Saturday, 23 March 2013

BONGKAR : Sivarasa & Tian Chua Bawa Wang Ke Manila Pada 7.2.2013?


Tu Dia! Sivarasa dan Tian Chua didakwa membawa sejumlah wang ke Manila pada 7 Februari 2013 untuk diberikan kepada MNLF untuk menghuru-harakan Sabah dan Sarawak! Ish..ish..Biar betul! Tarikh tersebut adalah dua hari sebelum pendaratan Pengganas Sulu di Lahad Datu. Blogger Mykinabaluboy.blogspot.com menceritakan secara lengkap kronologi dalang-dalang ini.

Kome baca la kat bawah ni,

Manila – Philippine Military Intelligence mengesahkan kehadiran Sivarasa dan Tian Chua ke Manila, Filipina pada 7 Februarian 2013, yakni dua hari sebelum pendaratan Pengganas Kiram ke Lahad Datu pada 9 Februari 2013. 

Media antrabangsa seperti Reuters, Inquirer  Manila Times, The Philipine.ABC.CBN, Wikileaks dan Kedutaan Amerika di Manila mengesahkan akan “Pembabitan Individu Pembankang dari Malaysia”. Kemudiannya individu pembangkang ini dikenalpasti sebagai Tian Chua, R. Sivarasaei seblum pendaratngkhiamat Negara Anwar Ibrahim. 

Dua hari lepas, Atik Husin dan Holanda mengesahkan di Mahkamah Tawau bahawa mereka dibayar upah dan wang oleh seseorang semasa di Filipina lagi. 

Pada 8.2.2013 iaitu sehari selepas R.Sivarasa dan Tian Chua bertemu dengan Kelompok-Kelompok MNLF, dipercayai memberikan Sejumlah Wang yang maha besar kepada MNLF untuk mengkucar-kacirkan Sabah menjelang Pembubaran Parlimen kononnya pada 1.3.2013. 

Perjumpaan pada 7 Feb 2013 merupakan janji manis Buku Jingga ke-2, dua orang pengkhianat kepada penceroboh untuk menceroboh negara sendiri. 

Begitu juga bapa segala pengkhianat negara Anwar Ibrahim turut bersama-sama berada di Manila bertemu Nur Misuari. Ini juga dipantau oleh Philipine Militarry Intelligent dan dilapor oleh media-media cetak antarabangsa. 


RM 20 JUTA ANWAR BAYAR LAJIM

Ramai orang di luar sana tidak mengetahui bahawa Bapa Pengkhianat Negara Anwar Ibrahim, telah membayar Lajim sejumlah Wang RM20 Juta untuk melompat lagi kepada PKR. Info ini diberitahu kepada kami oleh Salah Seorang Pegawai Tinggi Lajim di Kementerian Perumahan…(Kinabaluboy akan ulas perkara ini kemudian). 

Maknanya, jika Anwar boleh bayar Lajim RM20 Juta supaya melompat parti. Maka anda teka berapa Jumlah Wang yang Anwar usahakan kepada Kelompok MNLF ini? 

Mereka hendak membeli sesiapa sahaja sekarang, bapa Saiful mereka beli, dan cubaan membeli Dato’ Eskay turut dibuat. Sekali lagi janji Buku Jingga Bapa Pengkhianat Negara Nombor 1, bukan sahaja Sabah malahan Sarawak juga mahu dituntut oleh Misuari. Maka terancamlah keselamatan Sabah & Sarawak. Di Sarawak, NDI melalui Global Witness yang dibiayai oleh (George Soros) yang merupakan penyagak matawang turut fokus kepada Sarawak, turut mengkucar-kacirkan negeri Sarawak. 

Isu ini Kinabaluboy akan sambung dua tiga hari lagi, krew strategik kami baru sahaja terbang ke Sarawak untuk mendapatkan maklumat eksklusif untuk anda. Sabah & Sarawak adalah fix deposit BN mereka hendak meruntuhkan secara kejam, pertumpahan darah dan menggadaikan negara.

Is Money An Issue? NO. Lihat kepada kesanggupan membayar bapa Saiful berapa juta!. Juga Offer membayar Dato Eskay any amaunt to any account in any country. Bermaksud unlimited budget ditaja oleh siapa? Bersambung…

-

GEMPAR! Rafizi Ramli Bodoh Rupanya ! Hantu Dengan Polong Pun Tak Kenal! Biul!


Adess! Rafizi Lembu dah jadi bangang! Belajar sampai luar negeri tapi bangang rupanya. Rafizi Lembu ni beriya-iya nak membuktikan Papagomo sebagai pengundi hantu, tapi terkantoi pulak! Punya jahatnya Rafizi Lembu ni nak mengelirukan mata rakyat dan cuba mengaitkan hantu mak lampir yang mengundi sebanyak dua kali. 


Secara asasnya pengundi ditakrif kan mempunyai nama, nombor kad pengenalan dan tarikh lahir yang sama, yang telah mengundi di dua atau kawasan pengundian yang berlainan. Tapi tak tau pulak teman jika takrifan Rafizi Lembu Bodoh ni perbezaan nama waima nombor kad pengenalan sebagai pengundi hantu.

Tapi bagaimana pulak berkaitan carian SPR mengenai Rafizi Lembu ni pulak! Lima contoh nama yang sama Rafizi Bin Ramli tetapi nombor kad pengenalan yang berbeza. Nampak gayanya Rafizi ni pun pengundi jugak lah!

-

PANAS! Kit Siang Bertanding Guna Lambang PAS! Biar Betul!

Adeeh! Macamana boleh jadi gini? Lim Kit Siang akan tanding guna lambang PAS! Ini sudah lebih der! Logo DAP dah laku ke apa? Kesian teman nengok!


Menurut laporan Utusan, langkah Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang mahu bertanding menggunakan lambang Pas sekiranya Pendaftar Pertubuhan (ROS) menggantung pendaftaran partinya dipersoal memandangkan agenda perjuangan antara kedua-dua parti itu berbeza sama sekali.Penganalisis politik, Prof. Madya Zainal Abidin Borhan berkata, Kit Siang dan pimpinan DAP tidak boleh sewenang-wenangnya menggunakan platform parti lain terutamanya Pas sedangkan mereka boleh menggunakan lambang Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Ye le. Guna aje lambang PKR! Apa salahnya? Malu ke dengan lambang PKR! Atau malu dengan perangai Bang Nuar? Seperkara lagi, PAS dah jadi parti apa pulak jika Kit Siang dan calon-calon DAP yang lain guna lambang PAS untuk bertanding? Parti orang kafir la nampaknya! Cer cerita sikit...
-

BONGKAR! 10 Kejutan Anwar Ibrahim Menjelang PRU-13


Penulis selalu berfikir, kenapa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mahu bersumpah yang dia tidak meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari. Sudah tentu keraguan ramai terhadapnya akan hilang jika dia berbuat demikian.

