini hari ini. - BERNAMA
-

Jom Bertindak!!!!


Menjelang pilihan raya umum ke-13, Datuk Seri Najib Tun Razak memperkenalkan Kit Jom Bertindak bagi membantu rakyat Malaysia menunaikan hak mengundi mereka dengan betul.

Kit yang diperkenalkan melalui laman sosial Facebook Najib pada 18 Mac itu antara lain mengandungi buku panduan mengundi dengan maklumat ringkas dan mudah berkaitan proses itu.

Buku setebal 12 halaman itu memberi panduan langkah demi langkah bagaimana seseorang pengundi perlu menyiapkan diri untuk menunaikan hak mereka dengan cara yang teratur.

Ia mengandungi 10 tajuk berkaitan pengundian termasuk syarat kelayakan mengundi serta cara menyemak status daftar pemilih di laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Turut dimuatkan beberapa tips berguna pada hari mengundi termasuk membawa kad pengenalan, hadir di tempat mengundi mengikut masa yang ditetapkan dan memeriksa saluran khas untuk warga emas, orang kurang upaya dan wanita hamil.

Kit Jom Bertindak sedang diedarkan secara percuma dan mana-mana individu berminat boleh memohon melalui laman web www.1Malaysia.com.my.

Selain buku panduan, kit itu turut mengandungi pelekat, pelekat kereta, pen dan pin kolar Jom Bertindak. - BERNAMA
-

Google sediakan hab carian khas PRU-13


Google kini menyediakan hab carian khas maklumat mengenai pilihan raya umum ke-13 Malaysia di www.google.com/elections/ed/my Hab carian khas dalam bahasa Inggeris itu menawarkan maklumat daripada pelbagai agensi berita, parti politik dan badan bukan kerajaan.

Orang ramai boleh membuat carian lebih spesifik mengikut sub menu yang dikategorikan mengikut parti politik dan juga isu antaranya ekonomi, pendidikan dan transparensi.

Selain itu, ia juga memaparkan carta statistik carian berdasarkan parti-parti politik seluruh Malaysia yang boleh dilihat secara harian, mingguan atau bulanan. - Bernama
-

SPR sangkal dakwaan rakyat Malaysia di luar negara tidak berpeluang mengundi


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menyangkal dakwaan segelintir pihak kononnya rakyat Malaysia di luar negara tidak diberi peluang untuk mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, dakwaan itu tidak berasas sama sekali kerana Akta Pilihan Raya 1958 telahpun dipinda bagi membolehkan mereka mendaftar sebagai pemilih.

"Saya dapat tahu ada pihak yang mengatakan berjuta-juta rakyat Malaysia di luar negara tidak dihiraukan dan menjadi mangsa pada sistem pilihan raya kali ini,” katanya.

Setakat pagi ini, SPR hanya menerima 5,167 permohonan daripada rakyat Malaysia di luar negara untuk mengundi melalui pos pada pilihan raya kali ini, katanya kepada pemberita selepas memberikan taklimat akhir PRU-13 kepada ketua-ketua jabatan dan pegawai kanan kerajaan negeri Selangor di sini.

Mengikut rekod, Abdul Aziz berkata, negara paling ramai rakyat Malaysia mendaftar sebagai pengundi ialah Australia iaitu 1,206 orang diikuti United Kingdom (871), China (513), Amerika Syarikat (342) dan Taiwan seramai 183 pengundi. - Bernama
-

Pembangkang resah dengan bantuan yang disalurkan BN


Bantuan yang diberikan kerajaan Persekutuan dan kerajaan pakatan pembangkang menggunakan pendekatan yang berbeza dan diibaratkan seperti ‘penyu dan ayam’ bertelur, kata Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Noh Omar.

Beliau berkata, kerajaan Persekutuan telah memberikan pelbagai bantuan termasuk subsidi kepada semua pihak tanpa mengira latar belakang malah disampaikan secara terus tanpa perlu mengadakan sebarang majlis yang diibaratkan sebagai ‘penyu dalam diam bertelur banyak’.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata, ia berbeza dengan sikap kerajaan pakatan pembangkang yang menghulurkan bantuan tetapi pada masa sama menghebahkan serta mengaku kepada rakyat kononnya mereka prihatin sedangkan bantuan yang diberikan ibarat ‘ayam telur sebiji riuh sekampung’.

