Wednesday, 3 April 2013

Mansuh AUKU & PTPTN Janji Populis Pembangkang


Masa untuk menggerakkan jentera parti masing-masing di Malaysia untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tidak lama lagi sedang giat direncanakan.

Mutakhir ini, pembangkang giat melaungkan agar permintaan mereka, atau menabur janji kepada rakyat khususnya mahasiswa supaya Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dan Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan.

Dua perkara itulah adalah perjuangan Pakatan Rakyat demi memancing undi dari golongan remaja dan mahasiswa.
Hakikatnya, janji mereka untuk memansuhkan AUKU & PTPTN hanya janji-janji populis PR tanpa memikirkan sebarang kesan teruk di kemudian hari.

Kerajaan sudah berlembut dengan mahasiswa-mahasiswa di Malaysia apabila AUKU telah dipinda pada tahun 2012 untuk membenarkan pelajar-pelajar menyertai parti-parti politik.

Itu pun, pembangkang masih lagi tidak berpuas hati dan terus berdegil mahukan AUKU dimansuhkan.
Malaysia khususnya mahu melahirkan generasi muda yang mampu berdikari, progresif dan berjaya untuk mencorakkan negara yang maju sekarang ini. Institut pengajian tinggi (IPT) memainkan peranan penting dalam melahirkan mahasiswa yang berdaya saing tinggi dan mempunyai ciri ideal seorang mahasiswa.
Namun, kelahiran mahasiswa yang terlalu kritis ini kadang kala mencabar sistem pendidikan negara kerana golongan pelajar ini berani tampil ke depan untuk memberi kritikan dan hujah terbuka untuk memperjuangkan isu politik yang mereka rasakan betul dari pandangan mereka sendiri.

Inilah tujuan pembangkang dalam mempertahankan janji populis mereka mahukan AUKU dimansuhkan secara total. Mewujudkan rasa memberontak dan sikap mahasiswa yang bersifat terlalu ekstrim dalam perjuangkan pandangan dan idea yang mereka tidak ketahui benar atau tidak.
Persoalannya ialah adakah dengan pindaan atau pemansuhan AUKU ini masih lagi mampu melahirkan mahasiswa yang kritis dan terbuka dalam memberikan pandangan?
AUKU pada hakikatnya bertujuan untuk melahirkan golongan akademik yang terdiri daripada pensyarah mahupun mahasiswa agar dapat menguasai kemahiran intelektual secara total dan berdaya saing pada peringkat lokal mahupun antarabangsa. Pemansuhan atau pemindaan AUKU sering diperlihatkan lebih berbentuk memberi kebebasan mahasiswa untuk aktif dalam politik.
Pembabitan mahasiswa dalam politik secara aktif boleh mendatangkan kebaikan dan kelemahannya tersendiri. Seperti yang termaktub di dalam AUKU, mahasiswa dilarang terbabit secara aktif dalam politik tanah air.

Mahasiswa dilarang menjadi ahli mana-mana parti politik, sama ada di dalam mahupun di luar negara. Namun, mereka tidak dihalang untuk menjalankan tanggungjawab seperti mengundi bagi mereka yang telah layak mengundi. Peraturan ini diperkenalkan bertujuan agar golongan mahasiswa boleh membentuk jati diri yang berwibawa dengan identiti tersendiri tanpa terikat oleh peraturan politik kepartian di dalam kampus.

Namun, persoalan seterusnya yang perlu dijawab sebelum mahasiswa terbabit secara aktif dalam politik ialah adakah mahasiswa kritis ini mampu menilai keseluruhan maklumat sebelum menyertai mana-mana parti politik secara aktif?
Sekali lagi, inilah tujuan pembangkang mahukan AUKU dimansuhkan agar mereka dapat meracuni pemikiran mahasiswa keseluruhannya agar menolak setiap perancangan dan usaha untuk membantu mahasiswa dalam bidang akdemik. Walhal, sudah terlalu banyak bantuan yang kerajaan taburkan buat mahasiswa.

Pembangkang pastinya akan mendedahkan maklumat yang tidak lengkap apatah lagi menipu kepada mahasiswa agar mempengaruhi mahasiswa dalam membuat keputusan yang penuh dengan emosi dan seterusnya percaya kepada setiap butir biacara Pakatan Rakyat. Hakikatnya, Mahasiswa kritis tidak boleh dipengaruhi oleh emosi semata-mata tanpa memberi pertimbangan kepada fakta yang nyata dalam membuat sebarang keputusan.

Janji pembangkang mahukan PTPTN dimansuhkan adalah satu janji yang mustahil untuk PR lakukan. Ini kerana, tindakan pembangkang memberikan janji itu juga tidak memikirkan kesan buat golongan muda yang ingin menyambung pendidikan di peringkat universiti.
Secara jelasnya, janji untuk memansuhkan PTPTN adalah isu ‘bidang terjun’ pembangkang yang sudah kering modal mahu menawan hati mahasiswa.

Bila sudah tenggelam punca dan menggelabah kerana kehabisan isu maka apa sahaja yang terlintas dijadikan bahan untuk dipolitikkan. Isu PTPTN dibangkitkan supaya rakyat marah pada kerajaan, kononnya mereka akan hapus, padahal dalam ‘kitab Jingga 13′ yang jadi panduan mereka tidak pula tertulis soal cadangan penghapusannya.

Usaha untuk hapuskan PTPTN adalah hipokrasi dan pembohongan malah ianya bertentangan dengan agenda yang tertulis dalam Kitab Jingga 13 mereka.

Malah, janji mansuh PTPTN juga adalah sandiwara meleret yang dibawa oleh PR dan jelas menunjukkan kepincangan pemikiran pemimpin-pemimpin tertinggi PR. Jika pakatan pembangkang berkuasa sekalipun, tidak mungkin mereka akan memansuhkan skim pinjaman tersebut yang memberi bantuan dan kemudahan kepada para pelajar.
Percayalah, dua perkara ini yang akan parti pembangkang mainkan dalam saat-saat terdesak mereka untuk menang dalam PRU13 ini.

Mykmu.net
-

WAJIB BACA : Kit Siang Terlupa La Kot!


Baru-baru ini pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang dan Karpal Singh gah mengumumkan yang PR akan menguasai PRU 13 ini termasuk menawan 7 buah negeri, tinggi angan-angannya mengalahkan mat jenin.

Mereka juga menyuarakan keyakinan kononnya PR bakal menambah jumlah kerusi Parlimen dimenangi sehingga mencecah angka 125 serentak dengan itu akan mengambil alih Kerajaan Pusat.