Baru ini seorang rakan berkata, tidak mahu bersumpah itu memang strategi Anwar…

Katanya, Anwar akan bersumpah juga akhirnya tetapi bukan sekarang…dia akan simpan isu itu sampai betul-betul mengunung…beberapa hari sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU 13), dia akan bersumpah.

Apa-apa sahaja alasan yang berbunyi sedih akan diberikan. Bayangkan, ketika itu sudah tentu undi orang Melayu terutama yang berada dalam kategori pengundi atas pagar mesti memihak kepada Anwar.

Anwar akan dilihat sebagai tokoh yang difitnah dan ketika itu Wan Azizah serta Nurul Izzah akan menitikan air mata menyebabkan simpati terhadap keluarga itu akan melangit banyaknya.

Momentum akan menyebelahi Anwar dan tempoh yang terlalu hampir dengan pilihan raya akan menyebabkan usaha untuk mematahkan taktik politik licik itu sukar mendatangkan hasil.

Anwar dijangka akan banyak menggunakan saat-saat terakhir menjelang PRU 13 untuk melaksanakan taktik-taktik politik yang mungkin sukar untuk ditangkis lawannya.

Demi PM…Anwar boleh buat rasanya….

Mengikut Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang suatu masa dahulu amar rapat dengan Anwar dan mengenali selok-belok politiknya, paling kurang akan ada 10 perkara yang akan dilakukan Anwar menjelang PRU-13.

Antaranya Zul Noordin berkata, beliau sudah beberapa bulan dahulu memberikan peringatan bahawa Anwar akan menggunakan keluarga Saiful untuk menentang Saiful.

Sikap bapa Saiful, Azlan Lazim yang secara tiba-tiba bertentangan pandangan anaknya baru-baru ini menzahirkan apa yang sudah lama diluahkan Zul Noordin.

Berikut adalah rumusan keseluruhan akan perkara-perkara yang mungkin dibuat Anwar dan kumpulannya menjelang PRU 13 yang disampaikan Zul Noordin melalui satu ceramah di Pasir Mas, Kelantan, 9 Mac lalu.

1 – Menggunakan keluarga Saiful sendiri untuk melawan Saiful. Seperti yang dibincangkan di atas, ia sudah pun berlaku.

2 – Akan berlaku kejadian Anwar ditembak sewaktu kempen pilihan raya. Dia akan rancang suasana di mana kejadian tembakan berlaku ketika dia ada, peluru tidak kena pada dirinya, tetapi akan kena isteri atau anaknya… SELEPAS ITU, DIA AKAN KATA KERAJAAN UMNO ZALIM. Taktik raih simpati yang amat licik. Zul Noordin berkata, bunga-bunga ke arah kononnya hidup dia dalam bahaya sudah dimulakan apabila pengawal peribadi Anwar mencabut pistol ketika mengiringi Anwar dalam kereta ke satu lokasi tahun lepas.

3 – Seorang Pegawai kanan badan kehakiman akan mengeluarkan kenyataan bahawa kes liwat Saiful dan Azizan adalah rekaan semata-mata. Menurt Zul Noordin, beliau difahamkan bahawa usaha memujuk pegawai berkenaan sedang giat dijalankan.

***Kemampuan Anwar dari segi ini jangan dipandang rendah kerana bekas Peguam Cara Negara II, Mohd Yusof Zainal Abiden yang membuka firma guaman sendiri berjaya diyakinkan untuk mewakilinya dalam satu kes yang datang selepas kes liwat Saiful.

4 – Anwar akan bersumpah dengan ayat tipu (Anwar akan bersumpah dengan tidak menepati kehendak syarie, DIA AKAN KATA ” Demi allah, saya tak buat apa yang UMNO tuduh “, MAKA PEMBANGKANG AKAN KATA ” Tue dia, Anwar Ibrahim dah bersumpah menafikan dia meliwat Saiful. Sudah tentu penyokong dan cybertroper pembangkang yang selama ini hanya reti menggunakan istilah fitnah dan bodoh serta UMNOgkok untuk mempertahankan bos mereka mendapat peluru baru.

5 – Anwar akan keluarkan JAM OMEGA TIRUAN di saat-saat akhir sebelum hari mengundi. (menurut pihak dalam pembangkang, mereka sebenarnya sudah pun membeli jam yang sama macam yang dijumpai oleh Datuk Eskay. Namun, Anwar dijangka tidak mahu keluarkan sekarang kerana pihak polis sempat untuk menyiasat ketulenan am berkenaan dan menunukkan jam sebenar, oleh itu di saat-saat akhir baru jam berkenaan dikeluarkan dan beliau akan kata “INI DIA JAM ITU, SAYA DIFITNAH SEBENARNYA..”

6 – Memujuk ahli-ahli yang berhormat (ADUN dan Ahli Parlimen) PKR yang keluar parti supaya kembali ke dalam PKR. Mereka juga akan membuat kenyataan bahawa mereka keluar dahulu kerana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merasuah mereka dengan wang ringgit. Menurut Zul Noordin, calon-calon tersebut kini tertekan kerana anak isteri mereka juga ditekan (digangu) oleh pihak-pihak tertentu. Pada masa yang sama, mereka juga ditawarkan dengan bayaran yang lumayan yang tidak mampu ditolak.

***Kenyataan Zul Noordin yang ini mengingatkan penulis mengenai dakwaan Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik bahawa ada usaha di pihak Anwar untuk membayar rakannya (salah seorang Trio Datuk T), Datuk Eskay untuk menafikan video Anwar bersama pelacur China yang terbit tahun 2011 lalu. Eskay dijanjikan wang dalam jumlah yang yang keterlaluan. Banyak betul wang yang sedang berlegar di pihak pembangkang jika dakwaan itu betul.

7 – Azmin Ali akan keluarkan video lakonan yang dia telah berbaik dengan emaknya. Sedangkan video tersebut telah diambil ketika Mak Tom pengsan dan tidak sedarkan diri. Azmin dikatakan datang membawa jurugambar untuk mengambil gambar konon dia cium tangan dan dahi mak dia dan dia akan kata yang dia dah balik sebenarnya.

***Perkara ini sudah pun diulas dan didedahkan Ummi Hafilda baru-baru ini. Klik Ummi Hafilda Dakwa Ini Gambar Lakonan Kasih Sayang Palsu Azmin 

8 – Peguam-peguam dan polis yang terlibat dalam kes Altantuya dipujuk supaya mengaku bahawa Najib terlibat dalam kes tersebut. Maklumat yang diterima Zul Noordin ialah berkemungkinan besar menunjukkan pembangkang sedang cuba memujuk para pegawai dari atasan sampai ke bawah yang menyiasat kes Altantuya dengan persediaan untuk membayar mereka supaya tampil membuat kenyataan memang Najib terlibat dalam kes Altantuya.