“Budaya kita (kerajaan Persekutuan) selama ini beri macam-macam bantuan ibarat penyu duduk diam-diam tetapi bertelur banyak. Bukan seperti mereka (pembangkang) bagi sedikit riuhnya bukan main lagi,” katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan baucar Karisma@Hati Rakyat kepada kira-kira 900 penerima di sini petang ini.

Justeru, Noh berkata, apabila kerajaan Persekutuan kini mengambil pendekatan memberi sumbangan kepada rakyat secara terbuka dan jelas, maka pembangkang sudah mula gelisah serta mula melemparkan banyak tuduhan kepada kerajaan persekutuan. - Bernama

-

Demokrasi Ala DAP: 753 Perwakilan Dinafikan Hak Mengundi


DAP merupakan singkatan kepada Democratic Action Party atau dalam Bahasa Melayu disebut sebagai Parti Tindakan Demokratik. Seimbas lalu mungkin ada yang beranggapan inilah sebenar-benarny­a parti politik yang memenuhi ciri-ciri demokrasi yang wajar disokong.

Secara teorinya kelihatan begitulah, sementelah lagi pemimpin-pemimp­in DAP juga sering mendabik dada sebagai juara demokrasi serta cukup lantang bila membicarakan perihal kebebasan bersuara, ketelusan dan hak asasi manusia.

Tapi seperti mana biasa, bercakap mengenai teori sememangnya mudah dan kelihatan indah-indah belaka namun bila masuk bab praktikal selalunya hancur tak terdaya diterjemahkan dan langsung tak mampu direalisasikan.­ Itu hakikat yang sering terjadi.

Lihat saja kemelut yang berlaku dalam DAP selepas selesai pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Pusat DAP (CEC) yang dilangsungkan Disember 2012 lalu, sampai sekarang tak selesai-selesai­ juga ibarat rumah dah siap tapi pahat masih berbunyi.

Ramai ahli dan pemimpin DAP yang terus mempersoalkan ketelusan dalam pemilihan itu berikutan perubahan mendadak keputusan pemilihan yang kononnya disebabkan kesilapan pengiraan, malah turut mempertikaikan kenapa seramai 753 perwakilan dinafikan hak mengundi.

Mustahil hanya 1823 orang perwakilan sahaja yang layak memilih pemimpin pilihan mereka sedangkan jumlah keseluruhan perwakilan ialah 2,576 orang.

Malah beberapa hari sebelum pemilihan CEC, Setiausaha Penganjur Kebangsaan DAP, Teresa Kok dan Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow sendiri telah mengesahkan seramai 2,576 perwakilan dari 730 bahagian akan mengundi bagi memilih ahli CEC yang baru.

Jika dikatakan 753 orang perwakilan yang kebanyakannya keturunan India dan beberapa orang lagi perwakilan berbangsa Melayu dan Cina itu tidak layak mengundi, amatlah tidak logik memandangkan nama masing-masing telah disahkan sebagai perwakilan.

Nak dikatakan semua 753 orang perwakilan yang dinafikan hak ini sengaja tidak hadir atas sebab kesihatan atau malas, tentunya mustahil. Kalau sekadar 100 atau 200 orang saja yang ponteng, logiklah juga.

Jelas sekali pasti ada sesuatu yang tak kena dan semestinya wujud penyelewengan di peringkat kepimpinan DAP yang dikuasai dinasti Lim Kit Siang dan anak beranak Karpal Singh itu.

Bila bercakap soal kebebasan, ketelusan dan hak asasi bukan main lagi DAP ke depan nak jadi juara, alih-alih dalam parti sendiri rupanya ramai ahlinya dinafikan hak untuk memilih pemimpin yang disukai. Nampak sangat DAP cumalah parti politik yang cakap banyak buatnya tidak.