Penyokong PR yang duduk di bawah tempurung tentunya seronok mendengar kenyataan itu kerana sudah menjadi kegemaran mereka untuk di dodoi dengan propaganda indah-indah belaka tanpa melihat realiti semasa.

Mereka lupa sejarah penipuan PR sempena 16 September 2008 dulu, mereka lupa segala gembar-gembur propaganda lama sebelum ini yang semuanya berakhir dengan angan-angan dan bukannya kenyataan. 

Bagi majoriti rakyat, propaganda sebegini hanyalah perang saraf dan propaganda murahan sebegini agak biasa dimainkan oleh pembangkang saat menjelang pilihan raya. Dulu dan sekarang sama saja nadanya.

Realiti suasana politik hari ini hakikatnya tidak memungkinkan untuk PR mengekalkan semua 4 negeri yang dikuasai mereka iaitu Kedah, Kelantan, Selangor dan Penang kemudian menawan kembali Perak serta menjajah pula Negeri Sembilan dan Perlis.

Sebaliknya yang berkemungkinan besar akan berlaku PR bakal kehilangan semua negeri yang dikuasai dan banyak kerusi yang mereka miliki akan melayang berpindah tangan.

Pembangkang berada di kedudukan hari ini bukannya disebabkan kekuatan sendiri, sebaliknya kerana meraih keuntungan atas angin hasil dari kebangkitan protes khalayak terhadap kelemahan BN semasa era pimpinan sebelumnya.

Dalam keadaan BN berada di kedudukan paling lemah dalam sejarah pun pembangkang gagal menumbangkannya, di mana logiknya gabungan tidak berdaftar PR yang ditubuhkan selepas PRU 12 2008 mampu menguasai peringkat Pusat dan menawan negeri lain?

Jelas sekali propaganda murahan oleh pemimpin DAP itu tak realistik, hanya mimpi di siang hari dan angan-angan syok sendiri untuk menutup kegelisahan diri. Lagi pun rakyat bukannya buta dan pekak untuk melihat hakiki realiti.

Sejak berpuluh tahun dulu kita sudah mendengar ribuan kali kenyataan penuh yakin dari pemimpin parti pembangkang yang sering membayangkan mereka akan memenangi PRU seterusnya menguasai pemerintahan di peringkat Pusat.

Tapi tiap kali keputusan PRU diumumkan, tiap kali itu jugalah pembangkang tersungkur kerana gagal memperoleh sokongan majoriti rakyat negara ini.

Bagaimana mungkin rakyat mahu memberi sokongan dan meletakkan kepercayaan kepada pembangkang jikalau pemimpinnya hanya gah berceramah di atas pentas, namun bila masuk bab kerja buat dan jasa bakti untuk rakyat, habuk pun tiada.

Lima tahun PR diberi peluang merajai beberapa negeri, apa yang berlaku lebih banyak politiking kepartian berbanding amal kebajikan untuk rakyat. Sebaliknya BN juga yang sering menjadikan rujukan khalayak untuk mendapatkan khidmat dan jasa bakti.