9 -Mereka akan hina dan fitnah Rosmah Mansur sebagai terlibat dengan skandal. Dipercayai seorang bekas pegawai Rosmah akan membuat akuan bahawa isteri PM terlibat dengan penyalahgunaan wang rakyat. pegawai tersebut sedang dipujuk, sedang digoda, sedang ditawarkan habuan untuk keluar supaya buat kenyataan bahawa rosmah terlibat dengan pelbagai skandal dan penyalahgunaan wang rakyat, wang negara ).

***Ada sesiapa terperanjat ke yang Rosmah akan dijadikan sasaran? Memang itu taktik pembangkang dari dulu lagi. Zaman Pak Lah serang Khairy Jamaluddin (KJ)…taktik bagi panas hati orang dengan kisah-kisah kekayaan dan salah guna kuasa, selepas itu taktik yang sama digunakan cuma wataknya ditukar daripada KJ kepada Rosmah.

10 – Setiap ahli PAS diminta bersumpah untuk mengundi pakatan dalam PRU nanti.Mengikut maklumat yang diterima daripada orang dalam Pas, bahawa setiap ahli pas akan diminta bersumpah ” wallahi, wabillahi, watallahi, aku ahli pas, bersumpah dengan nama Allah, dalam PRU 13, aku hanya akan mengundi calon DAP, PKR dan PAS, jika aku mengundi selain calon DAP, PKR dan PAS ……… ” (nauzubillah min zalik). begini lah bagaimana PAS permainkan agama demi kuasa ke putrajaya.)…MYNEWSHUB.MY
-

HOT NEWS! Nurul Izzah Pertahankan Skandalnya!

Kepala hotak ko! Sejak bila Tian Chua ni pertahankan Islam. Apa bodoh punya statement! Kalau ya pun nak pertahankan skandal sendiri, tak payah lah jual agama Islam! Tian Chua kafir laknat! Tak ada masa dia nak pertahankan Islam. Belajar je tinggi tapi Bodoh!!!!ptuii!!!!

Apa yang Tian Chua buat tu semua demi kepentingan politik peribadi. Apa punya BODOH anak peliwat nih! Kalau betul-betul dia nak pertahankan Islam, masuk Islam la! Apa macam?

Baca laporan ini,

TUMPAT - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat, Nurul Izzah Anwar mempertahankan Tian Chua yang kini dikecam ekoran isu pencerobohan di Lahad Datu, Sabah dengan menyifatkan Ahli Parlimen Batu itu sebagai seorang yang sudah lama memperjuangkan Islam.

Menurutnya, ini terbukti apabila Tian Chua turut terlibat dalam demonstrasi menentang filem anti-Islam, Innocence of Muslims tahun lalu selain menentang kezaliman Israel terhadap Palestin.

“Semasa dia masih pelajar dia juga pergi berdemonstrasi melawan kezaliman Israel," katanya ketika Ceramah Isu-Isu Semasa di Pengkalan Kubor di sini malam semalam. - KOSMO!

-

JAMBAN! Sumbangan Terbesar PAS Selangor! Adeeh! Sakit Perut Nak Gelak

Huh! Bangga sungguh! Teman tabik la kat PAS Selangor nih! Inilah sumbangan terbesar PAS Selangor kepada rakyat Selangor. Rakyat Selangor patut bangga pasal ADUN Meru buat kerja dia! Tapi boleh buat jamban la..Yang lain-lain macam hampas!!

Lepas nih mesti masuk paper Haramkah Daily. Muka hadapan sekali! Tak gitu! Mesti gempak satu Malaya! Kemudian jaja dalam semua ceramah cerita PAS dah tunaikan manifesto buat Jamban. Apa macam! best tak!
-

UPDATED : Tuduhan Melancarkan Perang Adalah Sah

Penahanan dan pendakwaan terhadap lapan rakyat Filipina berkaitan kes pencerobohan Sabah dibuat berdasarkan perundangan negara, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

Beliau berkata polis mempunyai cukup bukti dan Jabatan Peguam Negara yang berpuas hati dengan kertas siasatan polis mengambil tindakan mendakwa mereka di mahkamah.
Khamis lepas, lapan daripada 108 individu yang ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) dituduh di Mahkamah Tinggi Tawau di bawah Kanun Keseksaan.
Dua daripada mereka menghadapi tuduhan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong dan menjadi anggota kumpulan pengganas, empat didakwa menjadi anggota kumpulan pengganas dan dua lagi dituduh cuba melindungi kumpulan pengganas.
Serentak itu Ismail menolak dakwaan Jamalul Kiram bahawa lapan individu terbabit adalah rakyat Malaysia.
"Polis tidak akan menahan seseorang tanpa mempunyai bukti-bukti yang kukuh," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat tahunan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) di Bukit Aman, di sini Sabtu.
Mesyuarat itu dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Ismail berkata sebarang tindakan polis di Sabah adalah berdasarkan undang-undang negara ini.
Mengenai ESSCOM, Ismail berkata pelaksanaannya akan dilakukan dalam masa terdekat dengan langkah segera menubuhkan beberapa balai polis menggunakan kabin di lokasi strategik.
"Kita dah setuju strukturnya, kita dah setuju konsepnya. Saya pun sendiri dah beritahu kepada ketua menteri Sabah dan kerajaan bahawa kita nak tambah keanggotaan polis di Sabah, macam satu lagi briged di Sabah," katanya.
Mengenai mesyuarat itu, Ismail berkata antara perkara yang dibincangkan ialah program-program pada masa depan dan usaha untuk membolehkan MCPF bergerak dengan lebih berkesan.
"Kami akan aturkan strategi yang lebih padat dan strategik untuk rakyat sedar betapa pentingnya penyertaan masyarakat untuk turut sama membanteras jenayah," katanya.
Sementara itu Naib Presiden MCPF Tan Sri Lee Lam Thye berkata satu usul dibentang MCPF untuk menyampaikan penghargaan kepada semua anggota keselamatan yang terkorban dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu.
"Kami telah mengutip RM60,000 hari ini untuk tabung Wira Lahad Datu," katanya. - BERNAMA
-

Tukar slogan "I Love PM" kepada "I Love BN" #rempuh243 #jomsokongbn #ilovebn


Datuk Seri Najib Tun Razak berharap slogan "I Love PM" yang sering dilaungkan oleh rakyat ditukar kepada "I Love BN" pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti.

Perdana Menteri berkata, kerajaan dibawah Barisan Nasional (BN) dari dulu sehingga kini telah membawa perubahan serta kemajuan kepada rakyat dan negara.

Menurut beliau, rakyat tidak boleh mengharapkan pembangkang kerana mereka hanya pandai mengkritik dan membuat fitnah tetapi tidak membuat apa-apa.

"Rakyat perlu memberikan sokongan kepada BN bagi meneruskan kesinambungan program tranformasi yang dirancang oleh kerajaan,"katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada perasmian Program Rimbunan Kasih di Tanjung Besar di sini hari ini. - UTUSAN
-

Terkini 2.45 PM: Foto Menteri Pertahanan Kiram Di Tangkap Hidup-Hidup


Tahniah dan syabas kepada anggota keselamatan kita baik PDRM mahupun ATM atas kejayaan mereka menangkap hidup-hidup perancang utama pengganas Sulu di Semporna dan Lahad Datu pada pagi ini.

