Saturday, 5 January 2013

GEMPAR: Kuala Lumpur Post Fitnah KBS


Teman naik heran. Deme ni duduk kat negara mana pun teman tak faham. Namanya The Kuala Lumpur Post, sudah tentu la duduk kat Malaysia. Tak gitu! Baca surat khabar tapi buat-buat tak tau! Atau tak modal nak buat cerita. Entah la! banyak sangat fitnah merata-rata. 

Terbaru, The Kuala Lumpur Post menerbitkan berita yang tidak bertanggungjawab dengan tajuk "Shabery Cheek Dan Razali Ibrahim Tidak Sanggup Menolong Belia India Malaysia. Kenapa?". Kenyataan yang mendakwa Menteri dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan telah meminggirkan belia India dan mementingkan sektor sukan daripada pembangunan belia. Dakwaan Kuala Lumpur Post ini membuat berita berasaskan persepsi dangkal melalui liputan berkaitan sukan lebih banyak dari yang lain khususnya pembangunan belia. Teman nampak fitnah ini salah satu cara mahu menjatuhkan kredibiliti dan imej Menteri dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan dan seterusnya Kerajaan BN.

Teman rasa di dalam Bajet 2013 yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri juga mengambil perhatian dengan belia-belia india. Tak tertinggal satu bangsa pun. Petikan Bajet 2013:
57. Kemudahan pinjaman secara mudah dan cepat sering kali menjadi kekangan kepada usahawan kecil terutama Bumiputera. Dengan tertubuhnya Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN), usahawan kecil kini mampu memulakan dan memajukan lagi perniagaan mereka. Sehingga kini, TEKUN telah menyalurkan pinjaman sebanyak 2.24 bilion ringgit kepada 224,175 usahawan kecil di seluruh negara termasuk sejumlah 34.5 juta ringgit kepada 4,212 usahawan masyarakat India di bawah Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India. Bagi tahun 2013, Kerajaan menyediakan peruntukan sebanyak 350 juta ringgit, termasuk daripadanya 50 juta ringgit kepada masyarakat India.

70. Kerajaan sedar tentang pelajar miskin masyarakat India, terutamanya dari estet-estet yang tidak memperolehi keputusan yang baik dalam peperiksaan dan tidak berpeluang untuk mendapat pekerjaan. Selaras dengan itu, Kerajaan akan menyediakan peruntukan sebanyak 50 juta ringgit untuk melatih 3,200 pelajar masyarakat India bagi memperlengkapkan mereka dengan kemahiran, selaras permintaan pasaran. Latihan ini akan dikendalikan oleh Institut Latihan Perindustrian dan kolej-kolej di bawah Skim Latihan Dual Nasional.


Teman tak nampak ada kaum-kaum di Malaysia yang dipinggirkan. Seterusnya ulasan  dan jawapan daripada penulis di  Portal Suara Generasi Baru cukup membuktikan untuk menyangkal dakwaan Portal The Kuala Lumpur Post tersebut.

Hakikatnya, dari segi peruntukan KBS menunjukkan bahawa 75% bajet atau pembiayaan digunakan untuk pembangunan “belia” berbanding 25% bagi “sukan”.

Di samping itu, peruntukan bagi pembangunan belia juga harus dilihat daripada peruntukan kerajaan keseluruhannya kepada lebih 12 kementerian dan agensi yang turut bertanggungjawab dalam pembangunan belia seperti Kementerian Pelajaran Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Pertahanan Malaysia melalui program PLKN, dan Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat.

Mengenai dakwaan bahawa Menteri dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan mengabaikan golongan belia India, program-program yang dianjurkan oleh KBS adalah terbuka kepada semua tanpa mengira latar belakang kaum dan agama dan ia sememangnya bermatlamatkan untuk membentuk integrasi antara kaum.

Pelbagai program komuniti telah dianjurkan seperti Program Sukarelawan Pasca Bencana dan Karnival Mesra 1 Belia 1 Felda. Program-program yang dianjurkan turut mendapat penglibatan daripada belia India antaranya Majlis Perundingan Belia Negara (MPBN) yang terdiri daripada beberapa orang wakil NGO India.

KBS juga sentiasa megambil langkah untuk kearah melahirkan belia yang aktif dalam kerja sukarela seperti dengan melaksanakan penubuhan One Malaysia Corps, yang akan menggabungkan usaha dan tenaga pelbagai kumpulan belia sukarelawan daripada pelbagai bangsa bagi merealisasikan gagasan 1Malaysia.One Malaysia Corps ini merupakan gabungan daripada anggota Sukarelawan Khidmat Negara (BSKN), Rela, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Rakan Muda dan kumpulan-kumpulan sukarelawan yang lain.

Agensi-agensi dan pertubuhan yang disebut diatas turut disertai oleh pelbagai kaum di Malaysia.

Mengenai dakwaan bahawa KBS tidak tidak sanggup menolong ataupun memberi peruntukan yang disediakan oleh Perdana Menteri lebih dari RM70juta untuk NGO dibawah KBS dalam menangani permasalahan  belia India, berikut adalah senarai antara pertubuhan-pertubuhan belia India peringkat kebangsaan yang diberikan bantuan pentadbiran oleh KBS.

Majlis Belia Hindu Malaysia ( HYO ) – RM100,000
Kelab Bell Belia Tamil Malaysia ( KBBT ) - RM100,000
Pergerakan  Belia India Muslim Malaysia (GEPIMA) – RM80,000
Majlis Belia India Malaysia ( MIYC ) – RM80,000


Apa yang diterima ini hanyalah bantuan pentadbiran sahaja. Belum lagi peruntukan yang lain. Dan untuk makluman, bukan pertubuhan ini sahaja yang disertai oleh belia India, malah pelbagai lagi pertubuhan yang lain turut disertai oleh golongan belia India. Senarai ini hanyalah merupakan pertubuhan induk peringkat Kebangsaan. Yang penting, semua belia tidak mengira latar belakang kaum berpayung dibawah satu pertubuhan utama iaitu Majlis Belia Malaysia. Pelbagai lagi program yang dianjurkan oleh KBS, dan kesemuanya langsung tidak menghadkan penyertaan untuk kaum tertentu sahaja.

Penulis sendiri sudah banyak kali terlibat dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh KBS dan di peringkat pejabat belia daerah, belia-belia India juga turut menyertai aktiviti yang disertai oleh penulis. Malah mereka juga memegang pelbagai jawatan utama dalam sesebuah pertubuhan belia yang disertai oleh pelbagai kaum.

Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) yang terletak dibawah KBS juga turut menerima kemasukan daripada belia India malah belia Cina juga turut memilih IKBN sebagai medium untuk mereka menyambung pengajian. Jadi adakah KBS meminggirkan golongan ini?

Dalam usaha membentuk golongan belia agar menjadi warganegara yang bertanggungjawab, KBS  telah melaksanakan pelbagai inisiatif bagi mempersiapsiagakan belia sebagai pemimpin masa depan. Antara inisiatif terkini yang telah dilaksanakan oleh Kementerian adalah dengan mewujudkan Parlimen Belia Malaysia yang mana telah pun mengadakan persidangan percubaan kali pertama pada 10 Mei 2012 yang lepas.

Penyertaan ahli-ahli Parlimen ini turut terdiri daripada golongan belia India malah kaum Cina juga turut terlibat. Ini jelas menunjukkan bahawa KBS langsung tidak mengabaikan kaum India dalam penyertaan sesuatu program kerajaan.


-

KANTOI: Dr Mohd Asri Terguling Badak


Teman dan lama tak usik Mantan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri. Ye la! termimpi-mimpi pulak dengan Dr Mohd Asri ni, teman rindu kot! heee.. Teman tengok tweet dia ni, jadi la. Kalau diikutkan tweet Dr Asri aka @realDrMAZA ni, habis sentario negara memenuhi jemputan ceramah. Kira hebat la jugak dia ni. Semua rakyat Malaysia jemput beri tarbiah dan menyebarkan ilmu. Mungkin setanding dengan Ustaz Pelawok Azhar Idrus. Wah hebat nya!

Teman tabik la dengan Dr Mohd Asri ni, sebab dapat perhatian yang mendalam daripada Anwar China Doll. Jadi calon, jadi calon. "Hadiah" Anwar China Doll untuk Dr Mohd Asri menjadi penyerang utama ILMU dan Ustaz Fathul Bari (UFB). Mungkin kerusi Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang jadi idaman tak pun jawatan Naib Canselor Institut Pengajian Tinggi (IPT) jadi igauan. Weh! Ada hati ek!

Teman juga nak ucapkan tahniah pada Dr Mohd Asri ni sebab serangan bertubi-tubi  melakukan 'character assassination' kepada seteru-seterunya apabila kantoi tak boleh nak bagi jawapan atau bilamana ideologi pegangannya ditegur. Bagus la ustaz buat selalu, boleh la lepas ni dapat "hadiah" tanah berekar-ekar dari Nik Aziz. 

Teknik serangan MAZA OXFORDI (Pena Minang bagi gelaran tu, bukan teman weh!) kepada ILMU dan UFB menjadi kronologi dan ajaran songsang persis Tok Guru Dr Mohd Asri iaitu Anwar China Doll. Label melabel menjadi agenda yang sama Dr Mohd Asri dan Anwar China Doll. Antara label-label yang hebat kepada yang menyanggah pendapat dan pandang beliau adalah : LITERALIS dan MADKHALIS. Hebat! hebat! Teman tak boleh lawan weh! Serupa macam ANWARANIS. Teman nak cadang pada Dr Mohd Asri buat satu label, DOLLALIS, lagi sedap dan mengancam sesuai dengan Anwar China Doll. Tak gitu?Auwwww..

Kalau kome nak tau pendedahan terperinci, kome buka penaminangreturn.blogspot.com.

-

HOT!CABAR DAP DEDAH NAMA YANG TERKELUAR DARI CEC. ADA BRAN?


Teman nak gelak. Memang kome muka tak malu pun. Apa aja yang kome buat macam sampah tepi jalan. Macam anjing melalak-lalak dan mengonggong tulang ke merata-rata. Tak makan pun, hanya jilat-jilat. Hajat hati nak makan tulang tapi gigi pun dah tak kuat. terus ronggak.heeee..

Ini lagi lakonan DAP Doggie Style. Memang hebat. Karpal Singh mula buat kenyataan, kesilapan pengiraan undi dalam pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP bulan lalu satu perkembangan yang memalukan. Eh!Eh!Nak cuba berdalih lagi le pulak. Sudah-sudah la tu nak menipu rakyat. Sememangnya kalau dah cuba tarik sokongan orang Melayu, macam-macam cara la deme ni buat.

Kalau benar lah, Zairil Khir Johari komunis yang mengaku Melayu tapi Cina tu top 20 dalam pemilihan CEC yang kome kata tersilap kira undi tu, siapa pulak dalam CEC yang akan terkeluar? Kalau berani beri kenyataan? Teman cabar DAP dedahkan nama ahli CEC yang terkeuar itu? Ada bran?
-

KASI TENGOK: KASI JAHANAM STYLE VS UBAH ROCKET STYLE


Teman dapat info ni dari seorang sahabat. Teman pun tak perasan. Tapi boleh buat kome gelak sakan. Teman dah sakit perut nak gelak. Macam ada!

DAP ingat deme aje boleh buat video.Ptuuii! Weh! Kita olang pun boleh ma! Kita olang tatak pakai parti punya duit ma! Sendili-sendili bikin woo! Lu olang pakai parti punya duit kasi hantam olang Melayu. Kita olang pakai sendili-sendili punya duit hantam sama lu. Apa macam! Ada macam gangnam style loo! Kasi jahanam DAP style, kasi hantam lu punya kapala..cisss..


Macam best! 

-

Pendaftaran BR1M Dilanjutkan Nak Bagi Peluang Ahli PAS Yang Muka Tak Malu


Tarikh akhir pendaftaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM 2.0) yang sepatutnya berakhir 31 Disember lepas dilanjutkan sehingga 15 Januari ini dan tempoh bayaran ditetapkan bermula 2 Februari depan.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata tempoh lanjutan itu adalah bagi memberi peluang kepada golongan bujang berusia 21 tahun yang layak memohon mengemukakan permohonan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas berucap pada majlis Tenaga Nasional Berhad (TNB) Cakna Keselamatan Elektrik Bersama Penduduk Setempat di pejabat TNB Bachok di sini, Sabtu.

Pada pembentangan Belanjawan 2013, September lepas, kerajaan mengumumkan BR1M 2.0 diperluaskan kepada mereka yang belum berkahwin berumur 21 tahun yang berpendapatan RM2,000 ke bawah, layak menerima RM250.

