Sunday, 18 November 2012

Muktamar PAS Jadi Muktamar KPOP


Kementerian Belia dan Sukan telah dikritik oleh pihak konservatif kerana membelanjakan sebanyak RM2.04 juta untuk membawa artis K-Pop seperti U-Kiss, Teen Top dan Dal Shabet ke Himpunan Sejuta Belia pada Mei tahun ini. (MalaysianInsider).

Teman jadi pelik. Tak pun kepala jadi pusing.  Tak ada isu lain ke nak bincang masa Muktamar PAS ni.  Ya lah.Mentang-mentang PRU13 pun dah dekat.  Masing-masing nak jadi hero, mana le tau kan, boleh jadi calon ke apa ke!!!heeeeee....Jadi, cari isu yang mendapat tempat dihati pemimpin PAS, moga-moga boleh tulis nama atas batu..haaaaaa...

Tiba-tiba isu KPOP semasa Himpunan Jutaan Belia Putrajaya 2012 tempohari pula didendangkan dan Kementerian Belia dan Sukan dikritik kerana didakwa berbelanja sehingga RM2.04 juta semata-mata untuk mebawa artis-artis KPOP dan JPOP.  Kenyataan Akhbar KBS bertarikh 1 Jun 2012 telah menjelaskan semua perbelanjaan adalah hasil sumbangan dan tajaan syarikat korporat dan swasta yang  bernilai RM28 juta yang berbentuk wang tunai, barangan dan juga pelaksaan program.  Tak guna duit rakyat pun.


KENYATAAN AKHBAR
KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA
SIARAN SEGERA
KETUA SETIAUSAHA KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA
KBS TIDAK BAYAR K-POP GUNA WANG KERAJAAN
PUTRAJAYA, 1 JUN 2012-- Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, tidak menggunakan sebarang wang kerajaan untuk membayar persembahan K-Pop daripada Korea untuk persembahan mereka di Himpunan Jutaan Belia dari 23 hingga 27 Mei 2012.
Ini kerana kos untuk membawa tiga kumpulan tersebut ke Malaysia oleh Stadium First bernilai RM900,000 (USD300,000) akan dibuat melalui wang tajaan yang diterima oleh KBS daripada penaja-penaja.
“Bagaimanapun sehingga hari ini, KBS masih belum membuat sebarang pembayaran kepada Stadium First kerana ianya masih dalam proses perincian.
“Kos RM900,000 ini telah ditanggung oleh Stadium First selaku pembekal program kepada KBS dan kita akan menggunakan wang daripada tajaan pihak swasta untuk menyelesaikannya.
Kementerian Belia dan Sukan Malaysia menerima tajaan daripada pelbagai syarikat swasta bernilai RM28juta dalam bentuk wang tunai, barangan dan juga pelaksanaan program.
KBS ingin menjelaskan bahawa invois bernilai RM2.4juta yang telah diedarkan di dalam blog-blog itu adalah invois awal yang dibuat berdasarkan perkiraan awal yang dikenakan oleh agen kepada Stadium First.   
Bagaimanapun menerusi perbincangan dengan agen tersebut akhirnya pihak Stadium First telah berjaya mendapatkan pengurangan dengan kos akhir membawa kumpulan K-pop tersebut hanya RM900,000.
Tiga kumpulan K-Pop dari Korea yang membuat persembahan di Himpunan Jutaan Belia adalah U KISS, TEEN TOP dan DAL SHABET.
Persembahan K-pop ini adalah salah satu daripada lebih 500 aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tempoh 5 hari Himpunan Jutaan Belia 2012.
DATO’ MOHID MOHAMED
KETUA SETIAUSAHA
KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA.
1 JUN 2012


Keyakinan syarikat-syarikat korporat Keyakinan puluhan syarikat dan perniagaan untuk turut sama menjayakan perhimpunan ini melalui pendekatan Strategi Lautan Biru (BOS) sama ada sebagai penaja, pemberi khidmat dan juga mengambil peluang mempromosikan berbagai-bagai produk mereka di HJB. Kejayaan HJB belia telah berjaya menarik penajaan yang besar (kalau ikut kenyataan media KBS) dalam bentuk tajaan tunai, barangan dan operator program sekali gus melebihi sasaran yang ditetapkan sebanyak RM28juta.Hah! Teman pun heran, kutipan duit Tin MILO tak pula dibangkitkan semasa Muktamar PAS ini.    Guna untuk bayar elaun ceramah pemimpin dan ustaz dan ustazah SEGERA, tak kecoh pun? Ada ke pernah di audit ke tak?  Banyak tu wehhh!....


1 comment:

  1. Syabas...Info² ini terbaik tuan...mohon pautkan saya dalam blog tuan :)
    http://daengselili.blogspot.com/

    *saya sudah pautkan blog tuan di blog saya..terima kasih..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...