Tertangkapnya Datuk Amir Baha@Datuk Bahang yang dianggap seorang Jeneral Perang dan Menteri Pertahanan Sulu kononnya, akan memudahkan lagi kerja-kerja pembersihan yang dilakukan bagi menjamin keselamatan dan kedaulatan negara ini.

Inilah wajah pengganas yang mahu berunding dengan pihak Malaysia tempohari dan menjanjikan tidak akan berlaku keganasan, berbincang cara baik dan berjanji akan meletakkan senjata mereka. Namun rupa-rupanya mulut manis mereka menyebabkan nyawa anggota keselamatan kita melayang.

-

Tu Dia! Dakwat Kekal Tiba Di Malaysia #rempuh243

Dakwat kekal yang ditempah oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk digunakan buat kali pertama dalam pilihan raya umum akan datang telah tiba di negara ini.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata dakwat yang dihantar sedang disimpan di tempat penyimpanan berhawa dingin untuk memastikan kualitinya.
Katanya, kawasan dakwat penyimpanan juga dipantau oleh kamera litar tertutup (cctv).
"Dakwat ini yang menjadi sebahagian daripada persiapan akhir kita sedia untuk digunakan dan kita sekarang 90 peratus bersedia secara keseluruhan untuk mengadakan pilihan raya," kata Abdul Aziz kepada pemberita, Sabtu.
-

UPDATED: Laporan Penuh Penangkapan Komander Tertinggi Pengganas Sulu #rempuh243

Pasukan keselamatan berjaya melumpuhkan pergerakan militan Sulu susulan penangkapan pemerintah tentera yang memimpin pencerobohan di Lahad Datu di Semporna awal hari ini.
   
Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata lelaki berusia lewat 40-an itu ditangkap bersama isterinya di sebuah kawasan paya pada 1.30 pagi hasil maklumat orang ramai.
   
Beliau berkata selain itu, pasukan keselamatan turut menahan seorang rakyat tempatan yang bertindak menyediakan segala keperluan kepada militan pengganas sejak awal pendaratan mereka di Kampung Tanduo sehingga kini.
   
Tanpa menjelaskan butiran lanjut mengenai lelaki tempatan berusia awal 40-an itu, Khalid berkata suspek ditangkap bersama isterinya di satu kawasan di kampung tersebut pukul 10 malam tadi.
   
"'Local coordinator' itu dikenal pasti sebagai individu yang bertindak mengatur makan dan minum, tempat tinggal, kenderaan serta perubatan kepada militan Sulu sejak daripada awal pencerobohan.

"Dengan penahanan 'military commander' atau pemerintah tentera Sulu serta tali barut pengganas ini, saya berpendapat kumpulan militan kini lumpuh dengan tertangkapnya dua individu terbabit," katanya pada sidang akhbar di Markas Operasi Felda Sahabat 16, dekat sini hari ini.
   
Khalid berkata dengan penangkapan dua individu terbabit, beliau percaya pergerakan saki-baki pengganas kini semakin terbatas dan lemah ekoran kehilangan arah selain tidak lagi mendapat bantuan daripada warga tempatan.
   
Sambil merakam penghargaan kepada masyarakat yang membantu memberikan maklumat sehingga tertangkapnya individu paling dikehendaki itu, Khalid berkata Operasi Daulat yang memasuki hari ke-19 hari ini tetap diteruskan dan membayangkan masyarakat sekitar Lahad Datu akan kembali meneruskan kehidupan seperti biasa tidak lama lagi.
   
Berhubung statistik terkini Operasi Daulat, beliau berkata sehingga kini 408 orang ditahan atas pelbagai kesalahan dengan jumlah pengganas yang ditembak mati kekal 63 orang.
   
Katanya sejumlah 38 mayat berjaya dikeluarkan dari kawasan operasi termasuk lapan yang dikeluarkan dari Kampung Tanjung Batu semalam dan sedang melalui proses bedah siasat di Hospital Lahad Datu.

Berkenaan kejadian di Kembara Sakti semalam, Khalid berkata jumlah pasukan keselamatan di perkampungan itu kini ditambah bagi memberi keyakinan kepada penduduk untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.
   
"Tidak ada sebab untuk mereka merasa takut dan saya nasihatkan semua ahli masyarakat, penduduk dan pekerja ladang di Kembara Sakti supaya kembali ke rumah masing-masing kerana pasukan keselamatan sentiasa melindungi mereka," katanya.
   
Beliau berkata siasatan awal polis mendapati perkara itu hanya satu khabar angin yang diperbesar-besarkan sehingga mendatangkan kerisauan kepada penduduk.
   
Kira-kira 1,000 penduduk di kampung Kembara Sakti dilapor bertindak berpindah ke sekolah agama serta masjid berdekatan selepas seorang suri rumah mendakwa dia yang bersendirian di rumahnya didatangi empat pengganas yang kelaparan dan mengikat kedua-dua kaki dan tangannya.
   
Wanita itu bagaimanapun dikatakan berjaya melepaskan diri ketika militan terbabit leka mencari makanan.  - Bernama
-

BN Disebut-Sebut Menang Pilihan Raya - The Economist #rempuh243 #jomsokongbn


Pembubaran Parlimen yang masih belum dilakukan telah melucutkan peluang pembangkang untuk menangguhkan pilihan raya di empat negeri yang ditadbirnya, menurut 'The Economist'. "Pilihan raya serentak cenderung memihak kepada Barisan Nasional (BN)," menurut 'The Economist' dalam satu penulisan bertajuk "Malaysia' Looming Election".

Ia menegaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai penentu untuk memanggil pilihan raya umum mempunyai kelebihan sebagai penyandang.

'The Economist' meramalkan "kemungkinan masih memihak kepada BN" dalam pilihan raya akan datang dan pengundi di kawasan luar bandar akan membantu kemenangan pakatan. "Saiz kawasan lebih berat kepada pengundi di kawasan desa, yang cenderung lebih konservatif daripada penduduk bandar."

Menurut 'The Economist' kelebihan Najib sebagai penentu untuk memanggil pilihan raya juga memihak kepada BN dan kurang memberi kelebihan kepada pembangkang.

Ia juga menyatakan peristiwa tuduhan salah laku seks terhadap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin telah menghakis kedudukan beliau.

Dakwaan-dakwaan tersebut juga mungkin mencipta ketegangan dalam Pakatan Rakyat, katanya.

"Melanggar peraturan, sesetengah orang Cina masih bimbang dengan Anwar atas sebab-sebab yang berbeza."

Turut ditegaskan Najib masih popular dalam kaji selidik pendapat dengan penarafan kelulusan 61 peratus dalam kaji selidik baru-baru ini.

'The Economist' berkata Najib telah melakukan tindakan yang baik apabila muncul di TV pada 19 Mac untuk bercakap tentang program transformasi kerajaan.