Awang Adek, yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, berkata seramai 30 penduduk miskin di Jajahan Bachok layak menerima bantuan pemasangan pendawaian elektrik di rumah mereka.

Katanya ia adalah projek rintis sebelum diperluaskan ke jajahan lain di negeri itu. - BERNAMA
-

GEMPAR: Ahli Politik Ditampar Kerana Merogol JandaBelumpun reda kemarahan rakyat ekoran kes rogol lima lelaki ke atas seorang gadis baru-baru ini, polis di negeri Assam, timur laut India menangkap seorang pemimpin parti Kongres yang memerintah negara ini, Bikram Singh Brahma kerana kesalahan yang sama kelmarin.

Dia ditangkap kerana didakwa merogol seorang ibu yang mempunyai dua anak di sebuah kampung di Santipur di daerah Chirang di negeri berkenaan.

Imej yang disiarkan di televisyen India menunjukkan beberapa wanita mengepung Brahma dan mengoyak bajunya.

Seorang wanita turut menampar muka ahli politik itu.

Menurut polis, Brahma memasuki rumah wanita tersebut dan merogolnya pada pukul 2 pagi waktu tempatan.

Seorang pegawai polis, G.P. Singh berkata, ekoran jeritan wanita itu, beberapa orang di kampung tersebut keluar dari rumah dan menangkap Brahma.

Ketika kejadian, Brahma sedang melawat kampung tersebut.

Kejadian itu berlaku selepas seorang pelajar wanita berusia 23 tahun dirogol oleh sekumpulan lelaki di dalam sebuah bas di New Delhi pada 16 Disember tahun lalu.

Pelajar itu meninggal dunia di sebuah hospital di Singapura pada minggu lalu akibat kecederaan dalaman selepas dia dipukul dengan batang besi dan dicampak keluar dari bas itu.

Lima lelaki telah didakwa kelmarin kerana merogol dan membunuh pelajar tersebut.

Mereka yang didakwa itu ialah pemandu bas tersebut, Ram Singh dan adiknya, Mukesh Singh.

Mukesh bertugas sebagai pencuci bas tersebut.

Turut didakwa ialah seorang penjaja buah-buahan, Pavan Gupta dan pengajar kecergasan, Vinay Sharma.

Seorang lagi pencuci bas, Akshay Singh juga didakwa melakukan perbuatan itu.

Kesemua mereka berdepan hukuman mati jika disabit kesalahan.

- Agensi

-

SILAP KIRA DAP STYLE, AMBIGA BUAT DEMO

Ubah DAP Rocket Style. Bagus bebenor le tu! Undi pun boleh deme ubah. Sekejap je..kan..kan..tak sampai sebulan undi boleh berubah. banyak pulak tu. eh!eh! Kalau nak menipu tu, berpada-pada la. Ini nak menipu buta-buta suka-suka mak bapak Guan Eng je. Kalau SPR silap sikit, deme punya la demo bagai nak gila. Bersih tu la, bersih ni la. macam-macam la deme cipta. SPR punya banyak undi deme nak kena kira, kome baru je seribu lebih undi, dah silap. Apa la! Buat demo la bagi bersih. Suruh Ambiga LBGT tu demo pasal pemilihan DAP tak bersih. hah! Ada bran?

Sebab nak tarik undi Melayu, macam-macam la deme ni buat taktik. Ada pulak Melayu yang bodoh tuli yang percaya.!

DAP penipu kuat lo! Jangan kasi undi sama apek dan nyonya-nyonya ni. Tipu kuat ma!-

Apa Cerita Ni! Jangan Weh! Nanti Masuk Neraka!

Hampir 400 ahli badan bukan kerajaan mengadakan perhimpunan aman di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah Tanah Merah di sini semalam bagi membantah tindakan kerajaan Pas Kelantan 'menyerahkan' lebih 4,000 hektar tanah kepada dua pemimpin DAP Perak.

Pada masa sama, gabungan NGO yang diketuai bekas Ahli Parlimen Tanah Merah, Datuk Ir. Shaari Hassan turut membantah tindakan Majlis Daerah Tanah Merah mengambil Padang Merdeka untuk membina bangunan komersial.

Perhimpunan itu diadakan selepas gabungan itu membuat laporan polis pada pukul 3 petang.

Menurut Shaari, kedua-dua salinan laporan itu akan diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk memastikan siasatan menyeluruh dapat dijalankan.

"Kami kecewa dengan tindakan kerajaan negeri berhubung kedua-dua isu ini. Pengambilan tanah yang dikenali sebagai Padang Merdeka untuk tujuan pembangunan menyebabkan rakyat Tanah Merah tiada tempat untuk beriadah.

Tegasnya, kedua-dua isu tersebut melibatkan harta rakyat dan ia sewenang-wenangnya 'digadai' oleh kerajaan Pas Kelantan.


-

WA TATAK TIPU WOO! MANA ADA TIPU! LU TENGOK LATindakan meminda keputusan pemilihan parti DAP ekoran kesilapan teknikal akibat pengiraan undi menimbulkan kontroversi yang cukup besar dengan pelbagai pihak yakin bahawa ia dibuat semata-mata bagi membolehkan orang Melayu tersenarai sebagai Anggota Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) parti itu.

Barisan Nasional (BN) dan pemimpin politik lain agak skeptikal dengan tindakan parti itu membuat pindaan kerana ia berlaku selepas 19 hari keputusan pemilihan CEC diumumkan pada 15 Disember yang memperlihatkan tiada orang Melayu menang dalam pemilihan tersebut.

Bukan itu sahaja, mereka menyatakan bahawa pindaan yang dibuat sengaja memberi peluang kepada Zairil Khir Johari yang merupakan setiausaha politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng – dari kedudukan ke-39 kepada kedudukan ke-20 bagi membolehkan beliau dilantik sebagai anggota CEC yang terakhir.

Vincent Wu yang pada mulanya diisytiharkan sebagai anggota CEC dengan memperoleh 1,200 undi telah jatuh ke tempat ke-26 menurut laporan terbaru yang dikeluarkan oleh DAP.

Pemimpin BN berkata tindakan DAP meminda keputusan pemilihan CEC menunjukkan mereka tertekan dalam usaha membuktikkan parti itu pelbagai kaum.

Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Rahman Dahlan berkata pemilihan Zairil secara kebetulan sebagai anggota CEC ‘terlalu mudah’ untuk diteka .