-

UCAPAN PEMBUBARAN PARLIMEN KE-12


BERIKUT ialah teks ucapan penuh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai pembubaran Parlimen Malaysia ke-12 pada Rabu.
Bismillahirahmanirahim,
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia.
Rakyat Malaysia yang dikasihi,
1. Pertama-tamanya marilah kita memanjatkan rasa syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin dan rahmatnya saya, Timbalan Perdana Menteri dan anggota jemaah menteri dapat bersama-sama secara langsung dengan Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian pada pagi ini.
2. Saya ingin memaklumkan kepada rakyat Malaysia bahawa pada pagi ini saya telah pun menghadap Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong dan menyembah warkah kepada Baginda memohon perkenan supaya Parlimen ke-12 dibubarkan pada hari ini Rabu, 3 April 2013. Sehubungan dengan itu selaras dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan baginda telah pun memperkenankan bagi Parlimen Ke-12 dibubarkan berkuat kuasa hari ini.
3. Sehubungan dengan itu saya menasihatkan kepada ketua-ketua kerajaan negeri yang berkenaan untuk menghadap Ketua-ketua Negeri mereka bagi mendapat perkenan pembubaran Dewan Undangan Negeri masing-masing agar pilihan raya umum dapat diselaraskan secara serentak di seluruh negara.
Rakyat Malaysia yang dikasihi,
4. Hari ini, 4 tahun yang lalu, pada tanggal 3 April 2009, saya telah pun mengangkat sumpah untuk memikul amanah serta tanggungjawab sebagai Perdana Menteri negara Malaysia yang tercinta. Dalam tempoh tersebut saya bersama-sama Timbalan Perdana Menteri, anggota Jemaah Menteri dan anggota-anggota pentadbiran yang lain telah dengan segala ikhtiar serta upaya mencetus dan melaksanakan perubahan dan pembaharuan berpaksikan kepada Falsafah 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan serta dipandu oleh Dasar Transformasi Nasional.
5. Dalam tempoh empat tahun yang lepas rakyat Malaysia telah dapat mengalami dan menyaksikan sendiri bagaimana fasa perancangan Prakarsa Transformasi Nasional yang melibatkan Program Transformasi Kerajaan, Ekonomi, Politik dan Sosial telah dilaksanakan seterusnya membuahkan hasil dalam meningkatkan kesejahteraan hidup mereka dan kemakmuran negara.
6. Kerajaan yang ada pada hari ini ialah kerajaan yang bertanggungjawab, kerajaan ini ialah kerajaan yang meletakkan kepentingan tuan-tuan dan puan-puan rakyat Malaysia di atas segala-galanya. Kami merupakan kerajaan yang apabila berjanji menepati janji, kami merupakan kerajaan yang apabila diberi amanah akan menjunjung dan memeliharanya. Bukan sikap kami menanam tebu di bibir. Sesungguhnya bukti komitmen kami mampu dinilai serta diukur daripada prestasi dan “Track record” kami sepanjang empat tahun yang lalu.
Rakyat Malaysia yang dikasihi,
7. Pembubaran ini akan membuka laluan kepada bermulanya proses pilihan raya umum bagi kali yang ketiga belas untuk negara semenjak tahun 1959 iaitu apabila kita mula mengadakan pilihan raya umum pertama pasca merdeka.
8. Malaysia ialah sebuah negara yang mengamalkan sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan sebagai asas pemerintahan. Kuasa mutlak untuk memilih kerajaan berada di tangan rakyat.
9. Sejarah telah menunjukkan bahawa kebugaran demokrasi Malaysia telah berjaya menyediakan asas yang subur untuk kestabilan dan kemakmuran nasional yang telah dinikmati warganegara ini selama lebih lima dekad.
10. Amalan demokrasi di Malaysia kekal dan berjaya kerana walaupun bersifat sengit dan amat berdaya saing namun pada akhirnya ia berjaya kerana semua pihak menghormati proses dan keputusannya.
11. Saya ingin menyeru agar tradisi ini diteruskan demi kesejahteraan rakyat dan kestabilan nasional. Semua parti politik yang memilih untuk terlibat di dalam proses pilihan raya kali ini perlulah bertanggungjawab. Janganlah kerana tidak yakin dengan sokongan rakyat terhadap parti masing-masing maka ada pihak yang cuba menyemai racun syak wasangka dan seterusnya merosakkan kepercayaan kepada integriti proses pilihan raya yang bakal diadakan.
12. Insaflah dan ambillah iktibar dari apa yang telah berlaku di negara-negara lain di mana taktik ini telah cuba diguna pakai. Kesan akhirnya proses dan keputusan pilihan raya di negara-negara tersebut tidak lagi diyakini dan mana-mana kerajaan yang dipilih termasuk dari parti yang mengamalkan taktik tersebut telah ditolak rakyat. Negara akhirnya menjadi tidak stabil, pelabur hilang keyakinan, kemakmuran nasional merudum dan akhirnya rakyat menderita.
13. Sejarah selama ini telah membuktikan bahawa di Malaysia semenjak merdeka lagi proses pilihan raya yang diadakan bersifat berwibawa, adil dan telus. Kerajaan yang telah dipilih hasil pilihan raya umum sama ada di peringkat persekutuan mahupun di peringkat negeri ialah kerajaan yang mendapat sokongan serta keyakinan majoriti rakyat sesuai dengan amalan demokrasi sarwajagat.
14. Amalan demokrasi sebagai teras pemerintahan merupakan mekanisme terbaik yang pernah dicipta manusia. Hakikatnya perbezaan pendapat, idea dan pandangan bukannya penyebab malapetaka atau punca perpecahan malah jika ditangani dan diurus secara baik sejarah telah menunjukkan ia mampu mendatangkan rahmat yang akan membahagiakan rakyat dan memajukan negara.
15. Marilah kita sama ada parti kerajaan mahupun parti pembangkang memberikan komitmen untuk memelihara keutuhan proses demokrasi dan menghormati keputusan yang akan dibuat oleh rakyat. Marilah kita sama-sama berdoa agar pilihan raya ini akan berjalan dengan lancar, aman dan selamat.
Rakyat Malaysia yang dikasihi,
16. Saya ingin memberi jaminan bahawa kerajaan yang ada akan meneruskan tugas dan tanggungjawabnya sesuai dengan prinsip keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang sehingga selesai proses pilihan raya. 17. Saya juga ingin menyeru di samping memberi jaminan kepada semua rakyat Malaysia serta parti politik yang terlibat, bahawa jika berlaku sebarang peralihan kuasa sama ada di peringkat persekutuan mahupun di peringkat negeri ia akan dan perlu berlangsung secara aman dan tertib. Inilah iltizam kita dalam menjunjung prinsip demokrasi, inilah tekad kita dalam menggerakkan transformasi politik, inilah komitmen kita dalam menghormati suara dan mendahulukan kepentingan rakyat.
18. Kepada semua rakyat Malaysia terutamanya yang tinggal di Pantai Timur Sabah janganlah bimbang dan takut. Laksana dan tunaikanlah tanggungjawab tuan-tuan dan puan-puan sebagai warganegara Malaysia, pihak keselamatan negara akan menjalankan tugas mereka untuk memastikan persekitaran yang selamat untuk tuan-tuan dan puan-puan sekalian.
19. Setiap undi tuan-tuan dan puan-puan adalah penting, jangan bazirkan ia, janganlah dipertaruhkan masa depan anak-anak dan negara Malaysia. Fikir dan renungkanlah dengan sebaik-baiknya sebelum membuat keputusan, ini kerana undi saudara dan saudari akan menentukan bukan sahaja hala tuju negara dan negeri tetapi juga untung nasib anak cucu kita semua.
20. Dalam pilihan raya ini tuan-tuan dan puan-puan bukan sahaja bertanggungjawab memilih wakil saudara dan saudari bagi setiap kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri tetap juga memilih kerajaan yang akan mendukung aspirasi tuan-tuan dan puan-puan.
Rakyat Malaysia yang dikasihi,
21. Saya berdiri di sini dengan penuh rasa tawaduk dan terhormat kerana diberi kepercayaan untuk mengkhidmati tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Saya dan rakan-rakan amat menghargai dan menjunjung tinggi kepercayaan yang telah diberikan oleh rakyat dan akan memberikan yang terbaik demi untuk Malaysia dan warganya.
22. Di sini saya selaku Ketua Kerajaan Barisan Nasional ingin merakamkan rasa penghargaan dan ucapan kasih kepada rakyat Malaysia kerana telah memberi kepercayaan kepada kami Kerajaan Barisan Nasional untuk menerajui kepimpinan negara semenjak lima tahun yang lepas. Mulai hari ini saya dan rakan-rakan kepimpinan BN akan turun dan bertemu rakyat di seluruh pelosok negara bagi meyakinkan warga Malaysia kenapa kami BN perlu diberi peluang kembali untuk membentuk kerajaan dengan majoriti yang kukuh.
23. Kami akan menggunakan mandat kukuh yang diberi, Insyaallah untuk melipatgandakan lagi usaha bagi melakar masa depan yang lebih baik, yang lebih bermakna, yang lebih sejahtera untuk saudara dan saudari serta anak cucu kita semua. Ayuh teruskan perjalanan kebangsaan untuk mencapai wawasan nasional ke arah Malaysia yang maju dan berpendapatan tinggi. Ingatlah pencapaiannya bukan secara automatik ia memerlukan kita melipatgandakan usaha dan meneruskan kesinambungan kejayaan yang ada.
24. Marilah kita bersama-sama berganding bahu, berpimpin untuk menjadikan impian ini sebuah realiti, Malaysia yang maju, makmur dan selamat, penuh dengan peluang serta sarat harapan bagi semua. Demi Malaysia, usaha bakti kita curah, kepada Tuhan kita berserah.
Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sekian, terima kasih.
-

BREAKING NEWS 11.30 Pagi ! PM Umum Bubar Parlimen


Perdana Menteri pagi ini jam 11.30 pagi telah mengumumkan telah mendapat perkenan Yang Di Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen berkuasa hari ini. Beliau berharap proses Pilihanraya akan dapat berjalan lancar dan harmoni.