Barangkali menyedari penyelewengan dan ketidaktelusan ini semakin disedari ahli-ahlinya, maka sebab itulah beberapa hari lepas Lim Kit Siang dan Karpal Singh sibuk membuat andaian kemungkinan DAP akan diharamkan konon kerana adanya komplot dari BN dan ROS.

Orang yang ketakutan dengan bayang-bayang sendiri, tambahan pula memang wujud keraguan munasabah yang menjadi perhatian umum, biasanya begitulah cepat melatah mencari alasan dan kambing hitam.

No action talk only, itu kesimpulan yang sesuai di cop atas dahi kepimpinan DAP. Dulu dan sekarang sama saja.

Pssss.........: CAT became RAT :)

-

HOT! Anwar Buat Naya Pada Penduduk Kampung Tanduo


Akhirnya Kampung Tanduo, terletak di Lahad Datu yang menjadi tempat pertama pendaratan penceroboh lanun Sulu yang telah mengorbankan beberapa orang anggota keselamatan Malaysia terpaksa ditutup dan tidak lagi menjadi kawasan petempatan penduduk.

Pasukan keselamatan membuat keputusan tersebut selepas mendapati kawasan yang menjadi kubu pengganas sejak pencerobohan 12 Februari lepas terjejas teruk. Ia berikutan susulan gerakan ofensif Ops Daulat yang dilancarkan pada 5 Mac selepas pengganas menyerang pasukan keselamatan.

Penduduk 12 buah rumah yang terdapat di kampung tersebut pula diberitakan akan ditempatkan di kawasan berhampiran Kampung Tanduo di mana lokasi sebenar akan dikenalpasti kemudian dengan kerjasama pengurusan FELDA Sahabat.

Nasib yang menimpa penduduk Kampung Tanjung Batu tidaklah seburuk penduduk Kampung Tanduo di mana kampung mereka telah disahkan bebeas daripada ancaman pengganas. Mereka akan dibenarkan pulang ke rumah masing-masing selepas proses perbincangan Majlis Keselamatan Negara, Pejabat Daerah Lahad Datu dan ketua masyarakat kampung berkenaan selesai.

Nampaknya perancangan Anwar untuk menimbulkan huru-hara bagi menjatuhkan reputasi kerajaan Barisan Nasional demi meraih simpati yang bakal diterjemahkan melalui undi rakyat dalam PRU13 nanti tidak berjaya. Keinginannya yang membuak-buak untuk diangkat menjadi Perdana Menteri nampaknya terpaksa dikuburkan.

Campurtangan kuasa asing melalui PBB juga tidak berjaya dibawa masuk walaupun pengganas berperilaku kejam terhadap anggota keselamatan Malaysia. Pasukan keselamatan Malaysia dapat mengawal keadaan dengan pantas tanpa perlu bantuan kuasa asing seperti yang diharapkan oleh Anwar.

Nyawa rakyat dan anggota keselamatan tidak boleh dijadikan sandiwara seperti dakwaan Pakatan Pembangkang melalui Tian Chua sebelum ini. Nyawa mereka bukan barang tukaran bagi meraih sokongan rakyat dalam PRU13 nanti.

Tahniah pasukan keselamatan yang berjaya menumpaskan pengganas dan mempertahankan kedaulatan negara daripada diganggu gugat. Kini rakyat menunggu pula pasukan keselamatan mengheret dalang yang menimbulkan kekacauan dan membahayakan nyawa rakyat ke muka pengadilan.

Ada yang berpendapat, tuhan menyebelahi Anwar dan disebabkan itulah setiap perbuatannya yang dikatakan fitnah belaka tidak dapat disabitkan kesalahan di mahkamah. Dalam erti kata lain, mereka menyakini Ketua Umum Pakatan Pembangkang itu sememangnya seorang yang suci murni dan semua tuduhan hanyalah konspirasi UMNO untuk menjatuhkan seorang ‘anugerah tuhan’.

Namun, bagi penulis, semua yang berlaku ada sebab musababnya. Kenapa video aksi seksnya tersebar? Sudah pasti kerana tuhan mahu menunjukkan siapa sebenarnya manusia bernama Anwar Ibrahim yang cukup bijak berlakon baik di hadapan orang dan seorang yang bernafsu songsang bila di belakang.