“Jika DAP melakukan ini bagi menggembirakan orang Melayu, maka mereka benar-benar silap. Orang Melayu akan lebih rasa terhina dengan tindakan sebegini. Parti telah pun menghina komuniti ini apabila tiada undi yang diterima pada keputusan pemilihan terdahulu,” katanya.

DAP mendakwa berlaku kesilapan teknikal dalam jadual pengiraan undi yang telah dibuat.

Sementara itu, Presiden Parti Progresif Penduduk, Datuk Seri M. Kayveas yakin tindakan meminda keputusan pemilihan DAP adalah satu tindakan ‘melindungi kepentingan pihak tertentu’.

“Sudah buat silap, cuba tutup dengan pembohongan. Bagaimanakah anda hendak harapkan mereka untuk mentadbir negara ini dengan betul apabila mereka tidak boleh melaksanakan pemilihan parti dengan mudah?”, katanya.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liat dalam tweetnya mengatakan DAP sering menuduh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melakukan kesilapan teknikal namun pada masa yang sama sistem yang mereka gunakan sendiri lebih teruk macam ‘sampah’ jika hendak dibandingkan dengan SPR.

Pengarah Institut Kepimpinan Asia (ASLI) Tan Sri Ramon Navaratnam berkata DAP sepatutnya bekerjasama dengan juruaudit antarabangsa yang diiktiraf dan syarikat teknologi maklumat bagi mengesahkan keputusan pemilihan CEC parti itu yang berlaku disebabkan oleh masalah teknikal.

“Kesilapan berkaitan sistem komputer harus dipastikan, kerana orang ramai akan melihatkan sebagai satu percubaan untuk menutup kesalahan orang lain,” katanya sambil menambah bahawa juruaudit dan syarikat teknologi maklumat hanya memerlukan tempoh beberapa hari itu menyelesaikan masalah dan menyediakan laporan mereka.

Ramon berkata DAP sepatutnya membenarkan satu siasatan terbuka dijalankan bagi menunjukkan integriti, ketelusan dan kebertanggungjawaban mereka dalam menghadapi risiko.

"Ia bersangkut-paut dengan kepentingan orang awam untuk mengetahui perkara sebenar daripada audit dan syarikat teknologi maklumat yang dihormati di seluruh dunia," katanya. Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor, Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata mengapa DAP tidak mengumumkan kesilapan dalam keputusan pemilihan CEC parti itu dalam tempoh tiga hari.

“DAP hanya umumkan kesilapan teknikal yang berlaku selepas menerima kritikan ketiadaan orang Melayu memenangi pemilihan CEC parti itu,” katanya.

Sementara itu, bekas Naib Presiden DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata ‘ada sesuatu yang tidak kena’ dengan keputusan pemilihan CEC parti itu.

“Hanya apabila terlalu banyak kritikan diterima kerana tiada orang Melayu dipilih dalam CEC, secara ajaibnya keputusan dengan dipinda dengan Zairil berjaya. Ia benar-benar macam tidak percaya dan orang ramai tidak bodoh untuk menilai,” katanya.

Beliau berkata prosedur keseluruhan amat mencurigakan.

Tunku Aziz mencabar parti itu membuktikan bahawa tidak ada manipulasi dalam keputusan yang diumumkan itu.

Katanya, DAP telah hilang kredibiliti untuk mengkritik SPR, kerana pada ketika ini mereka sendiri tidak dapat memastikan mereka sebuah parti yang bebas dalam melaksanakan pemilihan CEC parti.

Bekas juruaudit DAP Selangor, Tan Tuan Tat pula hairan dengan tindakan pegawai pilihan raya parti itu, Pooi Weng Keong yang terpaksa meletak jawatan.

“Adakah Pooi dijadikan ‘kambing hitam’?,” solanya.

Beliau berkata wujudnya kurang ketelusan, kecekapan dan kebertanggungjawaban dalam pemilihan DAP baru-baru ini.

Tan berkata DAP harus mengumumkan pembatalan keputusan pemilihan CEC yang tidak sah dan mengadakan satu pemilihan yang bau.

Bagi Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang, Rahmad Ishak pula, tindakan DAP meminda keputsan pemilihan CEC mereka setelah sekiran lama telah menyebabkan ramai ahli-ahli parti itu merungut dan mahu mengambil tindakan undang-undang sebagai jalan penyelesaian.

Sumber
-

Wajib Baca: Rocky Bru Tempelak Rocket StyleMy friends at the Election Commission are laughing their heads off and rolling on the floor at the DAP's idea of "election transparency". There will be a lot of pisang and other offerings over Friday prayers today, for sure. For years now, the politicians in DAP, Pakatan and the NGO Bersih have made the EC their punching bag, accusing them of all sorts of inept in conducting the country's elections. It's a modus operandi of the Opposition - discredit the Government by discrediting the EC and the electoral process. Anwar Ibrahim and Ambiga S. have traveled far and wide to tell foreign governments about how "dirty" Malaysia's national elections were.

So the incredible screw-up at the DAP's party polls, which conveniently saw the "election" of a solitary Malay, came as a great New Year's gift to my EC friends. The DAP can claim to be transparent, naked, holier than thou, whatever ... as long as they bow down and admit they are so inept at organizing their own elections.

Not many believe it was an honest, stupid mistake, though. Spreadsheet error, my foot! They suspect something more sinister.

And can you blame them? Obviously, the fact that the DAP's recent election rejected outright all 8 Malay candidates for the highest committee had hurt the party's image big time. Despite the claim by Zairil Khir Johari that it was "no big deal", the absence of an elected Malay rep in DAP's highest committee is a mighty blow to the party's multiracial claim. (Zairil, incidentally, is the solitary Malay who benefited from the botched polls - he's now, officially, the 20th "elected" member of the CEC, a jump from his actual 39th spot at the original polls. He also happens to be Lim Guan Eng's understudy). 

With general election just around the corner, something had to be done, right? Desperate people resort to desperate measures, they say.

Me, I believe shit happens. When shit happens, you may blame it on some computer sheet or human error, but go clean up all the same. Like my EC friend says, the DAP can claim that it was honest, transparent or plain stupid, it doesn't matter to him as long as people remember and the DAP leaders realize that they can't claim to even know what a "bersih" electoral process is. 

So before they accuse others, they'd better take a look at themselves ...

-

AJL 27 DiJangka SengitAnugerah Juara Lagu ke 27 (AJL27) yang akan berlangsung pada malam Ahad ini tentunya ditunggu-tunggu bagi mengetahui lagu manakah yang akan diumumkan sebagai lagu terbaik.

mStar Online memilih tiga buah lagu yang dijangka bakal memberi saingan sengit untuk berentap dalam acaran yang mengiktiraf penulis lirik dan pencipta lagu itu.