Beliau menyeru semua pihak akan bersama-sama memelihara keharmonian proses pilihanraya dan sebarang pertukaran kuasa samada di peringkat negeri ataupun negara akan berlangsung secara aman dan tertib.

Fikirlah dengan setiap undi yang dibuat oleh rakyat untuk memastikan ke arah pembangunan negara yang manpam.
-

UPDATED PRU13 10.00 PAGI: PM Berucap Di TV 11.30 Pagi


Desas-desus mengenai Parlimen akan dibubarkan hari ini (Rabu) semakin kuat apabila Datuk Seri Najib Tun Razak akan ke udara di televisyen secara langsung pada pukul 11.30 pagi.

Berdasarkan laman Twitter Pejabat Perdana Menteri (@PMOMalaysia), Perdana Menteri akan menyampaikan ucapan khas, dijangka mengenai pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

"Saksikan Perdana Menteri @NajibRazak berucap secara langsung di TV pada pukul 11.30 pagi ini," demikian menurut akaun Twitter berkenaan.
-

UPDATED PRU13 : Wartawan, Jurugambar Berkumpul Di Luar Istana Pagi Ini


Sekumpulan jurugambar dan wartawan menunggu di luar perkarangan pintu masuk ke Istana Negara seawal 7 pagi membuat liputan kemungkinan pengumuman pembubaran Parlimen pada Rabu.

Selain kehadiran sekumpulan wartawan, beberapa pelancong turut tiba dengan menaiki bas sebagai sebahagian daripada rutin program dalam lawatan mereka.

Kenderaan dinaiki Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang diiringi polis pengiring dilihat memasuki Istana Negara kira-kira pukul 8.30 pagi.

Najib mengadakan pertemuan pada Rabu setiap minggu dengan Yang di-Pertuan Agong sebelum mesyuarat Kabinet.

Fokus kini tertumpu kepada mesyuarat Kabinet selepas beberapa khabar angin mengenai sama ada Najib akan mempengerusi mesyuarat tersebut buat kali terakhir sebelum membubarkan parlimen.

Ini berikutan pengedaran surat daripada Jabatan Perdana Menteri yang meminta ahli Jemaah Menteri untuk berpakaian sut serba gelap yang dipadankan dengan tali leher merah untuk sesi bergambar kenang-kenangan yang terakhir.

mStar
-

OP DAULAT : Fasa Penstabilan


Operasi Daulat yang dilancarkan sejak 5 Mac lalu ekoran pencerobohan puak pengganas Sulu di negeri ini kini telah memasuki fasa ketiga iaitu fasa penstabilan yang memberi tumpuan untuk membina semula keyakinan penduduk yang terjejas.
Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, fasa ketiga itu yang secara rasmi bermula sejak kelmarin adalah kesinambungan daripada dua fasa awal yang telah dilaksanakan sebelum ini.
Katanya, Operasi Daulat bermula dengan fasa serangan pada 5 Mac lalu sebelum memasuki fasa kedua yang merupakan fasa pembersihan dan penggeledahan.
"Dalam fasa ketiga ini, tumpuan utama kita adalah untuk membina semula keyakinan rakyat terutama kepada penduduk-penduduk yang menerima kesan daripada pencerobohan musuh," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Beliau menjelaskan, antara tindakan yang dilakukan dalam fasa penstabilan ini adalah penglibatan pasukan keselamatan dalam memudahkan pemindahan keluarga yang terjejas ke rumah masing-masing.


Kosmo
-

Azzimuddie Kiram jadi pelarian


Pasukan keselamatan tidak menolak kemungkinan saki-baki puak pengganas Sulu yang dianggarkan kurang daripada 10 orang sudah keluar dari kawasan operasi penggeledahan dan pembersihan.
Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, usaha untuk menjejaki kumpulan musuh itu kini giat dijalankan dengan menggunakan taktik risikan.
"Kita akan mendapatkan maklumat daripada orang ramai selain menggunakan kepakaran risikan pasukan kita untuk menjejaki saki-baki musuh yang ada," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Turut hadir, Timbalan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), Datuk Abdul Rahman Hussin.

Kosmo

-

Tuesday, 2 April 2013

BREAKING NEWS! Parlimen Dibubarkan Esok?


Parlimen dijangka akan dibubarkan seawal esok selepas mesyuarat kabinet di Putrajaya, bagi membuka jalan untuk Pilihan Raya Umum ke-13.

Spekulasi tersebut difahamkan berikutan pengedaran surat oleh Pejabat Perdana Menteri, meminta semua menteri kabinet untuk menghadiri mesyuarat dalam Suit lounge gelap dan tali leher merah untuk sesi fotografi.

Jika Parlimen dibubarkan esok, penamaan calon berkemungkinan akan diadakan kemudian minggu depan, manakala hari pengundian akan jatuh pada 27 April selewat-lewatnya.

Mengikut amalan, menteri-menteri kabinet akan mempunyai satu sesi foto dengan perdana menteri dan timbalannya pada mesyuarat terakhir kabinet, diikuti oleh pengumuman mengenai pembubaran parlimen selepas itu.

Difahamkan bahawa sesi foto akan dilakukan sebelum mesyuarat kabinet esok dan Datuk Seri Najib Razak kemudiannya akan mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan pembubaran parlimen.

Mengikut amalan menetapkan bahawa Perdana Menteri akan bertemu dengan Yang di-Pertuan Agong sebelum mesyuarat kabinet untuk mendapatkan perkenan untuk membubarkan Parlimen.

Beberapa menteri diberitakan mengesahkan bahawa mereka telah menerima surat, dan tidak menolak kemungkinan bahawa Najib akan mengumumkan pembubaran Parlimen selepas mesyuarat itu.

Jika Parlimen dibubarkan esok, ia akan menandakan empat tahun penuh kepada tarikh Najib menerajui negara selepas beliau dilantik sebagai penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi pada tahun 2009.

Penggal lengkap kerajaan lima tahun akan berakhir pada 30 April dan selepas itu Parlimen akan terbubar secara automatik. Suruhanjaya Pilihan Raya akan mempunyai 60 hari untuk mengadakan pilihan raya untuk menubuhkan sebuah kerajaan baru.