Sama seperti insiden yang berlaku di Sabah ini. Kenapa ‘Sultan Sulu’ menghantar tenteranya untuk menakluk Sabah? Sudah pasti kerana ada dalang yang menjanjikan sesuatu yang begitu didahagakan oleh ‘Sultan Sulu’ yang sudah tidak layak bergelar sultan ini.

Kenapa dalang ini menjanjikan sesuatu kepada ‘Sultan Sulu’ supaya membuat kekacauan? Sudah pasti kerana ada perancangan rapi yang sudah dibuat oleh dalang tersebut bersangkutan dengan kehendaknya sendiri yang pada fikirannya boleh direalisasikan apabila kekacauan berlaku iaitu boleh memanggil kuasa luar masuk campur atas alasan membantu menyelesaikan kekacauan.

Dan siapakah yang paling suka kuasa luar masuk kononnya untuk menyalur dana, menjadi pemerhati bebas pilihanraya mahupun membantu menyelesaikan krisis dalaman negara melainkan si ‘anugerah tuhan’?

Sama-samalah kita fikirkan, berbaloikah undi kita kepada pengkhianat negara…

Suara Generasi Baru
-

HOT! Ini semua Salah UMNO!


Soalan? Siapa perintah Pulau Pinang? DAP..Siapa yang luluskan Rumah Urut? DAP.. sendiri mau ingat la!!! Nak salahkan siapa? UMNO jugak ka? Tapi PAS ni berani buat kain rentang je. Kerusi DUN di Pulau Pinang milik PAS ada satu aje. DAP melambak! Sekali Guan batuk! terberak semua pemimpin PAS! Apa nak kat kata kan..Jom ubah!!!

-

PANAS! Pakatan Rakyat Dah Lalok Dengan Media!


Senario pada masa kini memperlihatkan banyak maklumat yang disebarkan melalui media komunikasi berlaku dengan agak bebas dan terbuka. Kebebasan dan keterbukaan tersebut kadangkala menjejaskan kredibiliti dan maruah golongan atau individu tertentu yang sepatutnya dipelihara. Atau mungkin pada satu masa akan mengakibatkan berlakunya pendedahan mengenai kelemahan keselamatan negara ini yang amat perlu dipelihara dan dijaga.

Namun masih ramai yang mudah terpengaruh dengan tohmahan dan fitnah yang dilemparkan oleh pakatan pembangkang kononnya negara ini telah gagal dalam memberikan peranan yang seluas-luasnya kepada pengamal media.

Malah antara salah satu perkara yang dibangkitkan oleh mereka dalam ‘Manifesto Bukan Janji’ yang dibentangkan baru-baru ini ialah kononnya untuk menghormati kematangan pengamal media bagi menyusun atur industri media supaya bebas dan bertanggungjawab sesama pengamal media tanpa campur tangan kerajaan.

Sedangkan menurut J.C Merrill melalui bukunya ‘Kewartawanan Sejagat, 1977’ mengatakan secara realitinya di seluruh dunia kebebasan media dan komunikasi adalah sesuatu yang terlalu ideal sehinggakan tidak ada sebuah negara pun di dunia ini yang benar-benar mengamalkan kebebasan tersebut.

Namun begitu, Indeks Kebebasan Akhbar (PFI) 2011-2012 yang diterbitkan oleh Reporters Without Borders mencatatkan Malaysia berada di tangga ke-122 sekali gus memperlihatkan lonjakan berbanding PFI 2010 di mana Malaysia di tangga 144. Dalam PFI terbaru ini Malaysia mendahului negara Asia Tenggara misalnya Singapura di tangga 135, Thailand (137), Filipina (140) dan Indonesia (146).

Mungkin ada bertanya apa maknanya lonjakan Malaysia dalam indeks yang dikeluarkan oleh Reporters Without Borders? Jawapannya indeks ini bukanlah terlalu penting. Tetapi ia boleh memberitahu dunia tentang tahap kebebasan media negara ini. Ia sekaligus menafikan tanggapan bahawa di Malaysia tiada kebebasan media. Itu sahaja.