Teman Pengganti, nyanyian Black dan Malique, Terukir Di Bintang (Yuna) serta Patah Seribu (Shila Amzah) dilihat antara karya yang mempunyai tarikan dan berkemungkinan besar tersenarai dalam kelompok tiga pilihan lagu terbaik.

Berdasarkan analisis rambang mStar Online, Teman Pengganti mempunyai potensi untuk dipilih menjuarai acara itu.


Walaupun muzik yang ditonjolkan berkonsepkan 'pop rock' namun ia memiliki sentuhan kreativiti pada liriknya yang cukup kuat di samping nyanyian rap yang dibawakan Malique, yang dilihat satu kelainan dalam karya tempatan.

Lagu ciptaan Malique sepenuhnya itu berkisarkan tentang pesanan seorang suami yang menderita dengan penyakit maut kepada isterinya.

Terukir Di Bintang pula lebih memaparkan elemen ‘urban klasik’ yang diinspirasikan daripada lagu Bulan Ditutup Awan (nyanyian Rokiah Wanda) dan setakat ini, sentuhan muzik sebegini boleh dikatakan satu peredaran baru dalam industri muzik negara kita .

Mungkin Aizat akan membawa satu hikmah apabila dia terpaksa menggantikan tempat Yuna untuk mempersembahkan lagu berkenaan?


Lagu ciptaan Shila Amzah, Patah Seribu pula menampilkan muzik ringan, namun sentuhan melodinya pula penuh dengan nilai-nilai komersial tetapi kreatif.

Namanya yang semakin dijulang atas kemenangannya yang pelbagai sejak akhir-akhir ini mungkin juga dapat memberi tuah pada AJL27.

Lebih-lebih lagi anak sulung penyanyi ND Lala ini sudah mendapat pengiktirafan apabila Patah Seribu meraih Lagu Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-19 (AIM 19).

Bagaimanapun keputusan juri sukar dijangka, terpulang kepada juri-juri yang menilainya mengikut pengamatan daripada pelbagai sudut.

Berdasarkan keputusan AJL tahun-tahun sebelumnya, kebanyakan pemenang yang dipilih tidak dijangka. Mungkin juga perkara sama berlaku pada tahun ini?


Sementara itu, mStar Online dapat merasakan Hafiz yang membawakan lagu Ku Akui akan mempertahankan kemenangannya pada tahun lalu meraih kategori Vokal Terbaik.

Black dan Azlan & The Typewriter juga berpotensi memenangi kategori tersebut.

Juara AJL27 akan membawa pulang trofi serta wang tunai bernilai RM35,000, naib juara (trofi dan RM15,000), manakala tempat ketiga (trofi dan RM12,000).

Bagi persembahan dan vokal terbaik masing-masing akan membawa pulang trofi dan wang tunai RM10,000.

Barisan juri AJL27 pula dianggotai oleh 10 orang yang diketuai oleh komposer Azmeer.

Acara itu bakal berlangsung pada Ahad ini di Stadium Putra Bukit Jalil dekat sini pukul 9 malam dan akan disiarkan secara langsung di TV3.

12 lagu yang berentap di AJL27 ialah:

1. Idola – Azlan & the Typewriter

2. Pelangi Senja – Stacy

3. Terukir Di Bintang – Yuna

4. Anak Kampung – Jimmy Palikat & One Nation Emcee

5. Ombak Rindu – Hafiz & Adira

6. Tanpamu – Amir Jahari

7. Lagu – Bed Room Sentuary

8. Teman Pengganti – Black & RJ

9. Ku Akui – Hafiz

10. Simetri – Hazama & Amy Seach

11. Andai Ku Bercinta Lagi – Mojo

12. Patah Seribu – Shila Amzah

Sumber-

TERDESAK: Sandiwara DAP pujuk MelayuPelbagai pihak mempersoalkan dakwaan DAP kononnya berlaku kesilapan dalam keputusan pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP yang menyaksikan pemimpin Melayu dalam parti itu, Zairil Khir Johari memenangi salah satu daripada jawatan berkenaan.

Mereka berpendapat kesilapan itu sengaja direka kerana mahu membuktikan tidak wujud perkauman dalam parti dan pemimpin Melayu turut diterima untuk memegang jawatan utama. 

Ini kerana kesilapan hanya diumumkan kira-kira tiga minggu selepas pemilihan 15 Disember lalu, walhal Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sendiri mengakui beliau dimaklumkan perkara itu pada 17 Disember, iaitu dua hari selepas pemilihan. 

Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, berkata ia sebenarnya reaksi politik dan manipulasi DAP selepas dikritik hebat berikutan semua lapan calon Melayu yang bertanding tewas.

“Saya memang tidak percaya... perkara ini tidak masuk akal dan satu ‘keajaiban’. Kita tahu mereka mahu menunjukkan DAP adalah parti pelbagai kaum. Bagaimana undi Zairil boleh melonjak dari 305 kepada 803?

-

Mujahid Rawa Kena Jawab, Jangan Nak Pusing-PusingKali ini, Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusuf Rawa didakwa pernah bersetuju agar penganut agama lain turut menggunakan kalimah ALLAH. Ahli Parlimen Parit Buntar itu didakwa mengeluarkan kenyataan itu ketika mengadakan dialog dengan penganut Kristian di sebuah gereja di negeri ini kira-kira dua tahun lalu. Hah! Kena jawab la, jangan asyik main pusing-pusing. Itu pun kalau berani la.

Penyelaras Jaringan Muslimin Pulau Pinang (JMPP), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin mendakwa mempunyai bukti dalam bentuk video mengenai kenyataan itu. berdasarkan rakaman video itu, dia ada menyebut: “saya secara peribadi bersetuju kalimah ALLAH digunakan oleh penganut agama lain”.  

Mana mau lari Mujahid oiii! Bukti video dah ada dalam tangan. Opppss. lupa pulak! Nik Aziz kata bukti besi buruk mana boleh jadi saksi kan.kan..
-

Mak Lampir Orang Kaya Baru Sejak Masuk PKRZuraida Kamaruddin atau nama manjanya Mak Lampir telah di lahirkan di Bengkulu, Sumatera Indonesia. Akibat kemiskinan hidup pada masa itu di Indonesia keluarganya telah berhijrah ke Singapura. Ketika itu Singapura masih lagi berada dalam Persekutuan Tanah Melayu.