Khamis lepas, Dewan Undangan Negeri Sembilan adalah negeri yang pertama yang terbubar secara automatik.
-

BREAKING NEWS: Penduduk Parlimen Bagan Bantah Guan Eng Buat Terowong


Lebih 100 nelayan pesisir pantai Bagan Ajam di sini, mengadakan demonstrasi aman membantah tindakan Kerajaan DAP Pulau Pinang yang meminggirkan mereka dalam cadangan pembinaan terowong dasar laut di negeri itu.

Ketua Unit Nelayan Bagan Ajam, Mazlan Abdul, 45, berkata, kerajaan negeri tidak memikirkan masalah golongan itu termasuk risiko hilang punca pendapatan sekiranya projek tersebut diteruskan.

"Bagaimana kami mahu mencari rezeki selepas ini kerana bot dan sampan kecil kami tidak dapat belayar jauh sekiranya projek itu dilaksanakan," katanya ketika ditemui selepas mengadakan demonstrasi itu hari ini.

Mazlan berkata, projek itu juga berisiko menjejaskan lebih 1,000 nelayan di Ujong Batu dan Kuala Muda yang sering ke Bagan Ajam untuk menangkap ikan.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP), Tajuddeen Ibrahim menyifatkan projek tersebut hanya membazirkan wang rakyat kerana manfaatnya yang tidak jelas.

Malah, katanya, projek itu juga bakal menyebabkan lebih 6,000 penduduk di kawasan pesisir pantai Bagan Ajam terpaksa dipindahkan bagi memberi laluan kepada pelaksanaan projek tersebut.

"Jika untuk pembangunan, kami penduduk di sini beranggapan kawasan Bagan Ajam sudah cukup membangun.

"Saya beranggapan ini semua hanyalah usaha meraih perhatian pengundi kerana pilihan raya umum sudah semakin hampir," ujarnya.

Sementara itu, Pengerusi Kumpulan Belia Nelayan Bagan Ajam, Ibrahim Shah Nasir, 33, berkata, projek terowong dasar laut tersebut akan mengambil masa yang panjang untuk disiapkan sekali gus mengganggu rutin kehidupan penduduk di kawasan berkenaan.

"Jika masa yang diambil untuk menyiapkan projek ini terlalu lama, pastinya akan menyebabkan pembaziran dan adalah lebih baik kerajaan negeri menggunakan peruntukan itu untuk membina perumahan rakyat," katanya.
-

Luahan Ketua Unit Gempur Marin Di Lahad Datu


Insiden Pencerobohan militan di Lahad Datu dan Semporna, Sabah seharusnya menjadi iktibar kepada semua bahawa betapa pentingnya menjaga dan mempertahankan keamanan negara.

Ketua Unit Gempur Pasukan Polis Marin (PPM) Wilayah 1 Pulau Pinang Inspektor Hazri Zakaria berkata peperangan yang berlaku memberi banyak kesan buruk kepada rakyat dan negara selain mengakibatkan banyak kerosakan.

"Kalau boleh elakkan peperangan dan saya sebagai pasukan keselamatan takkan benarkan ini terjadi (lagi). Walaupun dengan kudrat saya, saya akan cuba mempertahankan (negara) bukan saja untuk saya, tetapi untuk generasi akan datang.

"Saya tak nak mereka susah dalam keadaan macam ni, memang cukup susah... cukup tertekan dan banyak kesulitan. Saya lihat penduduk kampung di sana, keresahan mereka untuk teruskan hidup, sampai kena keluar daripada kampung sendiri," katanya kepada pemberita selepas majlis sambutan kepulangan petugas-petugas Operasi Daulat PPM Wilayah 1 Pulau Pinang, di sini Selasa.

Pada majlis itu, seramai 16 pegawai dan anggota dari PPM Wilayah 1 Pulau Pinang, Markas Langkawi, Kedah dan Markas Kampung Acheh, Perak menerima surat penghargaan dan cenderahati daripada Timbalan Ketua Ketua PPM Wilayah 1 negeri Supt R. Morgan.

Berikutan keadaan tegang di kawasan operasi, Hazri yang menyertai operasi itu selama lebih sebulan lebih berkata beliau tidak dapat menjawab panggilan mahupun pesanan ringkas (SMS) daripada isterinya kerana mahu memberi tumpuan 100 peratus kepada operasi.

"Tertekan saya tak boleh nak jawab (panggilan dan SMS), saya tak jawab sebab nak bagi tumpuan 100 peratus pada penugasan saya. Kerisauan keluarga ni secara tak langsung terdetik juga. Saya ada minta pegawai di sini untuk tengok-tengokkan isteri dan anak-anak saya," kata bapa kepada dua anak yang berumur antara lapan dan lima tahun.

Sementara itu, berkongsi pengalaman bertugas dalam Operasi Daulat, Koperal Norhazeni Ahmad yang mengetuai Jentera Bot PSC 52 yang berpangkalan di Lahad Datu berkata detik mencemaskan adalah apabila bot yang dinaiki hampir terkena bom pihak pengganas.

"Saya sebagai ketua jentera diarahkan ke zon merah iaitu di kawasan Tanjung Labian. Jarak antara perairan laut Tanjung Labian ke darat lebih kurang satu batu. "Waktu itu berlaku pertempuran di mana pihak keselamatan dan pihak musuh bertempur. Pada waktu tu kami telah diserang hendap dan berlaku tembakan menyebabkan bot kami hampir dibom dengan jarak bot lebih kurang 20 meter. Alhamdulillah, pada waktu itu kami semua terselamat," katanya. -BERNAMA
-

XCLUSIVE! Kenyataan Ulama Pondok Tak Terima PAS!


Ulama, tok guru pondok dan ahli-ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam Kelantan mengulangi pendirian mereka menolak perjuangan Pas yang dianggap sudah lari daripada landasan asal.

Rata-rata mereka mengatakan Pas kini hanya memperjuangkan kepentingan politik semata-mata berbanding memperjuangkan Islam sebagai tunjang utama pentadbiran negara.

Berbanding Barisan Nasional, tahaluf siyasi (kerjasama harakah Islam dengan mana-mana pergerakan lain yang tidak bermatlamatkan Islam di dalam perjuangannya dengan parti-parti bukan Islam) lebih ideal di mana mengangkat Islam sebagai tunjang utama pentadbiran negara. 

Malah, mereka turut mendakwa pemimpin Pas yang sebelum ini mengatakan haram UMNO bergabung dengan MCA dan MIC, kini melakukan pakatan dengan DAP pula.

