Wednesday, 2 January 2013

BERITA BAIK UNTUK BELIA-BELIA MEMBELI TELEFON PINTARJemaah Menteri sudah bersetuju supaya belia berumur 21 hingga 30 tahun berpendapatan RM3,000 ke bawah boleh membeli apa jua jenis telefon pintar dengan rebat RM200 yang diumumkan kerajaan. 

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam satu kenyataan di sini, berkata perkara itu diumumkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementerian terbabit hari ini. 
Pemberian rebat RM200 itu dilaksanakan di bawah Pakej Komunikasi Belia (PKB) selaras dengan ucapan Belanjawan 2013 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada September lalu. 

Menurut kenyataan itu, pelaksanaan skim terbabit ialah atas prinsip 'siapa cepat dia dapat'. 

Tujuh syarikat telekomunikasi yang melaksanakan skim PKB di bawah koordinasi SKMM adalah Celcom, Clixster, DiGi, Maxis, Tune Talk, U Mobile dan YTL Communications. 

SKMM memperjelaskan bahawa semua pihak yang terbabit dalam pelaksanaan PKB sama ada penjual atau peruncit dikenakan syarat harga patut. 

Dalam kenyataan terdahulu, SKMM memaklumkan hampir 5,500 belia yang layak sudah mendaftar untuk mendapatkan rebat itu selepas pendaftarannya dibuka semalam. 
SKMM turut menasihati belia yang sudah berdaftar untuk membuat pilihan dengan bijak serta meninjau pasaran terlebih dahulu sebelum membeli peranti pilihan berdasarkan tahap kemampuan masing-masing. 

Pendaftaran di bawah PKB boleh dilakukan secara online dari jam 7 pagi hingga 11 malam di laman sesawang komunikasibelia.skmm.gov.my. 

Orang ramai boleh menghubungi hotline SKMM di 1800-88-4040 dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang, Isnin hingga Jumaat kecuali cuti umum jika terdapat sebarang pertanyaan. - BERNAMA 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...