Sekiranya tidak ada kebebasan media, bagaimana boleh wujud banyak portal berita, blog dan akhbar pembangkang di negara ini? Sebahagian besarnya bukan sahaja mengkritik kerajaan malah menyiarkan laporan palsu. Apakah semua ini masih lagi menafikan wujud kebebasan media?

Harakah sebagai contoh, tidak pernah menyiarkan laporan atau analisis tentang pembangunan rakyat, begitu juga Suara Keadilan, portal Malaysiakini dan Malaysian Insider. Mengikut definisi, Harakah dan Suara Keadilan bukanlah akhbar tetapi buletin yang membawa suara parti. Tetapi berapa orang yang faham definisi ini?

Buktinya banyak membandingkan kononnya Harakah dan Suara Keadilan lebih telus apabila menghentam dasar kerajaan. Apakah makna ketelusan itu mesti menghentam dasar kerajaan? Tetapi apabila akhbar arus perdana mengkritik dasar-dasar pembangkang, itu dikatakan tiada kebebasan media.

Semua ini membuktikan kebebasan media di negara ini cuba diselindungkan. Kebebasan melapor, menyiar dan masyarakat pula ada kebebasan mengakses portal atau membeli akhbar di tempat umum adalah kebebasan media.

Lebih menghairankan di sebalik kata-kata retorik pakatan pembangkang yang kononnya pejuang kebebasan media, di masa yang sama merekalah sebenarnya yang banyak menindas / mengherdik wartawan serta mengenakan pelbagai sekatan terhadap media.

Ironinya pihak mendakwa juara memperjuangkan kebebasan media adalah yang paling banyak menyaman media. Contoh yang paling mudah, cuba kita lakukan sedikit analisa, berhubung siapakah yang paling banyak mengemukakan saman terhadap media selain dari makhluk bernama Anwar Ibrahim?

Betul, mereka memang berhak mengambil tindakan tetapi bukankah ini bertentangan dengan prinsip kebebasan media yang dilaung-laungkan?

Dan siapakah juga yang sering menghalang wartawan dari hadir untuk membuat sebarang liputan? Lihat sahaja di pintu masuk pejabat parti PKR yang secara jelas meletakkan nota, bagi menghalang dan melarang akhbar Utusan Malaysia dan stesyen televisyen TV3 hadir mana-mana program dan sidang akhbar yang diadakan mereka.

Bukankah itu satu bentuk menghalang kebebasan media? Nampak gayanya puak-puak pimpinan makhluk bernama Anwar ini hanya pandai cakap tak serupa bikin! Kalau beginilah caranya, alamat Malaysia akan hancur jika pakatan pembangkang berjaya mengambil alih kerajaan.

Suara Generasi Baru
-

Friday, 29 March 2013

PDRM jamin keselamatan kawasan terjejas akibat pertempuran


Polis hari ini memberi jaminan keselamatan kepada penduduk di empat daripada lima kawasan yang terjejas akibat pertempuran antara penceroboh militan dan pasukan keselamatan di Lahad Datu, Sabah.
Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Salleh Mat Rasid berkata, keempat-empat kampung itu ialah Kampung Tanduo, Kampung Tanjung Batu, Kampung Labian dan kawasan Tanjung Bilis.
"Rancangan seterusnya ialah untuk membawa masuk semula penduduk kampung ke kediaman masing-masing dan hidup seperti sedia kala,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan sumbangan Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan kepada lapan keluarga anggota polis yang terkorban dalam krisis pencerobohan itu di Pusat Latihan Polis, di sini hari ini.
Sumbangan berbentuk bantuan RM10,000 untuk setiap balu, 19 netbook dan RM200 untuk anak-anak wira yang terkorban itu disampaikan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim.
Turut hadir Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.
Ismail dalam ucapannya berkata sumbangan itu menunjukkan keprihatinan kementerian itu terhadap pengorbanan anggota pasukan keselamatan dalam menjamin kedaulatan dan keselamatan negara. - Bernama
-

HOT NEWS! Bukti Rafizi Bodoh Bangang!