"Beliau mempunyai cerita yang baik untuk diberitahu, pertumbuhan ekonomi yang kukuh sebanyak 5.6 peratus pada tahun 2012, kemiskinan hampir dihapuskan, ketidaksamaan dikurangkan dan 400 kes undang-undang terhadap rasuah dimulakan.

"Dan dia mampu mengumumkan satu skim pemberian wang tunai kepada isi rumah miskin akan menjadi acara tahunan," kata The Economist.
-

UPDATED 12.30 PM : Lapan Lagi Mayat Pengganas Dikeluarkan, Pasangan Pengganas Kena Cekup


Sepasang suami isteri yang bertanggungjawab mengatur keperluan puak pengganas sepanjang pencerobohan ditahan di Kampung Tunku di sini malam tadi. Kedua-kedua pengkhianat yang merupakan rakyat Malaysia itu berusia lingkungan 40an.


Sementara itu, lapan lagi mayat pengganas yang terbunuh dalam pertempuran di Kampung Tanjung Batu di sini berjaya dikeluarkan menerusi operasi penggeledahan semalam.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, jumlah keseluruhan mayat yang berjaya dikeluarkan sejak Ops Daulat diadakan meningkat 38 orang.

-

UPDATED 11.00 PAGI : Komander Kiram III Di Tangkap Bersama Isterinya #rempuh243


Operasi awal pagi semalam berjaya menahan Komander Kiram III bersama dengan isterinya..tiada nyawa terkorban..

Yang mengejutkan "Local Coordinator"..talibarut juga turut d tangkap..

Berita lanjut bakal menyusul...Timbalan Ketua Polis Negara, menggesa agar penduduk Felda Kencana Sakti agar pulang ke rumah masing-masing..isyaAllah tiada apa yang perlu d bimbangkan kerana Felda Kencana Sakti da "clear" katanya...


-

WAJIB BACA! Nur Misuari Musuh Negara, Bang Nuar Subahat? #rempuh243 #jomsokongbn


Krisis pencerobohan yang berlaku di Sabah kian menarik untuk diikuti apabila bekas pemimpin utama MNLF iaitu Nur Misuari semakin berani memperlihatkan sikap permusuhannya dengan negara ini.

Rakan baik kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim itu tanpa berselindung telah menuduh Malaysia adalah penjajah di Sabah, satu tuduhan yang jelas bermotifkan niat jahat selain tersirat keinginan Misuari untuk merampas Sabah.

Baru-baru ini media perdana telah mendedahkan perancangan Nur Misuari sekitar tahun 2007 untuk menawan Sabah dalam tempoh beberapa jam. Dan pencerobohan yang berlaku kali ini juga menunjukkan wujudnya kaitan langsung dengan bekas pemimpin MNLF itu.

Itu cukup membuktikan Nur Misuari bukannya seorang rakan sejiran yang baik sebaliknya bekas pemimpin MNLF itu lebih layak digelar sebagai musuh negara yang wajar diperangi.

Menariknya selepas kenyataan Nur Misuari yang memperolokkan Malaysia, tiba-tiba sahaja Ketua Umum PKR mengeluarkan kenyataan seperti bersetuju dengan pandangan rakannya itu apabila menyatakan kesediaannya merundingkan kedudukan Sabah dengan Filipina.

Jika isi rundingan bertujuan untuk membincangkan pasukan pengganas Sulu pro Jamalul Kiram III menyerah diri, tentunya rakyat menyambut baik, tapi bila tujuannya bermaksud merundingkan kedudukan Sabah sesuai dengan tuntutan Filipina dan Jamalul Kiramm III, itu namanya pengkhianatan.

Siapa Anwar dan siapa Misuari? Adakah kedua-duanya rakyat Sabah? Tentu sahaja bukan. Jadi mereka tidak berhak untuk menentukan kedudukan Sabah. Apa lagi yang hendak dirundingkan, sedangkan keputusan Suruhanjaya Cobbold pada 1963 telah mengesahkan rakyat Sabah memilih untuk menyertai Malaysia.

Bagi rakyat Sabah isu penjajahan langsung tidak timbul sejak 1963 secara automatik Sabah adalah milik sah Malaysia. Itu kehendak rakyat Sabah yang tidak perlu dipertikaikan oleh Anwar dan tidak layak di tukar ganti oleh Nur Misuari.

Malah tuduhan Misuari kononnya Malaysia memperalatkan MILF semata-mata untuk mengekalkan penguasaan ke atas Sabah juga tidak benar sama sekali memandangkan perjanjian damai di antara MILF dengan Kerajaan Filipina sama sekali tidak melibatkan isu mengenai Sabah.

Sekalipun Filipina pernah menuntut kedaulatannya ke atas Sabah konon dengan menggunakan alasan ia milik Kesultanan Sulu, namun perkara ini sudah pun selesai selepas Filipina menggugurkan tuntutannya pada 1989, manakala Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada 2001 pula berpihak kepada Malaysia.

Berdasarkan rentetan sejarah ini jelas sekali Sabah kekal milik Malaysia dan isu penjajahan langsung tidak timbul. Sebaliknya yang terang-terangan cuba mengganggu ketenteraman di Sabah ialah geng pengganas Sulu Jamalul Kiram III yang mendapat dukungan Nur Misuari.

Isu yang sepatutnya ditekankan sekarang ialah Misuari dan Jamalul Kiram III telah menceroboh kedaulatan Malaysia, dan mereka adalah musuh negara. Soalnya sekarang kenapa Anwar beria-ia mahu merundingkan kedudukan Sabah dengan musuh negara?

Suara Generasi Baru
-

PANAS! Jamalul Kiram Mahu Saman Kerajaan Malaysia RM 77.8 Billion #rempuh243 #jomsokongbn


Pulak dah! Giler ke ape! Jamalul Kiram nak saman Kerajaan Malaysia RM77.8 Billion. Lagi dasyat dari rakan sekutu dia di Malaysia. Itu la, Jangan silap sikit, saman aje lah. U Ulang, I Saman..Perangai sama dengan Bang Nuar..Elok la tu...

Baca laporan ni,
Pasukan peguam pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III (gambar kecil) kini dikatakan sedang menyiapkan kertas tuntutan mahkamah untuk menyaman kerajaan Malaysia atas dakwaan membangunkan dan merampas Sabah secara haram.
Memetik laporan akhbar dalam talian, The Manila Times.Net, saman yang dihantar kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) itu menyatakan tuntutan 'denda' sebanyak AS$25 bilion (RM77.8 bilion) daripada kerajaan Malaysia.
Jurucakap Jamalul Kiram, Abraham Idjirani memberitahu, saman tersebut adalah jawapan kepada tuduhan melakukan keganasan yang dikenakan oleh pihak berkuasa Malaysia ke atas lapan rakyat Filipina baru-baru ini.
Menurut Idjirani, ini merupakan saman kali ketiga yang dikemukakan oleh pihak Jamalul Kiram. Kosmo
-

DEDAH! Abby Abadi Kantoi Fitnah Balu Wira Negara #rempuh243 #jomsokongbn

Adeeh! Apa cerita nih! Ustazah Segera PAS Abby Abadi dah kantoi memfitnah balu wira negara.  Tak rasa berdosa ke Abby ooi! Besar dosa memfitnah tu! Kalau Allah nak tunjuk kebenaran, bila-bila masa je boleh tunjuk! Allah Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui. 