Ini dakwa mereka, Pas bukanlah parti politik yang berlandaskan perjuangan Islam lagi.

Lebih buruk kata mereka, demi survival politik pemimpin Pas, mereka sanggup mengangkat pemimpin bukan Islam sebagai pemimpin utama dan membayangkan bukan Islam boleh menjadi perdana menteri.

Antara ulama, tok guru dan NGO Islam berkenaan ialah Tok Guru Pondok Genting, Abdullah Saámah; Bekas Ketua Keselamatan Pas Kelantan, Shaidi Husin; Ketua Penerangan Minda Pondok, Harun Yahya; AJK Minda Pondok, Mohd. Zainal Abidin Awang; Pertubuhan Ustaz Muda Membela Agama dan Tanah Air (Ummati), Mohd. Syamsul Mohd. Yusoff Al Hafiz dan penceramah, Mohd. Zain Mohd. Sah. - UTUSAN
-

BREAKING NEWS : Ops Daulat 2 April 2013

Pemburuan saki-baki pengganas sulu diteruskan lagi bagi membersihkan keseluruhan kawasan-kawasan yang berisiko tinggi. Walaupun disesetengah tempat, warga tempatan sudah dibenarkan pulang, Pasukan Keselamatan masih menjaga kawasan-kawasan penempatan mereka bagi menjamin keselamatan rakyat. 

Rakyat tidak seharusnya bimbang  dan jangan mudah mendengar khabar-khabar angin dari sesetengah pihak yg cuba mencetuskan suasana panik rakyat.
-

BONGKAR: Barang Baik Pemimpin PAS Made In Combodia


Tahun 2010 seorang wanita Kemboja yang mengaku dirinya isteri kedua ADUN PAS Melor di Kelantan telah membawa kes tuntutan mutaah ke Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu. Dalam tuntutan itu wanita berkenaan menuntut RM 3 juta daripada bekas suaminya. 

Perbicaraan kes tersebut menjadi bualan umum di Kelantan dan seluruh negara kerana ia melibatkan seorang ADUN PAS. Dalam masa yang sama mencemarkan reputasi PAS. Walaupun tiga tahun telah berlalu timbul persoalan kenapa kes berkenaan senyap begitu sahaja sehingga kini ?

Rupa-rupanya kes berkenaan telah ditarik balik dan tuntutan bekas isteri kedua adun berkenaan diselesaikan luar mahkamah. Difahamkan wanita berkenaan berjaya mendapat RM 3 juta yang dituntut dari bekas suaminya hasil bantuan kawasan balak yang dianugerahkan oleh Nik Aziz. 

Atas alasan menjaga air muka tok guru dan PAS Kelantan Nik Aziz telah menganugerahkan kawasan balak kepada adun berkenaan yang mana kawasan berkenaan kemudiannya dijual dan wang digunakan untuk membayar tuntutan wanita berkenaan. 

Banyak sebab yang membuatkan PAS Kelantan takut jika perbicaraan itu diteruskan. Kerana itulah mereka memilih untuk tidak meneruskan perbicaraan dan cari jalan untuk selesaikan luar mahkamah bagi mengelak PAS diaibkan. Namun begitu bangkai gajah mana mungkin ditutup dengan daun pisang. Sebijak-bijak PAS hendak menutup kisah berkenaan akhirnya terbongkar jua.

Jika kes tersebut dibicarakan di mahkamah tiga rahsia besar akan terbongkar.

1 - Jumlah harta yang dimiliki oleh Adun Pas berkenaan.
2 - Siapa jurunikah, saksi dan tempat bernikah.
3 - Surat nikah palsu

Pertama, ketika perbicaraan sebelum kes ditarik balik wanita berkenaan memberitahu mahkamah bahawa beliau yakin bekas suaminya mempunyai harta yang melebihi RM 3 juta - malaysia insider 29 sept 2010.
Jika perbicaraan diteruskan maka akan terbongkarlah kekayaan seorang ADUN PAS yang sering mengaku mereka miskin, dan dari mana datangnya hasil kekayaan itu. Kedua, orang yang menikahkan mereka adalah ADUN PAS Air Lanas, Abdullah Ya'kub dan saksinya adalah Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan yang juga salah seorang ADUN PAS di Kelantan. Mereka dinikah dalam bilik hotel di Kemboja. Jika perbicaraan diteruskan maka akan terbongkarlah cerita ADUN PAS menjalankan khidmat pernikahan sindiket dan kesan lebih teruk lagi kerana yang melanggar peraturan berkenaan adalah wakil rakyat dan seorang Speaker DUN. 

Ketiga, apabila mendapat berita bekas isteri ADUN Melor akan membawa kes berkenaan ke mahkamah, ADUN Melor telah meminta pertolongan seorang lelaki yang dikenali sebagai Ustaz Rahimi Madani yang juga bertindak sebagai bomoh rasmi Husam serta bomoh kepada Satay Malaysia telah pergi ke Thailand untuk mendapat satu surat nikah yang tarikh telah dikebelakangkan (back dated) sebagai bukti nikah kepada mahkamah. Jika perbicaraan tersebut diteruskan maka semua ini akan terbongkar kerana seorang adun terlibat menggunakan dokumen palsu. 

Begitulah cekapnya PAS melakukan kerja-kerja mengambuskan kesalahan orang mereka. Yang menjadi mangsa adalah tanah-tanah balak Kelantan untuk menutup kebejatan pemimpin-pemimpin PAS, demi kepuasan nafsu ADUN mereka mendapat 'barang baik' made in Cambodia.

-

WIKILEAKS DEDAH 6 SKANDAL SEKS PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT!!!

Skandal peribadi sememangnya sukar dipisahkan dengan pemimpin politik di negara ini dan yang pastinya ia bagaikan cukup sinonim dengan Pakatan Rakyat (PR), seakan akrab bagaikan aur dan tebing. 

Mengikut sebuah artikel di Wikipedia bertajuk "Malaysian Politician Sex Scandals" terdapat sekurang-kurangnya 6 orang pemimpin PR pernah popular dengan skandal peribadi yang menjadi perhatian umum. 

Antaranya ialah Anwar Ibrahim, Azmin Ali, Elizabeth Wong, Nurul Izzah dan Badrul Amin yang mana kelima-lima mereka merupakan pemimpin kanan PKR. Manakala seorang lagi merupakan pemimpin PAS iaitu Mat Sabu. 