Selepas berlaku perpisahan antara Singapura dengan Malaysia keluarganya mengambil keputusan untuk memilih Malaysia sebagai tempat bermaustatin. Selepas itu mereka telah di beri kerakyatan Malaysia. Nama asal mereka sekeluarga juga dipercayai telah ditukar.

Walaupun masih memegang kad pengenalan warna merah Zuraidah berjinak-jinak dengan menjual ubat kuat, termasuk jamu, pil kuat dan disamping menjual buah-buahan.

Setelah berjaya menjadi Ahli Parlimen selama 4 tahun sejumlah 4 kereta mewah telah dibelinya dengan harga lebih RM500,000.00 atas namanya sahaja.

Sebelum ini beliau terpaksa menyerang Datuk Seri Shahrizat Jalil dengan tuduhan yang tidak masuk akal untuk menyembunyikan penyelewengannya terhadap wang rakyat Selangor.

Kini setelah lama mendiamkan diri akibat dari pendedahan pemilikan kereta mewah sebanyak 5 buah, kini Zuraidah mula bersuara demi untuk menyembunyikan penyelewengannya.

Zuraidah mendesak Raja Ropiah menjawab isu yang dibangkitkan oleh Rafizi Ramli sedangkan penyewengan Zuraidah sendiri belum lagi terjawab.

Baca lagi DISINI
-

Sah: Abby Abadi dah Dapat Syurga Nik Aziz


Lagi teman nak kacau Ustazah Segera PAS Abby Abadi. Tak habis-habis meroyan. Selagi tak dapat, selagi tu la mike sawan babi. Weh! cepat-cepat la tolong Abby ni carikan sekor jantan layan sawan babi dia ni weh! Kesian teman tengok, lagi lama, lagi bertambah sawan.

Teman ingat la, mike dah buta mata hati. PAS ni tak ada pun nak membangunkan Islam. nak meruntuhkan, ada la. Nak laksanakan undang-undang Islam pun tak boleh kat Kelantan. Macamana tu! Sekali Karpal Singh batuk berdehem, terus berlutut tak jadi nak laksanakan. Salah Umno jugak ke? Guan Eng desak nak guna Kalimah Allah pada Bible versi Bahasa Melayu, PAS terus ikut setuju. Islam ke nama tu? citttttt!

Nampak la mike ni dangkal lagi dungu. Betul la kata Politik Tonggong, Abby memang tonggong.
-

Abby Abady Meroyan Gila Bayang


Teman kesian sangat dengan Ustazah Segera PAS Abby Abadi yang asyik meroyan tak tentu arah. Teman rasa mike dah gila bayang kot. Tak pun dah tak tahan sebab lama tak dapat. Maklum la, kome faham-faham sendiri la. Maleh teman nak kabo benda-benda sensor ni. Tapi kesian....

Kalau nak sedarkan rakan artis, cermin muka sendiri dulu ek. Banyak sangat ketuit dan panau kat badan sendiri tapi nak bagi ubat pada orang lain.  Kejahilan sendiri tak perlulah menyalahkan UMNO. Kedegilan mike yang tenggelam dengan dunia glamour dulu tu sampai tak ingat dunia, salah UMNO jugak ke? Yang sekarang mike makan duit upah Tin Milo tu halal sangat ke? Duit yang PAs bagi kat mike melalak macam anjing tu, tak haram ke? ptuii!!!


Jangan la kerana dah masuk Parti PAS, dah ingat Islam sangat. silap haribulan neraka jugak. Kena bakar di Neraka Jahanam pun tak tentu kerana mulut mike yang tak ada insuran tu.
-

Wan Norazlin Malu Dedah Kisah PeribadiPelakon Wan Nor Azlin memberitahu sudah serik untuk berkongsi kisah peribadinya kepada umum sebaliknya mahu memberi keutamaan kepada kerjaya seninya sahaja.

Wan, berkata, keputusan tu diambil kerana menganggap telah banyak kisah peribadinya didedahkan dalam media sebelum ini.

"Maafkan saya kerana tidak mahu bercakap soal peribadi kerana rasanya dah terlalu banyak cerita hidup saya keluar sebelum ini.

"Saya tidak mahu lagi mencari publisiti dengan bercerita mengenai hal-hal yang tiada kena mengena dengan kerjaya saya sebagai pelakon," katanya.

Wan ditemui selepas majlis penyampaian insentif kepada pelakon dan penerbit drama Maharani dan Mak Yong oleh World Evolution Brain (M) Sdn Bhd dekat sini pada Jumaat.

Insentif itu disampaikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, (Sistem dan Kawalan), Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Dr. Ahmad Jailani Muhamed Yunus.

Dalam pada itu, Wan berkata, dia juga kini ingin menjalani kehidupan “low-profile” dan tidak mahu terlalu kerap muncul di akhbar kerana kisah-kisah peribadi.

Dia juga selesa dengan cara tersebut dan berharap pihak media memahami situasi berkenaan.

"Sekali lagi saya mohon maaf kerana saya memang tidak mahu lagi bercakap soal selain kerjaya dan rasanya saya lebih selesa dengan cara ini," katanya.

Sementara itu, Wan berkata, selain sibuk menguruskan keluarga, rezekinya dalam bidang lakonan juga semakin baik.

Sumber
-

Masa Depan ATM Dan Bekas Perajurit Di PertahankanDatuk Seri Najib Tun Razak berkata masa depan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), bekas-bekas perajurit dan kesinambungan perjuangan pahlawan terdahulu akan terus dipertahankan demi kelangsunganpembinaan negara bangsa.

Perdana Menteri berkata perjuangan kerajaan membangunkan negara menjadi lebih mudah kerana bekas anggota tentera bijak menilai dengan terus meletakkan kepimpinan kerajaan yang telah terbukti berjaya pada tempat sewajarnya.

Sambil menempelak pihak yang disebutkan sebagai 'puak sebelah sana', Najib berkata beliau tidak boleh memberi jaminan nikmat dan penghargaan yang diterima ATM dan bekas perajurit yang diterima ketika ini berkelangsungan sekiranya kerajaan yang ada ditukar.

"Sudah tentu perjuangan kerajaan ialah untuk membina sebuah negara bangsa yang dihormati, disegani, berjaya yang kejayaannya dilihat kerana perjuangantentera mempertahankan kemerdekaan.