Cuba Abby jawab skandal RM50,000 kat London tu! Siapa pulak VIP yang dimaksudkan. Jangan jadi munafik la Abby ooi! Berlagak macam ustazah, kain orang diselak terlupa pulak kain sendiri yang koyak!. Harap-harap sesiapa yang berkenaan dedahkan aje perangai Abby Abadi yang munafik ni! Biar satu dunia tau! Biar padan muka! Rasanya Abby ni nak buat perangai macam Anwar, U Ulang, I Saman..Sebab nak tutup malu dan kebenaran. Tapi yang teman tau, kemaluan Abby tak ditutup pun..RM50,000 tu banyak der!! Cukup la kot nak bagi bukak apa yang patut..kahkahkah..
-

PANAS! Bukti Rafizi Ramli Buta Sejarah Didedah #rempuh243 #jomsokongbn


Sejak pencerobohan di Lahad Datu berlaku, pelbagai spekulasi timbul akibat maklumat yang samar-samar yang diberikan oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak, sebagai penjawat awam tertinggi yang bertanggungjawab kepada rakyat. 

Salah satu persoalan yang paling besar ialah latar belakang kumpulan bersenjata ini. Walaupun secara rasminya mereka diisytiharkan sebagai orang asing dari satu kumpulan yang mewakili Kesultanan Sulu, banyak spekulasi timbul apabila ada tokoh-tokoh pimpinan tertentu dari kumpulan itu yang dikatakan rakyat Malaysia. 

Perkara ini penting kerana ia membayangkan kesan sampingan Projek IC yang dikaitkan dengan Tun Mahathir Mohamad dan setakat ini disahkan oleh keterangan-keterangan kepada Suruhanjaya diRaja Mengenai Kerakyatan di Sabah. Wujudnya tokoh-tokoh dari kumpulan bersenjata Sulu ini dari kalangan rakyat Malaysia mengesahkan keresahan rakyat bahawa pemberian kerakyatan bagi tujuan politik tanpa melalui proses yang sah mengundang ancaman keselamatan. 

Sejak tercetusnya pencerobohan di Lahad Datu, KEADILAN telah mengadakan pertemuan dengan penduduk tempatan untuk cuba mendapat maklumat lanjut mengenai latar belakang tokoh-tokoh ini. Salah seorang yang sering disebut ialah ketua kumpulan itu sendiri yang menggelarkan dirinya Raja Muda Sulu, bernama Agbimudin @ Azzimuddie Kiram. 

Maklumat awal penduduk tempatan menyatakan bahawa dia pernah bertugas sebagai pegawai kerajaan di Pejabat Daerah Kudat dan mengesahkan bahawa dia adalah rakyat Malaysia setelah diberikan kad pengenalan. 

Dari maklumat tersebut, Timbalan Setiausaha Agong KEADILAN, Sdr Darell Leiking telah menjejaki maklumat kakitangan Kerajaan Negeri Sabah di beberapa tempat termasuklah di Jabatan Arkib Negara Sabah. 

Dari maklumat Senarai Kakitangan 1975, Perkhidmatan Awam Sabah seperti yang disimpan di Jabatan Arkib Negara Sabah, disahkan bahawa Datu Agbimudin Kiram tersenarai sebagai Pegawai Pentadbir Muda di Pejabat Daerah Kudat dengan lantikan bermula 1 Mac 1974 bergaji RM610 sebulan.Dengan maklumat ini, Dato’ Seri Najib Tun Razak tidak lagi boleh bersembunyi disebalik alasan keselamatan nasional untuk mengelak dari menjawab soalan-soalan yang berlegar di pemikiran rakyat:
1. Berapa orang setakat ini dari kalangan penceroboh bersenjata merupakan rakyat Malaysia yang berasal dari Filipina yang diberikan kad pengenalan biru seperti Agbimudin Kiram?
2. Berapa orang setakat ini dari kalangan penceroboh bersenjata rakyat Malaysia itu adalah ahli Umno?
3. Kenapa Dato’ Seri Najib Tun Razak tidak berterus terang dengan rakyat bahawa ketua kumpulan bersenjata ini adalah rakyat Malaysia berasal dari Filipina yang diberikan kad pengenalan biru? 

Penemuan ini membuka dimensi baru mengenai pencerobohan ini yang jelasnya mengesahkan hubung kait di antara pencerobohan bersenjata dengan Projek IC yang dikaitkan dengan Tun Mahathir Mohamad dan Umno.

Cakap banyak tak guna. Cuma MyMassa nak tanya Rafizi yang tak habis-habis nak salah kan UMNO.

1.BILAKAH UMNO MASUK SABAH?

2.ADAKAH TUN MAHATHIR DAH JADI PERDANA MENTERI PADA TAHUN 1975?

3.ADAKAH MENJADI KESALAHAN KEPADA KERAJAAN JIKA SEORANG RAKYAT MALAYSIA MELEPASKAN KEWARGANEGARAANNYA UNTUK MENJADI RAKYAT NEGERI LAIN SEDANGKAN WAKIL RAKYAT DAP, PHEE BOON POH (ADUN SUNGAI PUYU) JUGA SEORANG PENDUDUK TETAP NEW ZEALAND SEBAGAIMANA YANG DIDAKWA OLEH AKHBAR CINA?

Ini baru 3 soalan asas. Ada 20 lagi soalan yang akan menyusul sekiranya Rafizi dapat jawab soalan ini.

Harap UMNO boleh saman Rafizi kerana menfitnah UMNO sebagaimana Tian Chua disaman. 

*Kesian tengok Rafizi yang buta sejarah. Masa Azzimudie jadi ADO, si Rafizi ni pun tak lahir lagi!

Sumber : MyMassa

-

UPDATED 23 MAC : Kampung Tanduo Berjaya "Di Ambil" Kembali 100% #rempuh243 #jomsokongbn


Anggota tentera akan mendiami Kampung Tanduo sebagai jaminan bahawa kampung yang menjadi lokasi pendaratan penceroboh militan itu bebas daripada ancaman pengganas, kata Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.

Beliau berkata, langkah itu diambil bagi memastikan penduduk yang mendiami 12 rumah di kampung itu kembali yakin dan bersedia untuk menjalani rutin harian mereka.

"Sebagai permulaan penempatan itu akan dilakukan dalam tempoh seminggu atau dua minggu dan tempoh itu sedia dipanjangkan bergantung kepada keadaan semasa.