Hahaha! Rafizi lembu ni ingat rakyat mudah diperbodohkan..suka-suka mak bapak dia je buat analisis bodoh! Dia ingat dilantik jadi Pakar Strategik PKR kira dah pandai la tuh! Anwar bagi jawatan tu pun bukan sebab Rafizi ni pandai ke apa, hanya bagi bontot dan cium tiak je modal nak kan jawatan tu! Tak gitu!

-

BONGKAR! Penipuan Guan Eng Terbongkar!


Setelah hampir lima tahun DAP mentadbir kerajaan negeri Pulau Pinang, keadaan sosioekonomi di negeri Pulau Mutiara itu di lihat semakin bertambah teruk, dengan kesesakan lalulintas yang semakin kronik, pembangunan hartanah mewah yang mengabaikan keperluan rakyat berpendapatan rendah, di tambah dengan keadaan ekonomi yang mengalami defisit yang berkali ganda sejak 2009.

Menurut analisis terkini kedudukan Pulau Pinag pada ketika ini telah merosot jatuh ke tangga ke-6 apabila gagal mengekalkan jumlah kemasukan pelabur yang hilang hampir dari separuh. Lebih membimbangkan negeri tersebut dikatakan bakal menghadapi masalah pengganguran yang serius menjelang 2-3 tahun lagi.

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) dalam tempoh empat bulan pertama bagi tahun 2012, ranking kemasukan pelabur asing jatuh ke tangga ke-6, manakala jumlah pelaburan domestik dan luar menjunam ke tangga 7.

Malah sebelum ini, negeri tersebut dilaporkan telah mengalami penurunan hampir 73 peratus dalam jumlah pelaburan keseluruhan dari RM 9.11 bilion pada 2011 kepada hanya RM 2.47 bilion tahun lalu. Sedar atau tidak, kerajaan Guan Eng juga telah mengalami defisit selama 4 tahun berturut-turut yang membuktikan kegagalan mereka dalam mengurus tadbir.

Kerajaan pimpinan Guan Eng juga menerima satu lagi tamparan hebat apabila Bosch Solar Energy Malaysia Sdn. Bhd. (Bosch Solar) dikatakan telah membatalkan rancangan membina kemudahan solar bernilai RM2.2 bilion di negeri itu.

Ia membuktikan kegagalan kerajaan pimpinan DAP itu, yang dilihat dilihat tidak bersungguh-sungguh dalam usaha mengekalkan kemasukan pelaburan asing ke negeri ini seperti yang pernah dilakukan oleh Barisan Nasional (BN).

Malah pendekatan Guan Eng yang cuba menyembunyi fakta dan gemar dengan berdiam diri daripada menjawab segala persoalan mengenai perkembangan ekonomi negeri dikatakan antara punca kepada permasalahan ini.

Ini kerana secara tidak langsung telah menyebabkan para pelabur meragui dan was-was dengan ketelusan kerajaan negeri yang kononnya mempraktikkan slogan Cekap, Akauntabiliti, Telus (CAT).

Malah sebelum ini ramai yang telah terpedaya dengan kenyataan Guan Eng yang kononnya telah berjaya mengurangkan beban hutang negeri sedangkan pada hakikatnya ia dilakukan dengan bantuan Kerajaan Persekutuan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
-

Op Daulat! Jumlah Pengganas Kini Kurang Dari 10 Orang


Pasukan keselamatan percaya saki baki pengganas kurang daripada 10 orang.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib mengesahkan perkara itu pada sidang media sebentar tadi.

Pasukan keselamatan juga mengesahkan Kampung Tanjung Labian sudah selamat daripada ancaman pengganas selepas operasi pembersihan dan penggeledahan selesai dilakukan.

Sehubungan itu pihaknya akan membawa masuk beberapa penduduk esok hari bersama pasukan penilaian.

-

Foto Sekitar LIMA 13 Langkawi

Fuyooo! Bestnya LIMA 2013 di Langkawi. Pengunjung menyerbu ke LIMA 13.   Dianggarkan 50,000 pelawat dari dalam dan luar negara membajiri Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) di sini bagi menyaksikan pameran serta pertunjukan aerobatik Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2013 yang mula dibuka kepada orang awam hari ini.