"Kita berjaya kerana anda meletakkan kepimpinan negara pada tempat yang sewajarnya yang tahu mengurus negara, yang tahu menilai pengorbanan para perajurit, yang ada agenda untuk membangunkan ATM akan mempertahankan maruah ATM," katanya.

Hadir sama isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Pertahanan Datuk SeriDr Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Datuk Muhammad Abdul Ghani.

Berucap ketika merasmikan persidangan perwakilan PBTM ke-87 dan Sumbangan Veteran Tidak Berpencen 1Malaysia (SVTB1M) di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini malam ini, Perdana Menteri berkata semangat 'Harimau Malaya' dan Force 136, yang tidak ingin melihat kuasa berpindah ke tangan yang lain dan ikrar untuk mempertahankan kerajaan yang ada perlu diteruskan walaupun mereka kini bergelar bekas tentera.

Najib juga berterima kasih kepada perajurit dan bekas anggota tentera yang terus meletakkan kepercayaan kepada kerajaan dengan kesedaran bahawa masa depannegara, ATM dan PBTM tidak boleh dipisahkan dengan kerajaan sedia ada.

"Siapa boleh jamin masa depan kita, siapa boleh menjamin kelangsungan Rejimen Askar Melayu Diraja tanpa kerajaan yang ada hari ini, tepuk dada tanya selera.

"... Dan inilah sebenarnya mengapa kita berjuang, mengapa kita meletakkan 'nyawa kita dihujung tanduk' sebagai para perajurit yang telah berjuang selamaini, sebab itulah negara terhutang budi pada anda semua," katanya.

Sehubungan itu, Perdana Menteri mengajak para perajurit dan PBTM yang dianggotai oleh lebih 200,000 untuk memperbaharui ikrar melangsung dan meneruskan perjuangan untuk membina negara kerana kini bukan masa untuk membuat percubaan atau bermain-main, kerana tindakan itu bakal memberi sesuatu kesan yang besar kepada negara.

"Kalau sebelum ini sebahagian daripada rakan-rakan kita telah terkorban dimedan perang, mengenang mereka satu bab, tapi yang lebih penting ialah perjuangan mereka itu belum lagi berkesudahan dan perlu diteruskan walau kita telah menjadi bekas tentera," katanya.

Pada majlis itu Najib menyerahkan replika cek berjumlah RM224 juta kepada Ahmad Zahid yang kemudiannya menyampaikannya kepada Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV) Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan, sebagai simbolik pelancaran penyerahan sumbangan RM1,000 secara sekaligus kepada 224,000 orang veteran ATM tidak berpencen. BERNAMA
-

DAP Gangnam Style Kena SamanParti Progresif Penduduk (PPP) dan dua badan bukan kerajaan (NGO) hari ini membuat laporan polis terhadap DAP yang mengeluarkan klip video yang memburuk-burukkan pemimpin negara.

PPP, Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIM) dan Lembaga Pembangunan Pengguna Malaysia (LPPM) mendakwa klip video terbitan parti pembangkang itu menampilkan beberapa kartun animasi yang mirip kepada beberapa pemimpin negara.

Presiden IRIM Amir Amsaa Alla Pitchay berkata klip video yang dimuat turundalam Youtube oleh DAP, didapati menghina dan mencemarkan pemimpin negara melalui watak melucukan melalui tarian 'gangnam style'.

"Ia adalah satu tindakan biadab yang tidak boleh diterima oleh rakyat sertamenunjukkan keangkuhan mereka," katanya ketika ditemui pemberita selepas membuatlaporan di Ibu Pejabat Daerah Dang Wangi di sini.

Justeru beliau menyeru Kementerian Dalam Negeri dan pihak polis mengambiltindakan terhadap pihak yang bertanggungjawab mengeluar dan menyiarkan klip video itu. BERNAMA
-

Wanita Perlu Periksa Penyakit Payu DaraKUALA LUMPUR: Penyanyi Salamiah Hassan, 61, menasihati semua wanita di negara ini supaya tidak takut untuk membuat pemeriksaan kesihatan kerana di bimbang mereka menghidap penyakit kanser payu dara.

Salamiah yang popular dengan lagu Gelombang berkata, beliau bernasib baik kerana hatinya terbuka untuk membuat pemeriksaan selepas mendapati terdapat ketulan pada bahagian bawah ketiaknya sehingga membuatkan tangannya menjadi kebas dan diserang demam panas.

“Ketika itu saya tidak beberapa pasti adakan ia betul-betul tanda-tanda kanser sehinggalah saya membaca tanda-tanda penyakit itu menyebabkan saya mengambil keputusan berjumpa doktor,” katanya mengimbas kejadian itu ketika usianya 30 tahun.

Kepada Bernama beliau berkata, semasa menjalani pemulihan, berliau berasa penat kerana kesan langsung rawatan kemoterapi sehingga mengaibkannya muntah dan rambut gugur manakala mulut menjadi pecah.

Tambahnya, pengalaman itu adalah sesuatu yang amat perit apatah lagi pada mualnya anak-anaknya tidak mengetahui beliau sebenarnya sedang berperang dengan penyakit tersebut.

“Satu perkara yang menguatkan saya apabila doktor yang merawat memberitahu kanseer saya masih da peringkat awal dan peluang untuk selamat adalah tinggi,” katanya.

Sehubungan itu kata Salamiah, adalah menjadi kewajipan untuk semua wanita melakukan pemeriksaan awal sepertimana yang dilakukannya supaya penyakit yang boleh membawa maut itu dapat diatasi.

Ujarnya, walaupun beliau sudah sembuh sepenuhnya daripada penyakit itu namun beliau tetap menjalani pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memastikan tahap kesihatannya baik.

“Buatlah pemeriksaan awal kerana melalui pemeriksaan awal itulah kita akan tahu tahap kesihatan diri kita,” katanya

Sumber
-

Kesha Mengaku Dirinya Wanita BiseksualSELEPAS membuat pengakuan 'unik' pernah bercinta dengan makhluk halus, Kesha kembali dengan kenyataan panasnya apabila mengaku dirinya mengamalkan cara hidup songsang iaitu seorang wanita biseksual.

Menurut laporan portal Contactmusic, wanita berusia 25 tahun itu tidak penah menjalinkan hubungan cinta mengikut ketetapan gender tetapi lebih menurut kepada perasaan hatinya.

"Saya bukan sekadar menyukai lelaki tetapi saya sukakan semua orang. Ia terpulang kepada perasaan saya pada ketika itu.