Ada yang cukup dekat dengan aktiviti liwat dan berseksual, ada yang selesa beraksi dalam tandas, ada juga yang pernah bermesra dengan pegawai parti malah ada yang galak dan nakal dengan pensyarah. Pun ada juga seorang dua yang ditangkap khalwat dengan isteri rakan baik sendiri. 

Pendek kata macam-macam ada, serba warna-warni kehidupan mereka. Patutlah ramai golongan LGBT dan pendukung liberalisme serta pluralisme agama lebih selesa bersama PR. Walau pun begitu artikel di Wikipedia bukanlah satu-satunya sumber rujukan yang wajib diperakui, namun kompilasi pendedahan yang tercatat itu menarik untuk dianalisis kerana ada antaranya kes yang disebut turut disertakan rujukan sahih yang lain. 

Lagi pun dalam artikel tersebut, semua skandal peribadi yang diperkatakan oleh Wikipedia sudah menjadi pengetahuan umum malah ada antaranya pernah dibicarakan di Mahkamah. Itu pun ada yang sepanjang proses perbicaraan dilakukan asyik meminta penangguhan kes dengan pelbagai alasan. 

Satu perkara yang cukup menarik dalam semua skandal melibatkan pemimpin PR itu, pasangan masing-masing merupakan orang yang mereka kenali rapat sekian lama. Ada yang merupakan bekas pemandu peribadi, adik angkat, isteri rakan seperjuangan dan individu yang rapat dengan parti. 

Uniknya bila diimbas kembali skandal yang mereka alami, masing-masing tidak mengaku salah dan lebih gemar mengambil pendekatan menyalahkan pihak lain. Di masa yang sama, pemimpin politik yang beragama Islam juga enggan melakukan sumpah laknat (mubahalah) bersaksikan pengadilan Allah S.W.T. 

Sama ada sukar bagi mereka menyebut kalimah "Wallahi, Wabilahi, Wataallahi" atau pun memang masing-masing tiada keyakinan terhadap keadilan Allah S.W.T yang menjanjikan sesiapa yang bersumpah palsu akan menerima laknatnya, sukar ditentukan. 

Terpulang pada diri pembaca untuk mentafsirkannya, tapi pepatah Melayu ada menyebut, "berani kerana benar, takut kerana salah" maka jika kita berada di pihak yang benar apa perlu untuk takut bersumpah laknat. 

Lagi pun sejarah Islam pernah menceritakan kisah seorang ulama, Ibn Hajar Al Salam as Qalani yang melakukan sumpah laknat yang berakhir dengan kematian mengaibkan seorang sufi palsu dari golongan Mulhid. Malah seorang ulama India iaitu al-Syeikh Abi al-Wafa Thana al-Amritsari juga pernah bermubahalah dengan nabi palsu bernama Mirza Ghulam Ahmad al-Qadyani yang juga berakhir dengan laknat kebinasaan yang menimpa Mirza Ghulam setahun selepas mubahalah dilakukan. 

Melihat pada kompilasi skandal pemimpin PR seperti yang didedahkan oleh artikel di Wikipedia itu, tentunya ada sesetengah kita tak menyangka sebegitu ramai pemimpin utama pembangkang yang terjebak dengan skandal peribadi. Barangkali ia terjadi sedemikian dek kerana gabungan parti-parti pembangkang itu sendiri bergerak secara haram maka sebab itu perkara haram seperti skandal sebegini sering dekat dengan mereka. 

Tapi bagi segelintir orang, benda yang haram itulah yang sedap, betulkah? 

Ujang Cool
-

CELAKA! Khairulfahmi Hina Tugas Polis Di Lahad Datu

Adeeh! Ini lagi sekor bebal tak boleh diajar. Keturunan munafik dan pengkhianat! Sebelum ni Khairulfahmi ajaran sesat PAS menghina Nabi dalam Twitter dan kali ini menuduh insiden Lahad Datu adalah lakonan.


Niat jahat pemimpin PAS cuba mengalih pandangan rakyat isu dalang sebenar makin menjadi-jadi. Kalau nak popular dan nak jadi calon pun agak-agak la. Patut si Khairulfahmi dihantar ke Lahad Datu jadi umpan pengganas.  Bagi dia rasa macamana peluru yang datang tu betul ke tak!!!!
-

PANAS! Tantawi Cuba Pusing Fakta Pulak!

Adees! Apasal Tantawi ni mengarut! Tiada siapa pun nak pusing fakta berkenaan Khairul Fahmi menghina nabi. Jelas kat tweet Khairul Fahmi tu! Kalau dah salah mengaku aje lah. Asyik nak salahkan orang lain.

Menurut Utusan Ketua Pemuda Pas Pusat, Nasarudin Hassan Tantawi mempertahankan Penolong Setiausaha 1 sayap parti itu, Khairul Fahmi Mat Som berkaitan kenyataan yang dikatakan menghina Nabi Muhammad SAW melalui akaun Twitter @fahmipkg pada 27 Mac lalu.


Kalau nak buat andaian pun berpada-pada la. Jangan diumpamakan Nabi dan segala bagai. Sikap munafik PAS semakin menjadi-jadi pulak! Tak tau la apa nak jadi dengan PAS ni..kesian pada penyokong-penyokong PAS yang kena tipu dengan pemimpin sendiri..Takbir jangan tak takbir walaupun pemimpin  sendiri menipu!!!!

-

Lahad Datu : Ternakan hilang angkara pengganas


Penduduk Kampung Tanjung Labian dan Kampung Tanjung Batu di sini bukan sahaja mengalami kemusnahan rumah dan harta benda malah turut kehilangan haiwan ternakan angkara pencerobohan puak pengganas Sulu.
Aldi Daris, 36, dari Kampung Tanjung Batu berkata, 30 ekor kambing milik keluarganya yang dikurung dalam kandang di belakang rumah telah hilang sebaik sahaja mereka memasuki kawasan kampung pagi semalam.
Menurutnya, kambing-kambing itu yang boleh dijual pada harga RM600 seekor dipelihara sejak tahun lalu untuk dijual bagi tujuan majlis korban dan kenduri.
"Pada hari kami tinggalkan rumah pada 4 Februari lalu, semua kambing itu kami masukkan ke dalam kandang bagi tujuan keselamatan. Bagaimanapun, hari ini (semalam), tiada seekor kambing yang tinggal dan kandang juga sudah kosong," katanya di sini semalam.
Aldi memberitahu, dia dan beberapa penduduk kampung cuba mencari haiwan peliharaan di sekitar kampung namun gagal menemui haiwan itu.