Sambutan memberangsangkan orang awam terhadap pameran edisi ke-12 itu dapat dilihat apabila mereka menyerbu dan memenuhi tapak pameran pameran sejak awal pagi. Disini teman sediakan beberapa gambar sekitar LIMA13 yang berlangsung hari ini.-

PANAS! Anwar Kantoikan Chegu Bard! Kesian Der!


Pasti ramai yang terkejut dengan kenyataan Anwar baru-baru ini yang mengatakan tidak akan mempertahankan kerusi parlimen Permatang Pauh dalam pilihanraya yang akan datang, sebaliknya sedang menimbangkan untuk berpindah tempat. Kononnya atas disebabkan pihak-pihak tertentu, Anwar juga dikatakan sedang berkira-kira sama ada berpindah ke Selangor atau Perak.

Namun yang menjadi persoalan hangat ialah, kenapa anak kelahiran Cherok Tok Kun terpaksa mengunddurkan diri dari kawasan yang satu ketika dahulu merupakan kawasan paling selamat untuknya? Dan kedua siapa yang bakal diletakkan untuk mengantikan dirinya yang mendapat jolokan ‘Pemimpin Anugerah Tuhan’ oleh isteri kesayanggan?

Umum mengetahui isu demi isu yang terkait dengan peribadi Anwar telah mula dipersoalkan rakyat khususnya pengundi Islam/Melayu di Permatang Pauh. Dan perkembangan ini sudah pasti membimbangkan Anwar. Ini kerana rata-rata pengundi di sana adalah merupakan kenalan dan mereka yang mempunyai pertalian saudara dengannya.

Sekiranya di kalangan saudara sendiri telah mula bangkit untuk menolaknya sebagai wakil rakyat, bagaimana pula dengan penerima masyarakat di sana yang sudah tentu akan terkesan baik secara langsung mahupun tidak. Oleh yang demikian sebagai jalan selamat, adalah mencari tempat majoriti bukan Melayu yang sudah pasti akan memberikan sokongan terhadapnya.

Mengenai persoalan kedua yang dilontarkan tadi, rupa-rupanya masih ada yang bingai dikalangan pencacai Anwar dalam isu politik apabila mengatakan Wan Azizah akan kembali diletakkan sebagai calon di sana. Ini disebabkan kerana Perkara 48, Artikel 46 Perlembagaan Persekutuan telah menetapkan bahawa mana-mana ahli parlimen yang meletakkan jawatan tidak boleh  bertanding semula mana-mana kerusi Parlimen untuk tempoh selama lima tahun.


Oleh itu siapa yang akan dipertanggungjawab untuk mencuci ‘taik’ yang ditinggalkan Anwar di kawasan tersebut? Menurut salah satu sumber parti itu, antara nama yang pernah disebut ialah Chegu Bard, seorang yang pernah bergelar guru sementara tetapi gagal dalam permohonan untuk menjadi guru terlatih melalui Kursus Dalam Cuti.

Mungkin kerana menyedari dirinya hanya ingin dijadikan kambing hitam di kawasan tersebut, Chegu Bard seolah tidak berpuas hati dengan tawaran tersebut. Ini kerana dia merasakan sebagai salah seorang pejuang parti adalah wajar untuk memberikan tempat atas faktor pengorbanan yang telah dicurahkan.

Namun sebagai ahli politik, sudah pasti dia akan menolak sebarang cubaan untuk mematikan karier politiknya yang dianggap masih muda. Ini kerana peratusan untuk kalah dikawasan tersebut amat besar dan sekiranya itu berlaku, sudah pasti dia akan disalahkan kerana gagal mempertahankan kubu tersebut.

Oleh yang demikian, untuk mengambil langkah selamat, Chegu Bard dikatakan cuba melobi untuk mendapatkan kawasan Nibong Tebal yang dikatakan kawasan selamat untuknya. Namun telah ditolak mentah-mentah oleh pimpinan kawasan yang mahukan pemimpin tempatan.

Setelah pelbagai pertimbangan dilakukan, menurut sumber itu lagi, kepimpinan parti telah mengambil keputusan untuk mengugurkan nama Chegu Bard sebagai calon dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Suara Generasi Baru
-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...