"Baik lelaki mahupun wanita, apabila sejenis perasaan cinta itu muncul, maka dialah cinta hati saya," katanya.

Sementara itu, Kesha turut mengakui yang dia tidak suka golongan yang gemar membuli terutamanya terhadap golongan sepertinya.

"Saya akan melawan si pembuli yang suka mengena-ngenakan golongan ini.

"Bukan itu sahaja, saya juga akan mempertahankan adik-adik lelaki saya yang sering dibuli kerana masalah gagap," tegasnya.

Sumber
-

Pengarah Pilihan Raya DAP Letak JawatanPooi Weng Keong meletakkan jawatan daripada kedudukan beliau sebagai pengarah pilihan raya DAP berikutan kesilapan dalam pengiraan undi dalam pemilihan parti baru-baru ini.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pada Jumaat berkata Pooi juga meletakkan jawatan sebagai ahli jawatankuasa DAP Wilayah Persekutuan.

Beliau berkata Pooi mengakui kesilapan beliau dan mengaku bertanggungjawab penuh di atas kesilapan yang dilaporkan sehingga menyebabkan calon yang berada pada kedudukan 31 hingga 38 dan mereka pada kedudukan 61 hingga 68 diberikan bilangan undi yang sama.

Lim mengucapkan terima kasih kepada jawatankuasa eksekutif pusat parti (CEC) kerana menerima pakai keputusan beliau untuk mengumumkan keputusan yang diperbetulkan walaupun ia memberikan publisiti negatif terhadap parti.

"Kita perlu memberitahu perkara sebenar. Kita tidak akan hidup dalam pembohongan. Parti tidak akan hidup dalam pembohongan. Ini (keputusan yang diperbetulkan) perlu diperjelaskan.

"Kami telah melantik pasukan audit dalaman yang diketuai oleh Dr Ong Kian Ming dan melantik juruaudit bebas luar untuk mengesahkan keputusan," katanya.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, berkata DAP mahu sebuah firma perakaunan untuk mengendalikan pilihan raya parti itu pada masa depan untuk mengelakkan sebarang masalah.

Pada Jumaat, dilaporkan bahawa Zairil Khir Johari, yang pada mulanya berada dalam kedudukan 39, kini telah berada pada kedudukan ke-20, memperoleh kedudukan terakhir ahli dalam CEC.

Zairil, yang sebelum ini dikatakan telah mendapat 305 undi, sebenarnya mendapat 803 undi, meletakkan beliau dalam kedudukan ke-20.

Vincent Wu, yang pada mulanya diumumkan mendapat tempat keenam dengan 1,202 undi, telah jatuh ke tempat ke-26 kerana parti mendakwa dia sebenarnya hanya mendapat 669 undi.

-

BONGKAR: ZAIRIL KHIR JOHARI NI ANAK SIAPA? CUBA TEKA
Teman pernah tertanya-tanya, siapakah Zairil Kir Johari yang begitu disanjung-sanjung dalam DAP. Muka tak mcam Melayu pun, tapi nama sebijik Melayu. Teman pernah mengoogle beberapa artikel mengenai Komunis ni tapi masih gagal. Wikipedia masih menunjukkan komunis ni anak kepada Khir Johari. Tapi hari ini teman terjumpa yang ini, pendedahan yang wajib kome ketahui kebenarannya.

1 – Melihat kepada muka Zairil Khir Johari dan ditambah lagi apabila beliau dilantik oleh Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Politik kepada Secretary General LGE,  orang yang paling tidak boleh dipercayai di Penang, maka ada sesuatu yang tidak kena terhadap beliau.

2 – Zairil Khir Johari dikatakan ‘anak’ kepada Tan Sri Khir Johari, bekas penjuang kuat UMNO. Kenapa beliau berjuang bersama Komunis DAP? Adakah Zairil anak sedarah sedaging TS Khir?

3 – Bertambah keraguan disebabkan pemikiran> Zairil langsung tidak melambangkan semangat perjuangan orang-orang Melayu. Pandangan seperti ini bersepah-sepah di Singapura. Jelas Penang berkiblatkan Singapura dan menuju kearah itu. Malah perlantikan beliau kedalam DAP hanyalah untuk menghapuskan pandangan yang Komunis DAP adalah anti-Melayu>, walaupun tidak diakui oleh LGE.

4 – Orang-orang lama di Kampung Kancut, Alor Setar memang mengetahui bahawa Pak Khir Johari bersama-sama Che Tom Abdul Rahman (Puan Sri Kelsom) berkhawin pada 1943 dan Che Tom meninggal pada 20hb September 1994. Umum juga mengetahui bahawa Che Tom dan Pak Khir mempunyai 7 orang anak.

5 – Zairil mengumumkan beliau mempunyai 9 adik beradik. Sembilan tolak 7, jadi 2. Mana datangnya selebihnya dua orang itu.

6 – Selepas peninggalan Che Tom, Pak Khir Johari berkhawin semula dengan Puan Sri Christine Lim pada February 1996. Jika Zairil dilahirkan pada 1996 atau 1997, maka Zairil sekarang berumur 15 atau 16 tahun.   Umur Zairil sekarang 28 tahun. Sudah! Kacau! Terlebih 12 tahun!

7 – Sah dan jelas bahawa Zairil bukan anak kandung Pak Khir. Beliau adalah anak Christine Lim bersama bapak kandung asalnya yang berbangsa China. Atau pun Christine Lim tidak pernah berkhawin dengan sesiapa pun sebelum beliau berkhawin dengan Pak Khir?  WooooW ini sudah menarik!

8 – Yang jelas dan secara ‘sah’, Zairil bukanlah anak kandung Pak Khir. Bermakna,

Zairil Berbangsa China.
Zairil Berbangsa Melayu
(selepas masuk Islam, tutur Bahasa Melayu, ikut adat Melayu)

Sekali lagi Lim Guan Eng Seorang Oportunis Yang Nampak Peluang dan Mengambil Kesempatan.

9 - Mungkin juga Pak Khir juga biological father kepada beliau. Atau hanya Bapa Tiri.

Zairil Bin Khir Johari
Zairil Khir Johari Bin Abdullah

10 – Ramai juga bapak-bapak zaman dahulu meng-bin-kan Anak Angkat dengan nama mereka sendiri.

11 – Rumusan dan jalan penyelesiannya?

Kita tengok Surat Beranak !
DNA !       DNA !

Kome baca lagi DISINI
-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...