Kosmo
-

UPDATED : Muhammad Ridhwan Nafi Kenal Jamalul Kiram III


Individu yang dicari bagi membantu siasatan polis berhubung kes pencerobohan pengganas Sulu di Sabah tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya di sini semalam.
Datuk Seri Muhammad Ridhwan Sulaiman yang merupakan Presiden Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan Islamiah Malaysia tiba di IPD Ampang Jaya pukul 11.05 pagi dengan menaiki Nissan Sorento diiringi beberapa lelaki dipercayai pengikutnya.
Muhammad Ridhwan, 47, ketika ditemui sebelum masuk ke balai polis berkata, dia hadir untuk memberi kerjasama kepada polis selepas gambarnya disiarkan oleh akhbar-akhbar semalam.
Bagaimanapun, beliau menafikan terlibat dengan kumpulan pengganas dan mendakwa tidak pernah memberi dana kepada pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III.
"Saya tidak mengenali Jamalul dan tidak pernah bertemu dengan Jamalul kerana dia berada di Tawi-Tawi, Filipina.
"Saya hanya mengenali Muedzul Lail Tan Kiram dan hanya memberi bantuan kewangan kepada Muedzul," katanya.
Kosmo
-

Saman Malu: Gagal Tunjuk Bukti, Khalid Samad Dimalukan Hamidah Osman


Anggota Parlimen Shah Alam Abdul Khalid Samad memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam gambar dan artikel yang didakwa memalukannya diperoleh dari laman sesawang lain, dan bukan dari blog Ketua Penerangan Wanita Umno Datuk Hamidah Osman.

Abdul Khalid berkata bahan itu diperoleh dari www.archive.org, sebuah laman sesawang yang menyimpan rekod blog yang dimansuh atau dihilangkan.

Beliau selaku plaintif dan saksi pertama berkata demikian pada perbicaraan kes saman terhadap Hamidah, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Sungai Rapat, Perak di depan Hakim Datuk Hashim Hamzah.

Timbalan Pesuruhjaya PAS III Selangor itu memfailkan saman terhadap Hamidah dua tahun lepas berhubung penyiarangambar 'superimpose' beliau yang disiar blog defendan pada Januari 2010.

Penyataan tuntutan Abdul Khalid, yang difail pada 23 Dis 2011, mendakwa gambar itu menunjukkan beliau seolah-olah seperti seorang paderi Kristian dan seorang yang murtad.

Terdahulu, peguam Datuk Hafarizam Harun, yang mewakili defendan, mempersoal keaslian dan sumber laman sesawang digunakan plaintif dalam samannya.

Hafarizam berkata writ saman Abdul Khalid mendakwa artikel memalukan itu tertera di laman sesawang hamidahosman.blogspot.com namun dokumen yang dikemuka kepada mahkamah dalam kes berkenaan diperoleh dari www.archive.org.

Katanya, beliau menggunakan www.archive.org untuk mendapatkan artikel itu selepas laman blog defendan tidak aktif.

Abdul Khalid, yang diwakili peguam Mohamed Hanipa Maidin, berkata artikel itu die-mel oleh seseorang yang menjadi rujukannya dalam soal Internet dan beliau bukanlah pelanggan laman sesawang berkenaan.

Bagaimanapun, beliau bersetuju dengan Hafarizam bahawa terdapat perbezaan antara artikel yang diambil dari laman hamidahosman.blogspot.com dan yang diperoleh dari www.archive.org.

Menyentuh artikel yang disiar di laman blognya pada 4 Januari 2010, Abdul Khalid berkata beliau menulis 'adalah diharuskan atau dibolehkan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam kerana kalimah itu telah digunakan oleh orang-orang Arab di Mekah sejak zaman jahiliah'.

Beliau juga bersetuju dengan cadangan Hafarizam bahawa artikel itu (kalimah Allah boleh diguna oleh bukan Islam) mendapat bantahan serta komen pembaca blognya.-BERNAMA
-

Lokasi Persembunyian Pengganas di Sabah Kini Bersih


Sembilan kampung yang menjadi lokasi pertempuran dan persembunyian militan dari selatan Filipina sepanjang Operasi Daulat telah digeledah dan disahkan bersih daripada ancaman pengganas.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata proses pemindahan penduduk yang mendiami pusat penempatan sementara ke kampung berkenaan giat dijalankan, kecuali Kampung Tanduo yang ditutup.

"Penduduk dari Kampung Sungai Nyamuk, Tanjung Batu, Tanjung Labian dan Tanagian yang ditempatkan di pusat penempatan sementara telah mula dipindahkan ke kampung masing-masing.

"Malah kawasan Sungai Bilis, Lok Sembuang dan Lok Buani juga telah selesai digeledah dan dibersihkan, dengan itu, boleh dikatakan seluruh kawasan Operasi Daulat telah bersih dan orang kampung juga telah dibenar untuk kembali ke rumah masing-masing," katanya pada sidang akhbar di Markas Operasi di Felda Sahabat 16 pada Isnin.

Beliau berkata tiga daripada empat dewan serba guna di Felda Sahabat yang dijadikan pusat penempatan sementara iaitu Fajar Harapan, Cenderawasih dan Gemala Pura juga telah ditutup kecuali Embara Budi disebabkan ada rumah penduduk yang mendiami pusat itu rosak sepenuhnya. Beliau berkata walaupun pusat pemindahan sementara di kawasan Felda akan ditutup sepenuhnya, Operasi Daulat tetap diteruskan kerana fokus utama operasi ialah memastikan seluruh kawasan Lahad Datu, Semporna dan Sandakan benar-benar selamat.

Dalam perkembangan berkaitan, Hamza berkata lapan lagi individu yang ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 didakwa di Ibu Pejabat Polis Daerah Lahad Datu yang dijadikan mahkamah sementara.

"Sehingga kini, 16 orang yang ditahan di bawah Sosma telah dituduh di mahkamah," katanya.

Mengulas laporan media Filipina bahawa 100 orang memasuki perairan Sabah untuk membantu saki-baki pengganas, Hamza berkata: "Mereka boleh mengatakan apa sahaja tetapi saya telah nyatakan bahawa keselamatan di negeri Sabah adalah terjamin".

Dalam pada itu, Hamza berkata pasukan keselamatan mempunyai kepakaran tersendiri dalam menangani taktik pengganas yang mungkin cuba menyamar sebagai orang tempatan dengan berpakaian seperti penduduk kampung. -BERNAMA
-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...