"Ini bagi memastikan penduduk tidak berasa takut untuk menyambung semula rutin harian mereka selepas insiden pencerobohan itu," katanya ketika ditemui selepas sidang akhbar bersama Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar di Felda Sahabat di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai kebimbangan sesetengah pihak kemungkinan "ada sesuatu yang disembunyikan dan belum diselesaikan" di kawasan itu selepas pasukan keselamatan enggan membenarkan penduduk kampung terbabit pulang ke rumah walaupun Kampung Tanduo diisytihar bersih dan bebas daripada ancaman kumpulan pengganas sejak 11 Mac lepas.

Sambil menafikan andaian itu, Zulkifeli berkata, tindakan itu dibuat kerana tentera dan polis terlalu komited dalam memastikan keselamatan penduduk benar-benar terjamin sebelum mereka dibenar pulang.

Beliau berkata, sebagai bukti kesungguhan pasukannya, beliau akan memastikan nelayan yang turun ke laut juga akan dikawal dan diringi pasukan Tentera Laut Diraja Malaysia sepanjang tempoh itu.

Katanya, apa yang diharapkan adalah penduduk sama-sama menyalurkan maklumat bagi membolehkan pasukan keselamatan bertindak sekiranya terdapat individu atau berlaku insiden mencurigakan di kawasan mereka.

Pada sidang akhbar sebelum itu, Zulkifeli menjelaskan, penduduk Kampung Tanduo akan dibenar pulang selepas berakhirnya penilaian yang dilakukan Majlis Keselamatan Negara, Majlis Daerah Lahad Datu dan Ibu Pejabat Polis Lahad Datu di kampung itu yang akan bermula selewat-lewatnya esok.

Katanya, kelewatan membenarkan penduduk pulang ke rumah ialah bagi memastikan kewasan kampung itu yang di kelilingi paya, hutan dan semak samun, benar-benar selamat daripada ancaman selepas ia menjadi sasaran utama militan selain berlaku banyak pertempuran di situ sebelum ini.

-

PANAS! 500 NGO berhimpun bantah Guan Eng #rempuh243 #jomsokongbn


Seramai 500 ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan demonstrasi di pekarangan Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) bagi membantah kepimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng terhadap pelbagai isu sejak lima tahun pemerintahannya di sini petang ini.

Mereka daripada kaum Cina, India dan Melayu itu daripada beberapa gabungan NGO seperti One Malaysia Brother, Malaysia Youth Right Movement, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan Warisan Anak Merdeka.

Presiden Malaysia Youth Right Movement, Shee Yee Aun pada perhimpunan selama itu berkata, kehadiran mereka adalah untuk menghantar memorandum kepada Guan Eng berhubung pelbagai masalah rakyat yang perlu diselesaikan kerana banyak janji-janji dalam manifesto lalu masih gagal ditunaikan. - KOSMO!
-

Anwar hilang keyakinan, Kesian.. #rempuh243 #jomsokongbn


Kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa beliau mungkin bertanding di Perak pada Pilihan Raya Umum ke-13 ini menunjukkan keyakinan beliau terhadap pengaruhnya di kawasan Permatang Pauh semakin berkurangan.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata: “Malaysia negara bebas dan Anwar boleh pergi ke mana saja yang dia mahu, tetapi untuk menang, satu cerita lain.

“Maksud saya jika beliau mahu lari daripada Permatang Pauh, tidak mengapa. Ini jelas menunjukkan keyakinan beliau terhadap (mengekalkan) kerusi Parlimen Permatang Pauh semakin hari semakin berkurangan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan pada persidangan ulung Persekutuan Perusahaan Islam Sedunia yang juga Forum Ekonomi Islam Sedunia di sini hari ini.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu baru-baru ini berkata, beliau mungkin bertanding di kawasan Parlimen Perak pada pilihan raya akan datang, semasa ditanya sama ada beliau akan mempertahan kerusi parlimen Permatang Pauh. — Bernama
-

HOT! Empat Pesanan Kepada Pemimpin & Penyokong BN #rempuh243 #jomsokongbn


Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini memberi empat pesanan penting kepada pemimpin dan penyokong Barisan Nasional (BN) dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) demi untuk meneruskan prinsip perjuangan parti selepas 56 tahun memerintah.

Pesanan itu ialah setiap anggota BN perlu memberi penekanan kepada soal perpaduan dalam parti, tidak menimbulkan sebarang masalah kepada parti, menyokong calon yang dipilih pucuk pimpinan dan berjumpa pengundi yang menjadi penentu kepada nasib BN untuk lima tahun lagi.

"Jangan timbulkan perpecahan dan keretakan sesama kita, setakat hari ini saya tak dengar lagi, saya harap tidak ada cerita soal perbalahan. Sampai masanya untuk kita ketepikan permasalahan kerana ia akan memberi kesan kepada kita untuk mendapatkan sokongan daripada rakyat," katanya ketika berucap pada majlis Himpunan Rakyat 1Malaysia dan Gelombang Biru di Rhu Rendang, Marang di sini, Jumaat.

Timbalan Perdana Menteri berkata rakyat pasti akan menolak mana-mana parti atau calon yang bermasalah kerana mereka perlukan parti dan pemimpin yang kuat untuk membela nasib mereka.

"Kalau rakyat tahu parti ada masalah, mereka akan kata "kamu sendiri tidak dapat selesaikan isu sesama kamu bagaimana kamu (nak) menolong kami".

Muhyiddin juga berkata calon yang dipilih pucuk pimpinan parti dari peringkat bahagian, negeri dan pusat seharusnya diberikan sokongan penuh daripada seluruh anggota BN di kawasan tersebut. "Soalnya pihak pimpinan telah membuat penilaian (calon) dan penilaian ini mengambil masa yang panjang," katanya.

Muhyiddin menjelaskan rundingan antara parti komponen BN bagi pemilihan calon dibuat secara terbuka dan telus di peringkat bahagian, negeri dan pusat untuk menentukan calon bukan setakat boleh menang, tetapi menang dengan cemerlang.

Timbalan Perdana Menteri berkata semua anggota BN juga diingatkan agar tidak menimbulkan sebarang masalah disaat-saat penting dalam menghadapi PRU-13 kali ini. "Jangan buat masalah, jangan buat masalah baharu di ambang pilihan raya tidak lama lagi...isu kena diketepikan dan tunjukkan perpaduan kita," katanya.

Muhyiddin berkata semua anggota BN tidak kira pemimpin ataupun anggota biasaseharusnya turun padang untuk berjumpa rakyat dan pengundi kerana pengundi adalah 'raja' ketika musim pilihan raya.

"Bagi saya pengundi adalah 'raja', bila jumpa pengundi kita bagi salam, tanya khabar dan dengar cerita (masalah) mereka sebaiknya supaya mereka berasa kita memberi perhatian kepada mereka," katanya.

Mengulas tentang program Gelombang Biru yang dihadiri lebih 10,000 penduduk sekitar Marang, Muhyiddin berkata beliau dapat merasakan sokongan rakyat kepada BN khasnya di Terengganu semakin kuat.

Katanya segolongan orang Melayu, Cina dan India yang sebelum ini menyokong pembangkang kini sudah kembali menyokong BN begitu juga rakyat di Sabah dan Sarawak.

"Apa yang berlaku hari ini adalah satu manifestasi baharu kesedaran rakyat termasuk di beberapa negeri yang dikuasai pembangkang," katanya. -BERNAMA
-

Sulu Tiada Hak Ke Atas Sabah! Boleh Blah!


Malaysia tidak perlu membawa isu hak Sabah ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) kerana fakta sejarah dan bukan sejarah jelas menunjukkan ia sebuah negeri berdaulat dalam Malaysia, kata sejarawan Prof Emeritus Dr Ranjit Singh dari Universiti Utara Malaysia.

Beliau berhujah selain fakta sejarah, Kesultanan Sulu dan Filipina sebenarnya sudah hilang hak kedaulatan ke atas Sabah kepada Malaysia berdasarkan prinsip keberkesanan.

Walaupun pernah diperintah Kesultanan Sulu, Sabah atau sebelum ini dikenali sebagai Borneo Utara telah diletakkan di bawah pentadbiran British North Borneo Company pada 1878 dan kemudiannya Empayar British, sebelum diberikan kemerdekaan dan membentuk Persekutuan Malaysia bersama-sama Sarawak dan Tanah Melayu.

"Jika anda tidak berbuat apa-apa terhadapnya, tidak mentadbirnya, tidak meluluskan sebarang undang-undang (di kawasan itu), anda hilang hak itu," katanya dalam wacana bertajuk "The Lahad Datu Imbroglio: The Sabah Claim and Beyond" di Universiti Malaya di sini, Jumaat.

Memberikan contoh kes Pulau Batu Puteh, katanya Malaysia hilang hak ke atas pulau itu kepada Singapura kerana walaupun merupakan pemegang hak, ia (Malaysia)tidak pernah mentadbir atau hadir secara fizikal di atas pulau itu.

Dilaporkan akhbar Filipina "Philippine Star" beberapa hari lepas melaporkan kerajaan Filipina tidak pernah melepaskan Sabah dan telah melantik sepasukan peguam untuk mengkaji tuntutannya ke atas Sabah.

Isu kedaulatan Sabah timbul kembali selepas pencerobohan kumpulan pengganas dari selatan Filipina yang mendakwa tentera Kesultanan Sulu yang kini sudah tiada, di Lahad Datu dan Semporna, yang telah membawa kepada pertempuran berdarah antara pasukan keselamatan Malaysia dan anggota militan berkenaan.

Ranjit Singh, yang pakar dalam sejarah Sabah dan Sarawak, juga berkata isu itu tidak boleh dirundingi kerana kehendak penduduk Sabah perlu dihormati yang menerusi Suruhanjaya Cobbold pada 1962 telah memilih untuk membentuk Malaysia bersama-sama Sarawak dan Tanah Melayu.

Ranjit Singh turut menggesa Malaysia menghentikan bayaran penyerahan tahunan kepada waris kesultanan itu di masa depan dan menutup kes itu dengan mengadakan dasar tegas untuk melindungi kedaulatan Sabah. "Sebaik sahaja kita berunding, kita akan sekali lagi berkompromi mengenai kedaulatan kita," katanya. -BERNAMA
-

Tu Dia! Apa Nak Lagi! Adil La tu!! #rempuh243 #jomsokongbn


Parti-parti politik dibenar untuk membentangkan manifesto pilihan raya masing-masing menerusi siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM) selama 10 minit selepas pembubaran Dewan Rakyat yang memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-13.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata peluang itu diberikan kepada parti Barisan Nasional (BN) dan juga pihak pembangkang, tetapi pembentangan itu akan dirakam terlebih dahulu.

"Semua parti politik yang berganding dan bertanding akan dapat peluang untuk mengumumkan manifesto mereka selama 10 minit, dan kami beri peluang ini sekaligus, baik kepada BN ataupun pihak pembangkang.

"Tinggal lagi sama ada mereka menggunakannya atau tidak, ini terserah kepada mereka, tetapi kami di kementerian telah bersedia untuk melaksanakannya," katanya kepada pemberita di Angkasapuri di sini, Jumaat.

Beliau berkata peluang itu ialah satu penghormatan kepada sistem demokrasi negara, dan berharap 10 minit yang diberikan itu, cukup untuk mereka mengemukakan skop dan pengisian manifesto masing-masing.

Rais berkata pembentangan manifesto itu perlu dilakukan mengikut peraturan dan syarat yang ditetapkan, dan akan dibuat secara rakaman, tertakluk kepada peraturan RTM di bawah kawalan ketua setiausaha kementerian dan ketua pengarah penyiaran serta anggota panelnya.

"Saya dan mana-mana menteri tidak terlibat dalam proses ini," katanya.

Rais berkata manifesto yang dibentangkan tidak boleh mengkeji atau memfitnah orang, mensabitkan perkara berhubung dengan keselamatan negara, mencerca Yang di-Pertuan Agong atau mana-mana Raja, memperkecil hak asasi manusia ataupun mereka yang dalam keadaan perlu dibela.

"Syarat-syarat ini dan lain-lain akan kami beri dan maklumkan dengan jelas kepada pembentang manifesto dan akan juga diserahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya. "Usaha ini telah dijalankan tahun demi tahun, dan pada kali ini ia dibuat secara kemas dan tidak akan ada melibatkan apa-apa syak wasangka," katanya. -BERNAMA
-

Kenaikan Pangkat Anggota Bertugas Dalam Operasi Daulat


Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mempertimbangkan kenaikan pangkat untuk anggota yang bertugas dalam Operasi Daulat di Sabah, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

Namun, katanya keputusan muktamad mengenai perkara itu hanya akan diputuskan setelah insiden pencerobohan itu selesai.

"Kenaikan pangkat adalah berpandukan undang-undang yang ada, iaitu mengikut perkiraan tahun perkhidmatan, selain ada perkara lain yang perlu dilihat," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Sementara itu, Ismail menyelar kenyataan bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Harris Salleh yang menuduh PDRM menjalankan operasi merampas dan memusnahkan dokumen pengenalan diri masyarakat Suluk di Lahad Datu dan Semporna, Sabah.

"Sekarang ni kita sedang menghadapi satu situasi yang mencabar dan saya tidak ada masa untuk mendengar tuduhan seperti itu dan tidak mahu menjawab," katanya.

Ismail juga memberi amaran tegas supaya soal keselamatan tidak dipolitikkan dengan dakwaan tidak berasas.

Minggu lepas sebuah portal berita melaporkan Harris mengutus surat kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein supaya operasi menghapuskan pengenalan diri masyarakat Suluk di Lahad Datu dan Semporna dihentikan.

Laporan mengenai dakwaan tindakan polis mengambil kad pengenalan dan dokumen Imigresen mereka itu dibuat beberapa pemimpin Suluk kepada Harris. -BERNAMA
-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...